Як клієнтам клубу Sport Life відстояти свої права – порада юриста

6.07.2014, 11:00 Переглядів: 8 933

Як клієнтам клубу Sport Life відстояти свої права – порада юриста

Договір повинен містити строк виконання. А якщо він не визначений, клієнт в праві вимагати виконання зобов’язань протягом 7 днів.

Термін відкриття спорткомплексу Sport Life у Кременчуці відкладається втретє. Клієнти, які сплатили за послуги заздалегідь, не можуть навіть повернути у клуб абонементи – людям радять знайти на них інших покупців. Усі проблеми зазвичай починаються з договорів, які люди неуважно читають. «ТелеграфЪ» проаналізував особливості договору на послуги у клубі Sport Life, з’ясував, кому саме кременчужани довірили свої гроші та спитав у юриста, чи можна у даному випадку та у решті подібних ситуацій, коли термін дії договору не визначений, відстояти свої права.

«Я чекатиму на тебе вічність»

Приблизно такий зміст має договір, який укладали клієнти на послуги клубу Sport Life із ТОВ «Спорт-тандем» - печатка саме цієї фірми стоїть на угодах. У самому договорі термін відкриття клубу не вказаний, у додатку 1 до договору міститься перелік клубів у різних містах. Указаний орієнтовний термін відкриття клубу у Кременчуці – 1-й квартал 2014 року. Разом із тим, договір складений таким чином, що виконавець послуг не несе відповідальності за перенесення цього строку. Зокрема, цитуємо п. 5.11 додатку до договору: «Замовник усвідомлює та погоджується, що клуби розміщуються в будівлях, які не є власністю Виконавця, внаслідок чого можлива бездіяльність та /або непередбачувані дії власників будівлі або дії (бездіяльність) третіх осіб, подолання наслідків яких знаходиться поза контролем та волею Виконавця. Такі дії можуть призвести до перенесення орієнтовного періоду відкриття, впливати на діяльність клубу, у тому числі можуть призвести до закриття клубу або тимчасового припинення можливості Виконавця надавати послуги».

Ми поцікавилися як приватні особи: а чи можна купити абонемент? І коли запрацює клуб? Чемний жіночий голос у слухавці (співрозмовниця представилася як менеджер Олена) відповів: так, абонементи продають, і порадив поспішати, бо буде дорожче! А зараз купити картку повного дня на рік можна за 4999 грн. Конкретного терміну відкриття клубу не назвали, сказали – кінець липня. У той же час, коментарів для газети у місцевому представництві Sport Life ми так і не отримали – нам порадили звернутися до київської прес-служби, відповіді звідти поки що не надійшло.

Тим часом ми поцікавилися фірмою, яка збирає з кременчужан по 5 тисяч гривень. Відповідно до даних, що містяться в Єдиному державному реєстрі, ТОВ «Спорт-тандем» зареєстроване у Києві, на вул. Звіринецькій, 63 – у звичайнісінькому будинку, якщо вірити Gooogle maps. Засновниками виступають дві фізичні особи – Хомич Олександр Васильович (від імені якого й укладалися договори) і Танцюра Дмитро Анатолійович, він же фігурує й у засновниках кількох фірм, у назві яких фігурує словосполучення «Спорт лайф». Статутний фонд ТОВ «Спорт-тандем» складає аж 1500 грн – це менше, ніж вартість картки «Преміум класу» елітного клубу Sport Life.

Коментар


Як відстояти свої права, якщо термін дії договору не визначений?

Олена Дмитриченко, адвокат

- Вважаю, що у даному договорі не визначений строк його дії та строк, коли виконавець повинен розпочати виконання своїх послуг. Так, у додатку до нього вказано, що орієнтовний строк, коли виконавець послуг мав би можливість розпочати виконання договору - це введення в експлуатацію об’єкта у 1-му кварталі 2014 року. Перший квартал – це 90 днів, і цей термін уже минув. Послуга не надається: об’єкт не введений в експлуатацію.
Строк договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін (ст. 905 Цивільного Кодексу). Отже, договором має бути визначений строк його дії – як певний період в часі, визначений роками, тижнями, днями або годинами. В договорі зазначений строк дії клубної картки, але немає чіткої відповіді, коли саме можна буде скористатися цією карткою в конкретному клубі, що будується.


Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.


Але закінчення будівництва не є тією подією, яка неминуче має настати, бо її настання залежить від волі багатьох осіб. І оскільки в даному договорі вказано, що людина погоджується чекати, скільки завгодно, то це дає підстави вважати, що термін не визначений. У цьому випадку ч. 2 ст. 530 ЦК говорить наступне: якщо строк виконання боржником обов’язку не встановлений, кредитор (у даному випадку це людина, яка уклала договір і сплатила гроші) має право вимагати виконання цього обов’язку в будь-який час. Боржник повинен виконати свій обов’язок у 7-денний строк з дня пред’явлення вимоги, якщо негайного виконання не випливає з укладеного договору чи актів цивільно-правового законодавства. Негайного виконання в цьому випадку не випливає. Тому тим, хто хоче захистити свої права, раджу підготувати лист на ім’я особи, з якою укладено договір. У цьому листі висловити вимогу: виконати зобов’язання (надати послуги) у 7-денний строк із посиланням на норми ст. 530 Цивільного Кодексу. Найвірогідніше, вимога виконана не буде, і тоді можна вести мову про невиконання умов договору виконавцем послуг та ставити питання про розірвання цього договору і повернення грошових коштів.
Також хотілося б звернути увагу на вимогу ст.10 Закону України «Про захист прав споживачів», де йдеться про права споживача в разі порушення вимог договору на виконання робіт та надання послуг. У цій статті зазначено: «Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов'язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим».


Маю наголосити: якщо у процесі перемовин виконавець не погодиться розірвати договір і не поверне кошти, вирішувати ці питання можна буде лише в судовому порядку.

(За матеріалами друкованого видання "Кременчуцький ТелеграфЪ" від 3.07.14)

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх