Чому Кременчук повинен сидіти на електричній дієті

3.12.2014, 14:31 Переглядів: 11 338

Чому Кременчук повинен сидіти на електричній дієті

Країна переживає дефіцит енергопотужностей – електростанції не забезпечують належну генерацію. Звідси й аварійні відключення, на які ми не впливаємо. Але у межах одного міста можуть бути відключення «свої» – ті, що залежать від стану мереж, підстанцій і споживання. Мережі на більш потужні нам, на жаль, не замінять. Енергетики радять слідкувати за своїм споживанням, щоб не позбавити світла сусідів.

«Кінець світла» у всеукраїнських масштабах


Цього тижня Кременчук спіткав «кінець світла» у вигляді аварійного відключення електроенергії майже половині мешканців. Що саме трапилося і чи можна було цьому запобігти?


Поняття «аварійний» в енергетиці вживається у різних значеннях. Це може бути:


аварія на мережах чи в системі (скажімо, згорів кабель на високовольтній підстанції);
мережі в нормі, обладнання не псується, але бракує самих потужностей, у всеукраїнських масштабах.


Саме другий варіант мав місце цього тижня і, ймовірно, може повторитися через ситуацію на енергоринку країни.
Відбувається так званий «провал частоти», і за цих умов диспетчер єдиної енергосистеми приймає рішення про відключення, щоб зрівняти баланс, пояснили «Телеграфу» у Кременчуцькому відділенні Держенергонагляду. Так, нормативна частота у мережі – 50 Гц, зниження до 49,5 Гц вважається аварійною ситуацією, за якої треба обмежувати потужність.


Існують графіки аварійних відключень, узгоджені місцевими органами влади. Вони не мають нічого спільного з тими, що вводилися у дію наприкінці 90-х років і мали назву «віялові відключення», підкреслює Едуард Харченко, начальник Кременчуцького відділення Держенергонагляду. Так, «віялові» відключення були пов’язані з від’єднанням української енергосистеми від системи СРСР. Був визначений конкретний час відключень, нині цього немає – рішення приймає диспетчер енергосистеми тоді, коли відбувається брак потужностей. А графіки відключень визначають лише їх черговість.


– У графіках визначено 10 черг аварійних відключень, пояснює Едуард Харченко. – Перші п’ять черг – це промислові підприємства. Другі п’ять черг – інші споживачі, у тому числі й населення. Тобто при дефіциті потужності в першу чергу обмежують промисловість, а якщо цього не вистачає, щоб перекрити дефіцит потужностей, тоді відключають і побутових споживачів. Наприклад, диспетчер енергосистеми дає команду певному підрозділу резервувати 200 МВт потужності, він же визначає, яку чергу ввести. Тобто, якщо не вистачає перших 5 черг, щоб перекрити весь дефіцит, починають відключати й населення.

 

2 грудня, до речі, були задіяні всі 10 черг.

 

Донбас розбалансував енергосистему


За даними Центру досліджень енергетики EIRCenter.com, 15% виробництва електроенергії припадає на Донбас. Донбас традиційно вважався основним регіоном у забезпеченні України як вугіллям, так і енергією – за рахунок розміщених там теплоелектростанцій (ТЕС). Так, 6 із 15 діючих ТЕС знаходяться саме в цьому регіоні, зазначає видання, а це – близько 48% від усіх встановлених потужностей. Крім цього, Донбас – постачальник вугілля і для інших ТЕС.


«На жаль, через ведення бойових дій на сході України ми зараз втратили близько 1-1,2 млн тонн вугілля (необхідного для спалювання на ТЕС), яке ми отримували з підприємств, що знаходяться на не контрольованій Україною території...», – цитує міністра палива та енергетики Юрія Продана видання «Дзеркало тижня».

 

На жаль, на механізм аварійних відключень споживачі не впливають.

 

Електромережі не готові до технічного прогресу

 

На відміну від аварійних відключень у масштабах країни, на аварії у межах окремо взятого міста може впливати навіть населення. Так, у побуті сучасної людини безліч корисних електроприладів, і ці новинки «оселяються» у кожній квартирі. Але вони з’явилися пізніше, ніж будувалися електричні мережі. А відтак, якщо одночасно ввімкнути кілька приладів (наприклад, обігрівач разом із мікрохвильовою пічкою, електричним чайником) – можна «посадити» не лише свій будинок, а й весь мікрорайон.


Як пояснює Сергій Андрієвський, директор Кременчуцької філії ВАТ «Полтаваобленерго», практично в усіх районах міста приєднана потужність перевищує потужність, запроектовану при будівництві електромереж. Звідси й перепади напруги, на які скаржиться населення. А щойно люди починають вмикати потужні електроприлади: бойлери, кондиціонери, обігрівачі, виникає ризик аварійного відключення.


– Сергію Геннадійовичу, а чи є в місті більш-менш благополучні райони – тобто такі, де не страшне збільшене споживання електроенергії? Адже, наприклад, минулого року ПАТ «Полтаваобленерго» здійснило реконструкцію підстанції «Центр». То чи допомогло це побутовим споживачам?


– Ніде по місту немає відчутного запасу потужності. На підстанції «Центр», дійсно, є два нові потужні трансформатори на 63 МВт (це більше, ніж приєднана потужність сталеливарного заводу). Але проблема в тому, що розподільчі електромережі не мають можливості цю потужність перерозподіляти. Перетин кабельних ліній не відповідає тій потужності, яка є. Часто ставлять питання: чому при аварійній ситуації у центрі він відключається практично весь, а буває разом із нагірною частиною? Річ у тім, що в центральній частині немає можливості автоматичного резервування з вище вказаних причин. І тому в аварійній ситуації перемикати мікрорайони з одного кабелю на інший доводиться вручну.


– Які райони в місті у меншій зоні ризику, які – у більшій?


– У меншій зоні ризику багатоповерхова забудова, особливо нові райони. Але, знову ж таки, до того часу, як люди починають вмикати обігрівачі. Весь приватний сектор, де мережі будувалися близько 30 років тому, – у більшій зоні ризику. Мережі у місті, в основному, старі, потрібно міняти десятки кілометрів на рік, а реально ми можемо замінити до 5-6 км. Тарифи на комунальні послуги в останні 10 років мали соціальну направленість, і якщо розвиток мереж не передбачений у тарифі, реконструкція можлива лише за рахунок нових приєднань.


– Чи можна збільшити потужність на одну квартиру чи будинок?


– Так, це можливо. Якщо приєднання стандартне – до 16 кВт на архітектурну будівлю, процедура нескладна. Можливе збільшення потужності і при нестандартному приєднанні – потужність більша за 16 кВт. Але процедура тривала – потрібно отримувати технічні умови через Полтаву. Коштує це при однофазному підключенні – 912 грн за кожен додатковий кВт і 1582 грн – при трифазному підключенні.


Сергій Андрієвський додав: у будинках та квартирах встановлюють електричні лічильники, які дозволяють обмежувати постачання електроенергії споживачу у межах, передбачених договором. Це не суперечить правилам користування електричною енергією.

 

на замітку


Які прилади не варто вмикати одночасно


Потужність енергоспоживання, зазначена у договорі, складає від 2,5 кВт (у старих будинках) до 5 кВт (у новій забудові) - ці значення прописані у договорі з кожним споживачем. Зазирніть у свій договір і робіть висновки. Нижче зазначені найбільші споживачі електроенергії у квартирі


Бойлер – 1,5-2 кВт
Праска – 1,5-2,4 кВт
Мікрохвильова піч – 1-2,5 кВт
Електропіч (духовка) – 1,7-4 кВт
Електрообігрівач – 1-2.3 Вт.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх