Скільки коштують кременчуцькі чиновники платникам податків

11.12.2011, 16:00 Переглядів: 3 914

Сессия крюковского райсовета
На зарплату службовців Автозаводського та Крюківського райвиконкомів пішли понад 3,5 мільйони бюджетних коштів

Це все наші з вами гроші – платників податків. «ТелеграфЪ» проаналізував витрати районів і те, чим займаються тамтешні чиновники. Наш висновок: набагато економніше було б скоротити райвиконкоми і залишити єдиний виконавчий орган – міськвиконком.

 

 Зарплата Владимира Коваленко Зарплата Владимира Коваленко Зарплата Андрея КоваленкоЗарплата Андрея Коваленко

 

Першого грудня на сесії Автозаводської райради депутати більшістю голосів ухвалили рішення про надання премії очільнику Автозаводської райради та виконкому Володимиру Коваленку у розмірі середньомісячної заробітної плати «за вагомий внесок». Його відзначили до Дня місцевого самоврядування. Загального «одобрямсу» дане рішення не викликало.
- Особисто я цього вагомого внеску не побачив... 290 тисяч гривень вкладено в алею Героїв праці в парку Миру. Якщо запитати будівельників, вони скажуть, що ця алея коштує не більше 100 тисяч разом з відкатами та хабарами, - заявив депутат Олег Савченко і проголосував «проти».


Солідарний з ним і депутат райради Олександр Сербін


- Вважаю, що це питання нескромне і аморальне, - висловив свою думку пан Сербін з трибуни сесійної зали. - Виконком, приймаючи рішення, підставив свого керівника… Виплати здійснюються за рахунок бюджетних коштів. Це гроші платників податків. В умовах, коли йде нестача коштів, коли скорочуються соціальні виплати, коли не вистачає грошей на охорону здоров'я, освіту, вважаю, що витрачати бюджетні гроші в таких розмірах – неправильно.


Депутати більшістю проголосували за премію. Із 44 депутатів, присутніх на сесії, лише 4 проголосували «проти» і 5 утримались.


Двома місяцями раніше Володимир Коваленко з «легкої руки» депутатів уже отримав премію в розмірі чотирьох зарплат. Але ні тоді, ні зараз депутати навіть достеменно не знали, скільки ж коштів з бюджету територіальної громади піде на чиновника, і яку середню зарплату він отримує.


Але ж  чиновників утримуємо ми з вами – платники податків. Відповідно до ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» доступ до інформації про розпорядження   бюджетними коштами не може бути обмежений. «ТелеграфЪ» подав інформаційні запити до Автозаводского та Крюківського райвиконкомів.


Штат та зарплати «слуг народу»


Ми отримали дані про заробітну плату і чисельність Автозаводського та Крюківського райвиконкомів та про зарплату всіх службовців обох районів. Так, чисельність службовців Автозаводського райвиконкому складає 64 одиниці. Але є виокремленні підрозділи: фінансовий відділ, спорткомітет, служба у справах дітей та найбільша структура – управління праці та соцзахисту (понад 70 осіб). У цих підрозділів свій штат, пояснили нам у фінвідділі Автозаводського району.
Чисельність службовців Крюківського райвиконкому складає 47 одиниць, включно з фінвідділом, спорткомітетом, службою у справах дітей (структура дещо відрізняється від аналогічної в Автозаводському районі). Окремий підрозділ – районне управління праці та соцзахисту.


Що вони роблять за наші гроші?


Основна частка повноважень райвиконкомів – це робота управлінь праці та соціального захисту населення: призначення пільг, субсидій на житлово-комунальні послуги, допомоги при народженні дітей та інших видів соціальних допомог. Такий собі «передаточний ланцюг»: отримали кошти від держави – призначили людям. Функція розподілу, безумовно, потрібна.


Є ще у районах органи державного реєстру виборців. Їм кременчужани завдячували шаленою плутаниною та «мертвими душами» у списках на минулих виборах і до Верховної Ради, і до місцевих рад.


Інші відділи райвиконкомів, по суті, дублюють функції підрозділів міськвиконкому: оргвідділи, загальні, відділи комунального майна та земельних відносин, відділи благоустрою, спорткомітети…


Що маємо у підсумку? Стаття «заробітна плата» - друга за вагою витрат обох районів. Проте підкреслимо, управління соцзахисту (які виконують найвагоміші функції) – самостійні фінансові одиниці зі своїм кошторисом. Благоустрою, на якому керівники районів намагаються заробити собі імідж – зовсім трохи. То чи потрібно заради цього тримати «надбудову» у вигляді самих райвиконкомів? Набагато економніше було б «перекроїти» структуру під єдиний виконавчий орган –  міськвиконком.  І зекономити й на зарплаті чиновників, і на коштах, які вони розтринькали на представницькі функції та сумнівні проекти. А гроші направити на благоустрій, комуналку, притулок для безхатченків, якого в Кременчуці й досі немає. Чи дати  трохи коштів на недіючу програму стерилізації бездомних собак (усього 100 тисяч гривень на рік, вистачило б зарплати одного очільника району).  Читачі «Телеграфа» підказують: добре було профінансувати й онкологічне відділення. Були б «зайві» гроші – а потреба знайдеться.

 

«Я памятник себе воздвиг нерукотворный»


Окремі помпезні проекти викликають подив і сум. Так вже «історично» склалося у місті, що впроваджуються вони в Автозаводському районі під керівництвом невгамовного Володимира Коваленка. Він пишається своїми творіннями – парком Миру та музеєм військової техніки під відкритим небом. Та нам стало невимовно прикро, коли з‘ясували, що на його облаштування пішли гроші… від продажу колишнього дитсадка на вулиці Вадима Бойка, 15. «Дайош» дітям танки замість дитсадків! На цьому активність очільника району не згасла. Минулого року у парку з‘явився Гонг Миру: щоб встановити подарунок індонезійців, на спорудження будівлі витратили мільйон гривень. Останнє творіння у парку – Алея Героїв праці за 290 тис грн, де за життя увічнили імена Почесних громадян міста, у тому числі незмінних керівників Автозаводського та Крюківського району – Володимира Коваленка та Андрія Коваленка.

 

ТОЧКА ЗОРУ


Олександр УРІН, політолог, викладач КрНУ:


- Я був депутатом міської ради п‘яти скликань, і три скликання поспіль голосував проти створення районних у місті рад. (У компетенції міської ради вирішувати – проводити чи не проводити вибори до районних в місті рад нового скликання). Реальна загроза для їх створення була в 2006 році – проти райрад був налаштований Микола Глухов, на той час мер. Райрад вже не було б, якби він витримав до кінця. Тоді ж, у 2006 році, зі скандалом повноваження у галузі освіти передали міській раді. Будівлі освітянських закладів – це 80% комунальної власності районів. Передали заклади – фактично немає майна! Я наполягав на скороченні відділів комунального майна та земельних відносин при райвиконкомах. Але їх зберегли. Як зберегли і районні ради з роздутими штатами райвиконкомів. Це неефективне використання бюджетних коштів. До речі, у Миколаєві, Запоріжжі, Вінниці, Кіровограді відмовилися від створення районних рад. У нас вони існують і досі, бо представникам партій треба якось влаштувати своїх партійців та спонсорів в органи влади.

 

61 млн 878 тис грн
бюджет Крюківського району
51 млн 606 тис  грн (83,4%) - різноманітні види матеріальних допомог населенню
7 млн 942 тис  грн (12,8%) - зарплата з нарахуваннями всіх службовців району, підпорядкованих райвиконкому 
943,9 тис грн пішло на благоустрій району

 

139 млн 704 тис грн
бюджет Автозаводського району на 2011 рік
126 млн 933 тис грн (90,86%) – різноманітні види матеріальних допомог населенню
10 млн 431 тис  грн (7,46%) – зарплата з нарахуваннями всіх службовців району, підпорядкованих райвиконокому
 677,2 тис грн пішло на благоустрій району


Автор дякує за допомогу медіа-юристу, експерту програми «Розуміємо права людини» Олександру Бурмагіну

 

ДОКУМЕНТЫ:

buhgalterya.doc [60,5 Kb] (cкачиваний: 37)
telegrafu-2.doc [168 Kb] (cкачиваний: 31)

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх