Як кременчужани купують «повітря» у кредит

5.02.2013, 10:18 Переглядів: 5 745

Як кременчужани купують «повітря» у кредит

Обережно, шахрайство! Купуючи нові вікна в кредит, ви можете залишитися ні з чим та ще й будете зобов’язані платити банку

Варто знати: Закон «Про захист прав споживачів» передбачає можливість відмовитися від банківського кредиту, якщо послуга, задля якої оформлювали позику, не надана. Але на це піде багато часу та нервів.

 

«Ні вікон, ні дверей…»


Катерина Р. приїхала до Кременчука із передмістя. Біля ринку її зупинив молодий чоловік, вручив рекламку вікон. Пані завагалася: два вікна у хаті давно треба поміняти, але грошей не вистачало. Тоді їй запропонували чудові умови – встановити вікна в розстрочку. У Катерини Р. не виникло жодних сумнівів щодо надійності майстерні – адже договір гарантував, що вікна будуть виготовлені й встановлені протягом 30 днів. Більше того, він містив пункт: якщо фірма не виконає свої зобов’язання у цей термін, за кожен день прострочення має сплатити пеню в розмірі 0,1% від суми замовлення.

 

– 22 жовтня я замовила два вікна. Приїхали, обміряли, я підписала договір на встановлення вікон і кредитну угоду з банком – він перерахував гроші фірмі, яких мені не вистачало для повної оплати. Дала своїх 500 гривень передплати. Стала чекати. Минув місяць – вікна так і не привезли. Я дзвонила на фірму: телефони не відповідають. Згодом я з’ясувала, що тієї фірми на вулиці Бутиріна вже немає. Що мені робити? Я вже двічі заплатила за кредитом банку! – жінка у розпачі звернулася до редакції.

 

За адресою на вулиці Бутиріна, 58, яка вказана у договорі Катерини Р. з «ПП Гоголев», знаходиться новенький офіс. Та дверей віконної фірми ми не знайшли – лише напис «Оренда». Тож де шукати виконавця робіт – невідомо, бо обидва телефони, вказані у договорі з ним, не відповідають. Ми порадили пані Катерині написати заяву до міліції – адже, судячи із ситуації, про яку вона розповіла, у діях віконних підприємців присутні ознаки шахрайства. Жінка звернулася до правоохоронців. Як повідомили у прес-службі міського управління міліції, відкрите кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Але потерпіла продовжує платити банку за не отриману нею послугу.

 

Коментар юриста

Споживач може відмовитися від кредитного договору, якщо послуга, замовлена в кредит, не надана

 

Як кременчужани купують «повітря» у кредит

Олена ДМИТРИЧЕНКО, адвокат:


– Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов'язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

 

В свою чергу, згідно з ч. 9 ст. 11 цього ж закону (яка регламентує права споживача в разі придбання ним продукції у кредит), у разі реалізації споживачем своїх прав, передбачених статтями 8 і 10 цього закону, ці права діють і стосовно кредитодавця, що надав йому споживчий кредит для придбання продукції.

 

З огляду на викладене, в разі, коли споживач відмовляється від договору про виконання робіт, це ж право (а саме: право відмови від договору) діє і стосовно банку, який надав кредит для придбання робіт, тобто споживач може відмовитися й від кредитного договору.

 

На жаль, юридичні наслідки цих дій в законі описані лише одним реченням, а саме: «Кредитодавець у такому випадку зобов'язаний повернути споживачеві суму вже здійснених ним виплат при розірванні договору купівлі-продажу (виконання роботи, надання послуги) або здійснити відповідне коригування кредитних зобов'язань споживача». З наведеного вбачається, що ті кошти, які були вже сплачені споживачем на користь банку в рахунок погашення кредиту, мають бути повернуті споживачу. Стосовно тих коштів, які надавалися банком в кредит на придбання робіт (послуг), після правомірної відмови споживача від договору, банк у праві вимагати ці кошти від отримувача, тобто виконавця робіт (зокрема, через те, що перерахував гроші безпосередньо виконавцю робіт, який зазначений в кредитному договорі, та не видавав їх споживачеві).

 

Корисний телефон


(0532) 56-56-34 – інспекція з питань захисту прав споживачів у Полтавській області, адреса: 36011, м. Полтава, вул. Пушкіна, 16, polouzps@ukr.net

Керівник – Лукомський Володимир Миколайович.

 

Наразі у Кременчуці підрозділу інспекції немає.

 

Більше історій про шахрайство з заміною вікон читайте у "Кременчуцькому Телеграфі" від 31 січня.

Автор: Тетяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх