Уряд зменшив соціальні нормативи використання газу, це вплине на субсидії

4.05.2016, 14:29 Переглядів: 9 646

Уряд зменшив соціальні нормативи використання газу, це вплине на субсидії

Громадяни навряд чи тепер зможуть зекономити газ, щоб потім використати субсидію на наступні періоди. В опалювальному сезоні 2015-2016 багато хто з кременчужан на цьому економив свою обов'язкову частку платежу, тепер доведеться її платити

Уряд ухвалив нововведення, яке суттєво вплине на розмір субсидії — це Постанова про внесення змін до державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування.

 

Для домогосподарств із газовими котлами суттєво зменшиться норматив споживання газу в опалювальний сезон. Так, якщо до внесення змін цей норматив складав 7 кубометрів газу на один квадратний метр опалювальної площі, то тепер — 5,5 кубометрів. Як зазначається в преамбулі до урядової постанови, норматив відкоригований "з урахуванням фактичного споживання енергоносіїв домогосподарствами протягом опалювального періоду 2015-2016 років". Як уже було сказано, в багатьох громадян на персональних рахунках накопичилися суми зайве нарахованих субсидій.

 

При розрахунку субсидій також застосовується коригуючі коефіцієнти до нормативів споживання газу для областей. Для Полтавщини ці коефіцієнти залишилися незмінними і складають 1,073 для приватного сектору і 0,626 для багатоквартирних будинків (вище 3-х поверхів). 

 

Нові норми

 

З урахуванням коефіцієнтів норми споживання газу для кременчужан будуть такими:

 

5,9 м³ — соціальний норматив споживання газу в Кременчуці для приватних домогосподарств (було 7,511 м³ )

 

3,46 м³ — соціальний норматив споживання газу для опалення в багатоповерхівках (було 4,38 м³)

 

Також зменшилися соціальні нормативи споживання газу для тих, хто користується лише плитою або плитою і колонкою. Вони приведені у відповідність до чинних норм споживання газу без лічильників, які уряд затвердив у квітні.

 

4,4 м³ на приготування їжі (газову плиту) на одну людину на місяць (було 6 м³)

 

7,1 м³ на приготування їжі та підігрів води на одну людину на місяць за відсутності централізованого гарячого водопостачання (було 9 м³ )

 

14 м³ на приготування їжі і підігрів води (на плиту і газову колонку) на одну людину на місяць (було 18 м³).

 

Як нові норми вплинуть на мешканців приватного сектору, порахувати неважко. Наприклад, на будинок площею 70 кв м громадяни в опалювальному сезоні 2015-2016 років отримували субсидію в розрахунку 525,77 м³ газу на місяць, у наступному опалювальному сезоні вони зможуть розраховувати лише на 413 м³ — тобто це мінус 112,77 м³, в розрахунку на гроші (при новій ціні на газ) це мінус 775 гривень. І якщо місяць буде холодним і споживач не вкладеться в нову соціальну норму, то ці гроші доведеться викласти зі своєї кишені.

 

Ще один нюанс: тим, хто за рахунок економії не платив обов'язкову частку платежу за газ (всі використані кубометри покривала субсидія), тепер теж доведеться платити, бо з новими нормами багато не наекономиш. І щоб не “вилетіти в трубу”, радимо влітку подбати про утеплення своїх осель.

 

 

Усе, що мінус для наших із вами гаманців — плюс до Держбюджету. Новий прем'єр Гройсман завзято узявся економити його на субсидіях.

 


Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх