Бюджет урізання

24.12.2010, 11:17 Переглядів: 3 897
На освіту, культуру, медицину держава дає Кременчуку менше грошей, ніж торік.

Бюджет країни-2011 ухвалений у першому читанні. У міському фінансовому управлінні передбачають, що головний кошторис нардепи затвердять якраз «під ялинку». Остання в цьому році сесія міської ради призначена на 28 грудня. Не виключено, що на ній (слідом за державним) дуже швидко ухвалять і міський бюджет. Або не закриють сесію у грудні і проголосують за бюджет  у перших числах січня. 

Тож зараз підготовка йде повним ходом. Мінфін довів Кременчуку контрольні цифри бюджету, по яких належить жити у наступному році. Це вже цифри третього варіанту кошторису місцевих бюджетів, і саме він після доопрацювання піде на затвердження Верховній Раді.

У такому вигляді, як зараз, міський бюджет-2011 не назвеш інакше, як бюджетом урізання. Бо практично на всі основні галузі, крім соцзахисту, держава виділяє Кременчуку грошей менше, ніж торік. (Детальніше – на діаграмі.) І це незважаючи на передбачене в 2011 році зростання мінімальної зарплати (і відповідно і всіх зарплат бюджетників), зростання цін на енергоносії, за які платять школи, лікарні та інші установи. Найбільше (удвічі! ) обділений спорт.  А що стосується соцзахисту, який «у шоколаді», то й тут спостерігається перекіс. Збільшене фінансування на територіальні центри для пенсіонерів, на компенсаційні виплати по догляду за інвалідами, але зменшене (мінус 106 тисяч) на молодіжні соціальні програми. Як видно, уряд Азарова та Януковича дбає про свій пенсіонерський електорат…

Зараз міське фінансове управління, яке готує бюджет Кременчука, надало цифри для ознайомлення керівникам управлінь охорони здоров’я, освіти, культури – всім тим, кому належить розпорядитися грошима. 

– Керівники галузей нададуть свої пропозиції, з якими ми ще будемо відстоювати збільшення контрольних цифр бюджету, – каже Тетяна Тетьоркіна, керівник бюджетного відділу міського фінансового управління. 

Вона також зауважила, що в кошторисі з’явився новий пункт «На розвиток бюджетної сфери», якого не було в 2010 році, і це 12 мільйонів 844 тисячі гривень.

– Але фактично це буде не «розвиток» а «дотягування» бюджетних галузей  до рівня минулого року, –  зауважує пані Тетьоркіна. 

Саме за ці 12,8 мільйонів і точитиметься боротьба між освітою, культурою, медициною та іншими галузями. Бо, враховуючи практику минулих років,  наврядчи контрольні цифри по галузях будуть збільшені в ході другого читання бюджету в парламенті. 

Місцеві фінансисти поки що не можуть сказати, на яку суму «житиме» в 2011 році житлово-комунальне господарство міста. Бо воно фінансується з так званого «другого кошика» міського бюджету: за рахунок місцевих податків та зборів. (Тобто не з тих коштів, які розподіляє держава). А в зв’язку з прийняттям нового Податкового кодексу міська влада ще тільки формує ставки місцевих податків та зборів і прораховує, скільки коштів на них зможе отримати місто.

(’’Кременчугский ТелеграфЪ’’ №51 от 23 декабря, статья Татьяны Донченко ’’Бюджет урізання’’)



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх