Субсидії по-новому

1.04.2015, 10:52 Переглядів: 14 793

Субсидії по-новому

Уряд спростив порядок надання субсидій та зняв низку обмежень, через які люди не могли їх оформити. Нововведення набудуть чинності з 1 травня цього року. Оформити субсидію можна буде дистанційно – надіслати документи поштою.

Новий спрощений порядок надання субсидій населенню на житлово-комунальні послуги запроваджується з 1 травня 2015 року. Уряд оприлюднив Постанову Кабміну №106 від 28.02.15 р., відповідно до якої передбачається низка змін до нормативних актів, які діють сьогодні.

 

Міністр соцполітики Павло Розенко пообіцяв, що у травні кожне домогосподарство отримає бланк заяви на субсидію та бланк декларації про доходи і витрати. Тобто можна навіть не ходити до управління праці та соцзахисту, а надіслати документи поштою. Субсидія призначається протягом 10 днів з моменту звернення. При цьому, якщо документи оформлені неправильно (або надані не всі документи), дається місяць на їх дооформлення.

 

Що зміниться в порядку призначення субсидій

 

1 При призначенні субсидії враховуватимуться отримані реальні доходи, а не нараховані (як зараз). Тобто з 1.05.15 враховуватимуться доходи, отримані «на руки», за мінусом сплачених податків та зборів.

 

2 Субсидія призначатиметься не на 6 місяців, як зараз, а на 12 місяців. При цьому для тих, хто її вже отримував, призначення на новий термін (наступний рік) відбуватиметься автоматично – тобто для цього не треба звертатися до органів соцзахисту.

 

3 Субсидію може оформити навіть квартирант. Тобто реєстрація у житловому приміщенні тепер не є обов’язковою умовою для отримання субсидії. Але при цьому оренда приміщення має бути легальною (договір найму).

 

4 Потрібно лише два документи для оформлення субсидій. Це заява та декларація про доходи та витрати. Для орендарів житла – ще договір найму. Відповідність доходів задекларованим перевірятиме орган соцзахисту населення, який призначає субсидію – дані він отримуватиме від Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду. Вимагати додаткові довідки органам соцзахисту забороняється.

 

5 Знято низку обмежень, через які раніше не надавалася субсидія. Тобто тепер при її оформленні не є перешкодою

 

  • наявність у власності двох житлових приміщень;
  • наявність у власності двох автомобілів;
  • наявність зареєстрованих у житловому приміщенні осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні. Їхній дохід визначатимуть умовно: як прожитковий мінімум для працездатних осіб - 1218 грн;
  • здача в найм житлового приміщення;
  • здійснення покупки товарів, робіт і послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів.

 

Важливо знати

Субсидія не призначається, якщо родина (домогосподарство) здійснила покупку вартістю понад 50 тисяч гривень або отримала послуги на таку ж суму, крім оплати лікування.

 

Якщо ви невірно задекларували доходи, і органи соцзахисту це з’ясують, виплата субсидії буде припинена. При цьому ви маєте повернути виплачену субсидію в подвійному розмірі.

 

Соціальні нормативи послуг ЖКГ не змінюються

 

Субсидія надаватиметься, як і раніше, з урахуванням соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг. Варто зазначити, норми споживання гарячої, холодної води у Кременчуці, встановлені міською владою, значно вищі за соціальні нормативи.

 

Як роз’яснили органи соцзахисту, за цих умов кременчужанам, які отримують субсидію, доведеться покривати різницю між соціальним нормативом та місцевою нормою самостійно.

 

Наприклад, норма споживання холодної води у Кременчуці (без лічильника), затверджена рішенням виконкому – 7,35 м3 на одну людину. Натомість соціальний норматив складає 2,4 м3, і саме враховуючи цю норму управління праці та соцзахисту призначатиме субсидію. Решту – 4,95 м3 (7,35 – 2,4) споживач послуги мусить оплатити з власного гаманця. Тому, аби не платити зайвого, слід встановити лічильники – тоді субсидія призначається відповідно до фактичного споживання.

 

Довідково

Норми споживання води у Кременчуці, на людину*

Холодна вода (у квартирах з гарячим водопостачанням) – 7,35 м3

Холодна вода (у квартирах з газовим нагрівачем) – 6,9 м3

Холодна вода (у квартирах без гарячого водопостачання та газової колонки) – 6 м3

Гаряча вода (централізовано) – 3,15 м3

 

*На різницю між цими нормами та соціальними нормативами субсидія не призначається

 

Корисна інформація
http://www.kmu.gov.ua/control/calculator – електронний калькулятор на сайті Кабміну, ви можете порахувати орієнтовний розмір субсидії
0 800 507 309 – гаряча лінія Мінсоцполітики з питань субсидій (безкоштовно, цілодобово)


Телефони у Кременчуці
6-13-63, 6-02-60 – для мешканців Крюківського району
77-29-95, 77-32-28 – для мешканців Автозаводського району

 

Субсидії по-новому

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх