Як проходила люстрація в Польщі - редактор польскої газети спеціально для "Кременчуцького Телеграфа"

20.10.2014, 16:12 Переглядів: 3 006

Як проходила люстрація в Польщі - редактор польскої газети спеціально для "Кременчуцького Телеграфа"

Польща: надто пізно, але краще, ніж ніколи

Войцех Валігурскі (Wojciech Waligórski), редактор газети «Новий ловечанин» (м. Ловеч, Польща), для «Кременчуцького Телеграфа»

 

– Польща є незалежною і вільною з 1989 року (у цьому році в державі відбулися вільні демократичні вибори – ред.) Кроки з виявлення агентів комуністичних спецслужб, присутніх у політичному і, у більш широкому розумінні, громадському житті, почалися вже в 1991 році. Але вони були успішно заблоковані до 1997 року посткомуністичними силами. Потім прийняли перший закон про люстрацію, та він був недосконалим, оскільки стосувався лише вищих посад у політиці. 

Другий закон, прийнятий у 2007 році, був частково змінений після рішення Конституційного суду. Для всіх кандидатів на рівні місцевого самоврядування (радники, мери і т.д.) був введений обов'язок подавати заяву про люстрацію. Тобто кожен кандидат, який народився до 1 серпня 1972 року, повинен був заявити, чи він був (або не був) секретним співробітником комуністичних спецслужб. Якщо був, це не позбавляє його права брати участь у виборах, але виборці при цьому знають про його комуністичне минуле.

Це хороше рішення, але не ідеальне. Причина в тому, що секретні служби мали час (у 1989-1990 роках), щоб знищити більшу частину файлів своїх агентів. Тож тепер іноді важко перевірити істинність заяв кандидатів. Але це не є абсолютно неможливим, бо потрібно взяти на себе величезний ризик, щоб приховати правду. Однак нова історія Польщі була б зовсім іншою, якби закон про люстрацію був прийнятий раніше.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх