Міський Палац культури можуть закрити будь-якого дня

11.03.2012, 08:30 Переглядів: 6 010

Міський Палац культури можуть закрити будь-якого дня
Влада має прийняти рішення – реконструюватиме вона МПК чи сприятиме його закриттю

ФОТО: Службовий вхід до МПК. Біля нього – перелік та розклад роботи творчих колективів, які щодня роками працюють у міському Палаці культури. Якщо його зачинять, куди вони підуть?

 

Шостого березня у міському Палаці культури (МПК) відбудеться святковий концерт з нагоди 8 Березня. Зі сцени пролунають пафосні промови посадовців, потім артисти станцюють та заспівають, а потім чиновники і гості розійдуться. А колектив МПК знову залишиться сам на сам із проблемою – як врятувати заклад від закриття? Головний міський палац культури будь-якого дня можуть зачинити пожежники – вони давно і терпляче попереджають про небезпеку експлуатації будівлі.

 

Обласна прокуратура наполягає на закритті МПК. Кременчуцьке відділення Держтехногенбезпеки з 13 по16 грудня 2011 року перевіряло міський Палац культури. В акті перевірки вказано, що «ступень ризику об’єкту високий», і наведено 20 (двадцять) пунктів порушень. Вони різні – і про те, що не застраховані члени добровільної пожежної дружини, і про те, що пожежні рукави фізично зношені, а пожежні кран-комплекти не придатні до використання. Найбільше «ТелеграфЪ» вразив пункт 11. Він звучить так: «пожежні кран-комплекти не перевіряються на працездатність шляхом пуску води... тиск води у протипожежному водогоні відсутній (відсутній від міської мережі)». Тобто води немає, гасити раптову пожежу нічим. Причому води в протипожежному водогоні немає вже щонайменше 10 років – відтоді, як у фонтані біля МПК загинув хлопчик, і протипожежне водопостачання, об’єднане з фонтаном, тоді просто відключили. За роки, що труби простояли без води, вони поіржавіли – користуватися системою неможливо.


Про те, що в трубах немає води, давно знають і пожежники, і чинна міська влада. Попередній скандал, пов’язаний із приписами пожежників, вибухнув ще у 2010-му. Та як вибухнув, так і «розсмоктався».  «А шо робить?!»  На реконструкцію протипожежної системи величезного МПК потрібні величезні гроші. Фахівці кажуть, що лише на проектну документацію знадобиться не менше 97 тисяч гривень. А реконструкція потягне на мільйони. Бо разом із протипожежною, треба оновлювати застарілу вентиляційну систему – а це теж кілометри старих неекономічних труб. І фасад треба реконструювати – бо через величезні фасадні вікна видуває все тепло. І фундамент посилювати  – бо «пливун» стоїть близько до поверхні. Чинний міський голова неодноразово публічно обіцяв зайнятися вирішенням проблем МПК. Та далі розмов справа не пішла. Розмовами все закінчилося і в понеділок, 5 березня. На черговій нараді у міськвиконкомі чиновники дійшли висновку, що грошей у міському бюджеті на реконструкцію протипожежної системи МПК немає. Вирішили просити їх в області. Коли і скільки, і як «сильно» проситимуть – невідомо.

 

Реліктова протипожежна система

 

На початку 70-х кременчуцький міський Палац культури був одним із найкращих та найсучасніших в СРСР, він викликав страшенну заздрість у обласного керівництва Полтавщини – бо там такого розкішного палацу не було. Промисловий Кременчук зміг дозволити собі таке диво. На жаль, навіть дива старішають. Застаріла і протипожежна система МПК – хоча колись вона робилася «за останнім словом техніки». «Телеграфу» було страшенно цікаво побачити ці реліктові «дива» минулої епохи. Дивіться і ви.

 

Куди йдуть кошти, зароблені МПК?


700000 грн. колектив МПК заробив у 2011 році (концертна діяльність, ярмарки, виставки)
40% вартості опалення МПК (загальна площа – 9 000 кв. м.) оплачені із цих заробітків
100% вартості електроенергії оплачено із власних заробітків
20% від заробленої за рік суми залишилось на внутрішні потреби МПК.

 

Скільки коштів дала міська влада?


150000 грн. виділила міська влада  у 2012 році на виконання припису державного пожежного нагляду МНС України (тобто, на вирішення питання пожежної безпеки в МПК). Кошти мають використати за такими напрямами:
82000 грн. – на обробку протипожежним розчином дерев’яних конструкцій сцени та сценічних завіс
20000 грн. – на технічну експертизу та техобслуговування механізмів пожежної системи
8000 грн. – на заміну протипожежних дверей
8000 грн. – на комплектацію первинними засобами пожежогасіння
2000 грн. – на навчання для штатних пожежних МПК
30000 грн. – на технічну експертизу стану системи вентиляції

 

Реліктова протипожежна система

 

На початку 70-х кременчуцький міський Палац культури був одним із найкращих та найсучасніших в СРСР, він викликав страшенну заздрість у обласного керівництва Полтавщини – бо там такого розкішного палацу не було. Промисловий Кременчук зміг дозволити собі таке диво. На жаль, навіть дива старішають. Застаріла і протипожежна система МПК – хоча колись вона робилася «за останнім словом техніки». «Телеграфу» було страшенно цікаво побачити ці реліктові «дива» минулої епохи. Дивіться і ви.

 

Міський Палац культури можуть закрити будь-якого дня


Це – не стіна, це – величезні протипожежні двері, розташовані прямо на сцені. У разі пожежі вони зачиняються спеціальним механізмом (один знаходиться прямо на сцені, другий (дублер) – у підвалі, на той випадок, якщо сцена стане недоступною через пожежу). Двері бетонні, вони не горять, і мають закрити сценічний «карман» у разі виникнення пожежі. В «кармане»  є двері на вулицю. Та, якщо вони виявляться зачиненими, «карман» стане пасткою

 

Міський Палац культури можуть закрити будь-якого дня


Товста червона лінія на підлозі сцени позначає місце, куди має опуститися протипожежна асбестово-бетонна завіса. У разі виникнення пожежі, завіса  відокремить палаючу сцену від залу і глядачів. Завіса товстелезна, вона не горить і дуже багато важить – цілих 16 тонн.  І їй 40 років. Усі ці роки, день за днем, 24 години на добу, вона висить на тросах під стелею. Можна уявити, як «втомився» такелаж від 40-річного безперервного утримання 16 тонн асбесту та бетону. Робочий стан завіси мають перевіряти щотижня і заносити показники до спеціального журналу. Перевіряти страшно – а раптом троси не витримають? Колись така завіса була «останнім словом техніки». Наразі вона і «втомилася», і застаріла. У сусідній Польщі, в  сучасних театрах та концертних залах встановлюють нові – надстійки та надлегкі – протипожежні ролетні завіси. Та тільки хто їх нам купить?

 

Міський Палац культури можуть закрити будь-якого дня
Ці скромні обідрані двері – і є той самий рятівний аварійний вихід, через який працівники мають евакуюватися зі сцени. Пожежники вимагають провести обов’язкову сертифікацію відповідності протипожежних дверей та забезпечити їх світловими вказівниками з написом «ВИХІД»

 

Про гроші


Міська влада заявляє, що коштів, достатніх для капітальної реконструкції МПК – або хоча би його протипожежної системи – в міському бюджеті немає. Заява традиційна. Та не всі традиційні заяви варто сприймати на віру. Ми б, скоріше, сказали так: коштів в бюджеті немає на непріоритетні для влади об’єкти, і, навпаки, кошти є на пріоритетні для влади об’єкти. Шкода лише, що кошти належать громаді, а пріоритети визначає влада за власним смаком.

 

Міський Палац культури можуть закрити будь-якого дня
Це – знаменита огорожа Міського саду. На роботи витрачено 600 тисяч гривень з екологічного фонду Кременчука. Надалі планується витратити на благоустрій Міського саду шість мільйонів гривень з міського бюджету 2012 року («на поліпшення технічного стану і благоустрій у парку Міський сад»)

 

Міський Палац культури можуть закрити будь-якого дня
Це – ставок у Міському саду, більше відомий як Горячка. У 2011 році на робочий проект благоустрою ставка влада виділила 250 тисяч гривень (виконавець – фірма «Стоун Україна»).  Крім того, з міського екологічного фонду надали 1 мільйон гривень на розчищення ставка. На додачу з міського бюджету 2011 року заплановано виділити 1 мільйон 300 тисяч гривень (із вільного залишку міського бюджету) на арку, яку встановлять у Міському саду

 

Міський Палац культури можуть закрити будь-якого дня
Наразі міська влада вирішує питання про передачу в комунальну власність ПК «КрАЗ». Тут планують облаштувати міський театр. «Цього року ми грошей не знайдемо, це буде у наступному році,» – сказав міський голова. На реконструкцію досить таки занедбаного палацу культури потрібні дуже значні кошти. Хто платитиме?

 

Міський Палац культури можуть закрити будь-якого дня
Крім того, міський голова підтвердив бажання побудувати у Кременчуці музей історії авіації та космонавтики. Мер зазначив, що цього року будівництво не почнеться, але наступного – обов’язково. Хто заплатить за музей? Знову міський бюджет?

 

Післямова. Всі міські проекти, які ми показали, мають право на існування. Питання викликає інше. Чому на садову арку влада знайшла доцільним виділити з бюджету 1 мільйон 300 тисяч гривень?  Між тим на протипожежну систему МПК – головного міського палацу культури –  знайшли лише 150 нещасних тисяч? Де тут логіка?  Навіщо місту, яке не може впоратись із власними об’єктами культури, брати у комунальну власність ще й ПК «КрАЗ»?  Планів багато.  Між тим час приймати рішення щодо МПК – протипожежна безпека кременчужан – справа серйозна.

 

Фото: Эдуард Аверьянов

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх