«Діти війни» й досі не можуть отримати належні їм виплати, навіть через суди

23.07.2012, 12:32 Переглядів: 6 622

«Діти війни» й досі не можуть отримати належні їм виплати, навіть через суди
Ця епопея поневірянь людей похилого віку триває в Україні кілька років

НА ФОТО: Євдокія Старушко, голова громадської організації «Діти війни»

 

Кременчужани бачили величезні черги пенсіонерів біля будівлі Автозаводського райсуду. Це пільговики з категорії «діти війни» пачками подавали судові позови з вимогами нарахувати їм у повному обсязі надбавку до пенсії, передбачену законом.

 

Та останнім часом черг не видно: невже суди розглянули всі скарги? Про це ми запитали Євдокію Старушко, голову громадської організації «Дітей війни» у Кременчуці: енергійна пані Євдокія допомагала іншим людям складати судові позови. Наразі ж вона відповіла нам, що попереджає людей: судова справа затягнеться, шансів швидко виграти немає. Тому пенсіонери й не товпляться біля райсудів…

 

– У Законі «Про соціальний захист дітей війни» йдеться про те, що державні соціальні гарантії дітям війни не можуть бути обмежені чи скасовані іншими нормативно-правовими актами. Це абсолютно не виконується. Передбачено, що до пенсії встановлюється надбавка в розмірі 30% мімінальної пенсії за віком. Натомість нам виплачують 7%. На сьогодні це 58 гривень на місяць. Рішення судів на нашу користь – і місцевих, і апеляційних не виконуються. Із літа минулого року суди залишають без розгляду справи дітей війни, – розповідає голова громадської організації.

 

Вона додає: з 2011 року люди не можуть отримати й виконавчі листи по вже винесених судових рішеннях. Або виконавча служба залишає справи без виконання та повертає листи до суду.

 

Казуси виникають уже й при виконанні судових рішень, тобто при перерахунку виплати Пенсійним фондом. Подружжю Д., які одночасно подавали позови щодо компенсації, за один і той самий період, нарахували абсолютно різні суми. Це при тому, що суддя виніс ідентичні рішення день у день. А обчислюється надбавка однаково для всіх пільговиків цієї категорії: це 30% від мінімальної пенсії за віком (тобто сума не залежить від розміру пенсії конкретного громадянина). Євдокія Старушко показує відповідь, яка надійшла на її звернення до прокуратури – звідти його переадресували до департаменту праці та соцзахисту населення, який контролює правильність нарахувань. І департамент відповів: усе вірно, порушень при проведенні перерахунку немає..

 

Та жодні звернення на даний час не допомагають відновити виплати по судових рішеннях. І навіть стандартну суму доплати, яку держава виплачує дітям війни «добровільно», скоротили з 10% до 8%: аби не збільшувати надбавки у зв'язку з ростом мінімальної пенсії.

 

КОМЕНТАР

 

Роман Ареп'єв, керівник управління Пенсійного фонду в м.Кременчук:

 

– На даний час ми приймаємо постанови суду, виконавчі листи «дітей війни», робимо перерахунки, але кошти не виплачуємо, бо це не передбачено Держбюджетом на 2012 рік. Зараз ухвалили новий закон «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Щоправда, він фактично не регламентує порядок виплат. Але покладає виплати на Держказначейство – тобто Пенсійний фонд цим не займатиметься.

 

Депутати «протягнули» закон, який дозволяє не виконувати судові рішення


Сумнозвісний законопоект №9127, проти прийняття якого мітингували пільговики, у тому числі й у Кременчуці – тепер став законом. Називається він «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», №4901-17, Верховна Рада ухвалила його 5 червня, а набуде чинності цей витвір законотворчості з 1 січня 2013 року. Цитуємо головне:

«Виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган, здійснюється Державною казначейською службою України в межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання коштів з рахунків такого державного органу, а в разі відсутності у зазначеного державного органу відповідних призначень – за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду».

 

А тепер уявіть: немає ні «відповідних бюджетних призначень», ні бюджетної програми. Що далі? Кошти, відповідно до цього Закону, можуть не виплачуватися роками.

«Аналіз тексту внесеного законопроекту дозволяє зробити висновок, що окремі його положення суперечать Конституції України, не узгоджуються з чинними законами України та не враховують відповідних рішень Конституційного Суду України», – це зауваження Головного юридичного управління при Верховній Радою тексту законпроекту, представленого на друге читання.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх