Із лічильником – не завжди дешевше

30.05.2016, 11:12 Переглядів: 6 897

Із лічильником – не завжди дешевше

Будинкові лічильники показали, що споживачі спалюють газу більше за норму. Відповідно, й платити доведеться більше. Хоча є й поодинокі винятки. З індивідуальними лічильниками картина дещо інша, хоча прилади рахують однаково. Причина – у культурі споживання енергоресурсів, вважає керівник ПАТ «Кременчукгаз». 

 

У Кременчуці не вщухає ажіотаж із встановленням будинкових лічильників газу. Споживачі категорично проти та вимагають індивідуальних приладів обліку в кожну квартиру - і безкоштовно, як свого часу обіцяв уряд. Інколи навіть не пускають газовиків до будинку – не дають встановити один на всіх лічильник. До боротьби з ПАТ «Кременчукгаз» долучилися й депутати міської ради. На сесії у квітні вони ухвалили звернення до органів влади, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з вимогою вирішити питання щодо встановлення лічильників окремо в кожну квартиру, а не на будинок. Відповіді на звернення міська рада ще не отримала. Натомість НКРЕКП розіслала листи, рекомендуючи органам влади на місцях сприяти встановленню будинкових лічильників газу та провести роз’яснювальну роботу серед населення. НКРЕКП вважає, що будинковий облік відповідає вимогам закону «Про комерційний облік газу». Тобто безкоштовних лічильників у кожну квартиру кременчужанам найближчим часом не бачити «як своїх вух». 

 

А тим часом «ТелеграфЪ» поцікавився: чи такі вже страшні будинкові лічильники газу, як їх «малюють»? Що вони показують? Наскільки їхні показники відрізняються від показників споживання за індивідуальними лічильниками і чому?

 

За даними ПАТ «Кременчукгаз», нині будинкові лічильники встановлені у 23 кременчуцьких багатоповерхівках. Фактичне споживання у квітні перевищило норму 4,4 кубометра на одну людину, перевищення склало від 5% до 100% (тобто подекуди вдвічі). У лютому та березні відхилення від норми були меншими – до 27%, але на той час міськгаз порівнював дані зі «старою» нормою – 6 кубометрів на людину (нині діє норма 4,4). 

 

Із лічильником – не завжди дешевше

 

Більш детальні дані «Кременчукгаз» надав по 8 будинках; 4 у Кременчуці і 4 у Комсомольську (для порівняння). До речі, у Комсомольську, де будинкові прилади обліку стоять довше, ніж у Кременчуці, є показники навіть нижчі за норми.

 

Із лічильником – не завжди дешевше

 

Примітка: Споживання газу в розрахунку на 1 особу за квітень.

 

Про норму, лічильники та «психологічний фактор»

 

Із лічильником – не завжди дешевше

Богдан Оксененко, голова правління ПАТ «Кременчукгаз»

 

- Богдане Вікторовичу, ми бачимо, що фактично в усіх будинках, обладнаних лічильниками, фактичне споживання перевищує норму. Чи очікували ви на такі результати і з чим пов'язуєте цю розбіжність?

 

- Чесно кажучи, не очікували. Думали, буде трохи менше за те, що отримали фактично. Але, з іншого боку, це фактичне підтвердження того, що норма 3 кубометри (скасована через суд – ред.) не відповідає дійсності. Але ми вважаємо, що фактор встановленого лічильника має велике значення (ми це обговорювали у себе в колективі). Бо люди, які бачать, скільки вони спожили газу, мають можливість економити. А люди, які не бачать, не думають про економію. 

 

- Ви зараз говорите про будинкові чи про квартирні лічильники?

 

- І про ті, і про інші. Усе це психологічний аспект, ми його відчували і при встановленні індивідуальних лічильників споживачам, які користуються газовими колонками. У перші місяці після встановлення лічильників у таких абонентів були масові звернення про те, що «мабуть, лічильник рахує невірно». Бо за лічильниками кількість спожитого газу була значно більшою, ніж навіть за «старими» нормами, не кажучи про скориговані норми. Люди вимагали знімати лічильники на повірку – ми знімали, знову ставили, але нічого не мінялося, бо споживання було вищим за норму. Це така манера споживання природного газу, до якої вони звикли. А коли пройшло кілька місяців, люди звикли, що стоять лічильники, почали ставитися інакше. За даними «Кременчукгазу», за минулий рік населення скоротило споживання газу на 17% порівняно з 2014 роком. 

 

- Але, якщо говорити про облік у квартирах, то здебільшого споживачі вкладаються в норму споживання газу, чого не скажеш про будинкові лічильники, з чим ви це пов'язуєте?

 

- Це той психологічний фактор, про який я вже говорив. Але, думаю, коли люди побачать рахунки по будинкових лічильниках газу, то в наступних місяцях споживання буде суттєво знижуватися. 

 

- Але, з іншого боку, люди думають: чому я маю платити за сусіда? 

 

- Ну, добре, тоді всі не економитимуть і платитимуть стільки, скільки нарахує будинковий лічильник. Хто не згоден, може поставити індивідуальний собі у квартиру. Бо наразі я не бачу іншої можливості, ніж встановлення будинкових приладів обліку. НКРЕКП не змінило свою позицію: минулого тижня я мав розмову з керівництвом НКРЕКП, і мені дорікали тим, що мало встановлено будинкових приладів обліку газу.

 

- Якою є похибка обліку будинкових лічильників і які до них нормативні вимоги?

 

- Клас точності будинкових лічильників вищий, ніж індивідуальних, які встановлюють у квартирах. Так, похибка побутових лічильників (індивідуальних) від 1,5% до 3%. Похибка будинкових лічильників – до 1%. Коли НКРЕКП розглядала інвестиційну програму ПАТ «Кременчукгаз», комісія надала нам рекомендації стосовно лічильників для будинкового обліку, і ми їх врахували. 

 

– Є таке поняття як калорійність газу - що вона нижча, то більше газу використовується, що теж може бути причиною завищеного споживання. Як контролюється калорійність газу у Кременчуці та чи відповідає вона встановленій нормі?

 

- Дуже важливе питання, з цим пов'язаний наступний крок реформування газового ринку. Думаю, з 1 липня розпочнеться перехід на розрахунок зі споживачами не за спожитими кубометрами, а за кіловатами (джоулями) енергії. Наше українське законодавство вже до цього підготовлене, і уряду та регулятору слід зробити останній крок, щоб почати такі принципи розрахунків – тобто за показниками калорійності газу. Ми щомісяця публікуємо «Паспорт фізично-хімічних показників якості природного газу», це передбачено нашими ліцензійними вимогами. Паспорт складає кременчуцька лабораторія  «Укртрансгазу». За останніми даними на 28 квітня 2016 року, теплота згоряння газу навіть вища за норму і складає 7955 МДж/м³ при нормативі 7600.

 

3 тысячі гривень– у таку суму приблизно обходиться встановлення індивідуального газового лічильника (прилад, проект, робота). 
Дані обліку газу свідчать про те, що ліпше економити з індивідуальними лічильниками. І не лише через кращу мотивацію. Річ у тім, що кубометри газу за будинковим лічильником «розкидають» на зареєстрованих споживачів. Тож якщо людина живе без реєстрації, вона економить газ собі за рахунок сусідів. Можна спробувати домовитися з сусідами, але це, як правило, неефективно. Краще встановити індивідуальний лічильник.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх