Як «підріс» бюджет Кременчука

10.03.2016, 10:06 Переглядів: 3 964

Як «підріс» бюджет Кременчука

Порівняно із цифрами, що були затверджені в грудні, бюджет збільшився на півмільярда

Із початку року бюджет Кременчука змінювався уже двічі: відповідні рішення ухвалювала сесія міської ради 2 лютого та 26 лютого.

 

«ТелеграфЪ» порівняв суми по основних галузях, які були в міському бюджеті на момент його затвердження, з тими, що ми маємо після змін.

 

Як «підріс» бюджет Кременчука

 

В основному, бюджет зріс за рахунок того, що держава дала гроші на пільги та субсидії для населення – ця сума не була відома при розподілі. Тобто це кошти, які йдуть «транзитом» із кишені міста до громадян.

 

Батьківські внески в школах поки що не скасують... бо гроші «з'їдають» ПТУ

 

Ми бачимо, що на тлі інших галузей суттєво зріс бюджет освіти. Додатково виділили 52 млн грн на фінансування профтехучилищ, адже цьогоріч їх перевели під опіку міської влади від обласної. Кошти віднайшли, в основному, за рахунок того, що держава змінила податкову базу. Зокрема, нарахування на фонд зарплати (ЄСВ, який платить роботодавець) зменшилися з 37% до 22%. Мерія, таким чином, зекономила фонд оплати праці бюджетників (на діаграмі ми можемо спостерігати зменшення фінансування галузей). І знайшла необхідні кошти для ПТУ. Крім цього, дещо збільшаться і власні доходи міста.

 

Згодом з'явилася інформація про те, що уряд вніс зміни до Держбюджету, і дасть гроші на ПТУ. Вільні гроші завжди є куди подіти: зокрема, під час зустрічі з освітянами мер Віталій Малецький пообіцяв позбавити школи та дитсадки благодійних батьківських внесків. Але в тому випадку, якщо держава таки дасть гроші на ПТУ. Ціна питання – 15 млн грн, це набагато менше, ніж заплановано на профтехучилища.

 

Проте держава не поспішає виділяти на них кошти.

 

– Закон не підписаний Президентом. І, наскільки відомо, Мінфін намагається призупинити такий порядок фінансування. Тому ми продовжуємо фінансувати ПТУ з міського бюджету, за рахунок тих коштів, які заклали: виплачуємо і зарплату викладачам, і стипендії студентам, – розповіла Тетяна Тетьоркіна, заступник начальника фінансового управління.

 

За її інформацією, за січень-лютий ПТУ вже «з'їли» 6,88 млн грн з міського бюджету.

 

«Будови сторіччя»

 

Окремо слід сказати про кременчуцькі «будови сторіччя» – ті міські об'єкти, які фінансуються за рахунок коштів на капітальне будівництво. В результаті двох сесій розподілили бюджет розвитку

 

6,6 млн грн – на пам'ятник «Вічно живим»

7 млн грн – на Центр надання адмінпослуг (проектування та початок реконструкції будівлі на вул. Гагаріна – колишньої школи №14)

2,5 млн грн на школу-садок

2,17 млн грн на сквер Бабаєва

12,32 млн грн – на краєзнавчий музей

9,11 млн грн – на дорогу на Молодіжний (ремонт ділянки від вул. Свіштовської до вул. Козацької)

 

Заплановані й нові об'єкти

 

3 млн грн – на проектування та будівництво бульвару на вул. Манагарова (у районі ринку «Крюків'янка»). Це новий об'єкт: доріжка та сквер поряд із ринком «Кременчуцької торгової гільдії», якою керував нинішній заступник голови облради Євген Холод. Спочатку він брався робити благоустрій за кошти підприємства, та згодом повернув місту частину земельної ділянки. Як пояснив віце-мер Дмитро Кравченко, благоустрій не можна зарахувати як внесок в інфраструктуру міста, його слід платити лише «живими грошима». Тому «гільдія» й відмовилася від свого задуму. Новий бульвар поряд із ринком викликав чимало дискусій під час останньої сесії, та врешті депутати більшістю таки дали на нього гроші.

 

1,49 млн грн – на проектування та реконструкцію міського Палацу культури.

 

На кону – ще 14 мільйонів

 

Найімовірніше, міський голова скликатиме позачергову сесію, аби затвердити програму пільгових перевезень у Кременчуці.

Депутати на сесії 26 лютого її не ухвалили.

 

Як і у випадку з ПТУ, мерія чекала на державні гроші. Проте вони так і не надійшли. Тим часом пільгові перевезення у Кременчуці під загрозою. Кошти під програму в розмірі 14 млн грн зарезервовані в бюджеті.

 

3 млн грн – розподілений фонд охорони довкілля. Із них левова частка йде:

– 989,9 тис грн на утримання РЛП «Кагамлицький» (парк Воїнів-Інтернаціоналістів)

– 584,1 тис грн на утримання парку «Придніпровський»

– 600 тис грн – на посадковий матеріал для озеленення міста

– 405 тис грн на інформаційні заходи та на утримання лабораторії з контролю стану атмосферного повітря.

 

Як «підріс» бюджет Кременчука

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх