«Увага! Шкільна їжа»! Результати перевірки харчоблоку 4-го ліцею

17.04.2016, 08:20 Переглядів: 11 806

«Увага! Шкільна їжа»! Результати перевірки харчоблоку 4-го ліцею

Перевірки кременчуцьких шкільних їдалень тривають

 

15 квітня комплексна комісія, створена для перевірки шкільних харчоблоків, відвідала ліцей №4. Комісія прийшла якраз на початок сніданку 1-4 класів (учнів цих класів годують за кошти міського бюджету).

 

 

Їдальня

4-та школа будувалася у 70-х роках. Їдальня розташована на першому поверсі і складається з двох зал – у першій їдять молодші школярі, у другій залі харчуються старшокласники. Вони називають це приміщення шкільним кафе.

 

Поруч із залою, де їдять молодші діти, розташоване приміщення для роздачі. Тут їжу, зварену на кухні (поверхом вище), розкладають по тарілках, тарілки передають до зали через віконце для роздачі. Столи накривають одночасно для трьох класів, діти приходять і одразу сідають їсти.

 

«Увага! Шкільна їжа»! Результати перевірки харчоблоку 4-го ліцею

 

Біля їдальні є рукомийники з гарячою водою, рідке мило та паперові рушники.

 

Біля входу до їдальні розміщене друковане добове меню. На сніданок 1-4 класи отримали: оладки з печінки, картопляне пюре, хліб, чай (усі міські школи готують їжу за типовим двотижневим меню, розробленим технологом міського департаменту освіти).

 

В їдальні на окремій підставці стояла контрольна порція сніданку.

 

Приготована на кухні їжа потрапляє до їдальні через промисловий підйомник, працівники кухні зверху вниз сходами не бігають.

 

Їдальня 4-го ліцею оздоблена чималою кількістю кольорових листівок, текст практично однаковий: «Стороннім вхід заборонено!».

 

«Увага! Шкільна їжа»! Результати перевірки харчоблоку 4-го ліцею

 

В ліцеї діти з’їли 70-75% сніданку. Скарг на несмачну їжу не було. Пюре з’їла більшість учнів, оладки хтось виїв повністю, хтось залишав. Кухарі пояснили, що діти не дуже люблять печінку, тушковану шматками взагалі погано їдять, оладки – краще. Втім, найбільшим попитом користуються солодкі оладки з повидлом. А старшокласниці, які слідкують за фігурою, частіше беруть суп, від пюре відмовляються.

 

Один із членів комісії – пан Андрій, представник від батьків – запропонував взагалі прибрати з меню варений буряк, який діти не люблять, і замість нього готувати салат із капусти, наприклад. Інші члени комісії його не підтримали. Представник Держсанепідслужби зауважила, що буряк містить корисні баластні речовини та вітаміни, виключати його з меню не можна. Її підтримала представник міського відділу охорони здоров’я – вона теж наполягала на корисних якостях буряку. Директор 4-го ліцею зазначила, що шкільне керівництво «не любить буряк, бо він дуже енергомісткий – його треба довго варити, зростають витрати на електроенергію», втім готувати буряк треба, бо це рекомендована для дітей їжа.

 

Кухня

Кухня в ліцеї розташована поверхом вище за їдальню. Приміщення кухні просторе, тут зроблений ремонт, обладнані потужні витяжки, стіни обкладені кахлями.

 

«Увага! Шкільна їжа»! Результати перевірки харчоблоку 4-го ліцею

 

Члени комісії – депутат Сідерко та представник Держсанепідслужби – знайшли єдине порушення – дерев’яна лопатка для перемішування страв у великих каструлях була вимита та ще не відшліфована, члени комісії вказали, що це неприпустимо, бо якась тріска з лопатки може потрапити до каструлі.

 

Щодо стану кухні в цілому, депутат Сідерка зазначила:

 

Це ідеально чиста кухня, відчувається, що тут така чистота завжди, а не лише в день перевірки. Я спеціально пройшла, перевірила підвіконня – вони абсолютно чисті. Каструлі видраєні. Вибачте, я навіть нахилилася подивитися підлогу, так шви між плитками були відшкрябані щіткою, там чисто.

 

Втім, в кухні є проблема, серйозніша за дерев’яну лопатку з трісками – це шматок стелі, який постійно мокріє. Директор школи пояснила, що таке відбувається через перепад температур, позбавитися від проблеми поки не вдається. Депутат Сідерка спитала, чи перевіряли мокру плями на грибок? Адже у постійній вологості гриби добре ростуть. Директор школи пояснила, що проблемне місце щороку обробляють спеціальними дезінфікуючими препаратами. Представник Держсанепідслужби промовчала, ситуацію не коментувала.

 

Після перевірки кухні члени комісії відзначили, що це перша кухня, де на продуктах, що зберігаються у холодильниках, стоять маркери з вказаним часом та днем, коли товар потрапив до холодильнику.

 

Миття посуду

Мийка знаходиться за їдальнею. Вона має чотири раковини, як вимагає норматив. Гаряча вода є. Миючі засоби в наявності. Вимитий посуд зберігається на стелажах, накритий марлевими серветками. Такі ж марлеві серветки накривають м’ясорубки на кухні. Зауважень щодо мийки члени комісії не висловлювали.

 

«Увага! Шкільна їжа»! Результати перевірки харчоблоку 4-го ліцею

 

Буфет

«Увага! Шкільна їжа»! Результати перевірки харчоблоку 4-го ліцею

Приміщення буфетної велике і просторе, займає окрему залу. Асортимент: солодка випічка, бутерброди з ковбасою та з твердим сиром, міні-піца (вона називається булочка із запеченою ковбасою). В асортименті негазована вода, сік, йогурти. Також тут продають чай та каву. Перед перервою буфетниця готує пластикові філіжанки, розкладає цукор та пакетований чай.

 

Буфетниця 4-го ліцею, як і буфетники інших шкіл, розповіла «Телеграфу», що найчастіше діти купують солодкі пончики з шоколадом та булочки зі згущеним молоком. Свіжі яблука, які є в асортименті, купують набагато рідше.

 

«Увага! Шкільна їжа»! Результати перевірки харчоблоку 4-го ліцею

 

Документація

Члени комісії перевірили журнали бракеражу продукції, журнал огляду персоналу кухні. Зауважень до документації не виникло.

Автор: Лариса Артеменко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх