Допомогу на дитину у 2016 році отримають не всі матері-одиначки

6.01.2016, 09:00 Переглядів: 41 831

Набули чинності зміни до закону, які регулюють надання допомоги залежно від доходу. Тобто якщо мати-одиначка сама заробляє на прожитковий мінімум для своєї дитини, держава їй не допомагатиме, як це було раніше.

24 січня «під ялинку» Верховна Рада внесла зміни Закону України “Про державну допомогу сім'ям з дітьми”. Для малозабезпечених матерів допомога на дитину збільшиться. Але, разом із тим, одинокі матері, чиї доходи забезпечують дитині прожитковий мінімум, не отримуватимуть допомогу взагалі. Бо з нової редакції закону прибрали визначення, яке забезпечувало всім матерям (незалежно від статків) право на допомогу в розмірі не менше 30% прожиткового мінімуму.

 

Що було: до набуття чинності змін допомога одиноким матерям нараховувалася як різниця між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу.

 

Приклад: Середньомісячний сукупний дохід родини (матері-одиначки і дитини) складає 1200 грн, тобто в розрахунку на одну особу – 600 грн. Прожитковий мінімум на дитину до 18 років – 1455 грн.

 

Розрахунковий розмір допомоги:

 

727,5 (50% прожиткового мінімуму на дитину) – 600 = 127,5 грн.

 

Але допомога в 2015 році складала не менше 30% від прожиткового мінімуму (30% від 1455 грн, це 436,5 грн). Тобто у нашому прикладі мати-одиначка (не залежно від доходу)  отримувала не менше 436,5 грн

 

Що стало: з 1 січня 2016 року допомога нараховується як різниця між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї. Порахуємо на тому самому прикладі.

 

1455 (100% прожиткового мінімуму на дитину) – 600 = 855 грн

 

Але якщо дохід родини (матері і дитини до 6 років) складає 2910 грн і вище, право на допомогу вона втрачає.

 

В управліннях праці та соцзахисту чекають на новий порядок призначення допомог, і з 1 січня здійснюватиметься перерахунок (на це дається 3 місяці). Матерів-одиначок запрошуватимуть до органів соцзахисту.

 

Серед інших змін до законів у сфері соцзахисту – збільшена допомога з надбавкою на догляд для інвалідів з дитинства підгрупи А 1-ї групи (це лежачі інваліди).

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх