Пиляйте, Шура, пиляйте – там докази, або Як податківці «штурмували» приміщення Молодіжного парламенту

23.03.2007, 18:03 Переглядів: 2 426
Протягом трьох днів, з 14 по 16 березня, приміщення Молодіжного парламенту Кременчука намагалися, згідно з Постановою суду, обшукати працівники податкової міліції. На думку слідства, там мали знаходитися докази про фіктивну підприємницьку діяльність кількох фірм, що проводили фінансові операції начебто з приміщення молодіжної організації. 16 березня силовим методом слідчий увійшов до приміщення. За словами податківців, частину з того, що шукали, знайшли.
Після тривалих пошуків ключа від приміщення Молодіжного парламенту замок, а за ним і сейф, розрізали болгаркою.

ДЕНЬ 1. Невдалий обшук. Троє потерпілих
Дійові особи: податківці, члени Молодіжного парламенту, Максим Левчук. 
14 березня, близько 15.00, до приміщення Молодіжного парламенту, що на вул. Шевченка 19/3, зайшли троє людей у цивільному. Вони представилися працівниками податкової міліції і показали Постанову Крюківського райсуду про проведення огляду в приміщенні, де, за їх даними, знаходиться одне з приватних підприємств та сам парламент. Податківці шукали докази, що підтверджують незаконну фінансову діяльність приватного підприємства, бо, як кажуть податківці, 12 березня Світловодською міжрайонною прокуратурою за фактом фіктивного підприємництва було порушено кримінальну справу.
До Молодіжного парламенту, діяльність якої фінансується Кременчуцькою міською радою,  силовики не мали жодних питань.
За словами голови Молодіжного парламенту Катерини Долецької, люди в цивільному, продивилися інформацію на комп’ютері та стали «виривати» системний блок, щоб забрати з собою.
У цей час до приміщення прибув керівник Кременчуцького міського комітету молодіжних організацій (КМКМО) Максим Левчук. «Я прийшов, а там орудують троє невідомих. Я попросив їх представитися. Натомість вони свої посвідчення не показали. Я кажу, що робочий день скінчився, і попрохав залишити приміщення. Вимкнув світло. А вони мені заламали руки, почали душити. Ось на шиї гематома. Ми стрімголов викотилися з приміщення парламенту. Двоє на мені висіли, а один навкруги бігав. Є безліч свідків цьому. Ми впали на землю. Вони мене побуцали. Я почав кричати, аби викликали міліцію. Це їх злякало, вони повтікали. Хтось викликав «швидку». У мене був шок. Тиск 180/110»,- про це, перебуваючи на лікарняному ліжку в центральній районній лікарні, журналістам розповідає про своє бачення справи сам екс-депутат обласної ради, голова КМКМО Максим Левчук.
Начальник міської податкової міліції Ігор Корнійчук навпаки каже, що його підлеглі того дня прийшли і намагалися зробити не обшук, а вилучення документів.  «У відповідь відбулася провокація з бійкою, наших співробітників побили. Там один з фігурантів каже, що побили його. Двоє моїх - у лікарні, і він теж. Все інше з’ясуться під час розслідування»,- коротко резюмує головний податковий міліціонер міста.

ДЕНЬ 2. А чому ми? Ідіть до інших...
Дійові особи: ті самі (без Левчука) плюс «масовка» із працівників міліції.
Двері установи замкнено. Щоб не допустити зникнення необхідних речей, вхід до приміщення парламенту було заблоковано податківською «Нивою».  Двері правоохоронці не ламали, сподіваючись на те, що керівники парламенту самі їх відчинять. Весь наступний день біля його дверей чергували податківці, «парламентарі» та міліція, що забезпечувала охорону громадського порядку. «Ви хоч би побилися, постріляли», – казали учасникам «шоу» місцеві жителі. Але обійшлося без жертв.
Основним аргументом, який виставляли перед податковою представники парламенту, було те, що в Постанові суду значилася адреса вул. Шевченка, 19/3, а це – декілька офісних приміщень та опорний пункт міліції на першому поверсі цього будинку. «Чому саме приміщення Молодіжного парламенту?» – в один голос питали правоохоронців і Катерина Долецька, і член ради комітету молодіжних організацій Олександр Головач, і директор Кременчуцького центру соціальних служб для сім’ї та молоді Віталій Малецький.
Податківці, в свою чергу, пообіцяли надати відповідні документи у п’ятницю, 16 березня, о 9.00.

ДЕНЬ 3. Реаліті-шоу «За склом»
Дійові особи: ті самі, керівники обласної та міської податкової міліції, слюсар з болгаркою.
Рівно о дев’ятій «парламентарі» чекали на податківців з уточнюючими документами. Чекали аж до 11.20, доки з Полтави не приїхав представник начальника обласної податкової міліції полковник Геннадій Курилов та начальник Кременчуцької податкової Ігор Корнійчук. Податківці запевнили, що їх цікавить саме приміщення Молодіжного парламенту, а не якесь інше, і докази цього будуть представлені вже середині.
За твердженням представників податкової міліції Полтавської і Кіровоградської областей, у громадських організаціях Кременчука “Молодіжний парламент” і Комітет молодіжних організацій зберігаються документи підпільного конвертаційного центру.
На запитання журналістів, чи дійсно в офісі просунутої кременчуцької молоді  зберігаються документи й печатки восьми комерційних фірм, через рахунки яких незаконно переведено в готівку від 20 до 200 млн. гривень, пан Курилов лише посміхнувся і пообіцяв відповісти згодом, і перейшов до спілкування з керівниками Молодіжного парламенту.
 «Ми не хочемо вибивати двері, – казав Геннадій Курилов Олександру Головачу, що взяв на себе роль «останньої барикади». – Тому прошу якомога швидше знайти ключ і відчинити їх. Маю надію, що ми дорослі люди і можемо порозумітися».
Відбулася процедура визначення, хто має увійти в середину, відбору понятих, ознайомлення з Постановою суду.
Десь півгодини «парламентарі» визначалися: є в них ключ від дверей, чи нема. І нарешті заявили:«Керівництво ввжає, що нехай силовики заходять силовими методами, якщо мають на те законні підстави».
Силовим методом виявився «жеківський» слюсар з болгаркою, що хвилин 10 різав замки,  від чого мали неабияке задоволення ті, що зібралися. Двері відчинилися, і у клубах диму почали зникати представники податкової, прокуратури, Молодіжного парламенту, міськвиконкому та поняті.
Крізь вікна можна було побачити, як процесія ходила від одного столу до іншого, згрібаючи у пакети все цікаве. Ключів від сейфу теж не виявилося, тому слюсарю довелося попрацювати ще з годинку. Люди, як риби, час від часу висовували з-за дверей голови, щоб подихати свіжим повітрям.
Близько 18.30 обшук було завершено. За словами Олександра Головача, окрім документів, було конфісковано ноутбук, принтер, знищувач бумаги та сміття.
«Під час обшуку було знайдено не все, але частину моментів цікавих для слідчого, – сказав на виході з приміщення Геннадій Курилов. – Постанову суду виконано, і це на даний момент є головним».
Також податківець наголосив, що слідчі дії безпосередньо до молодіжних організацій не мають ніякого відношення. Вони стосуються лише керівника громадської організації. «Якщо з боку правоохоронців були якісь порушення, ними буде займатися прокуратура, –сказав наостанок Геннадій Курилов. – Цікаво те, що по Кременчуку проходить зараз вісім таких обшуків, а пресу для створення ажіотажу хтось запросив лише сюди. І за чиєю настановою молоді люди перешкоджають законним діям міліції?» На це хлопці та дівчата
відповідали, що підкинути можна все, що завгодно, і куди завгодно.
Адвокат Денис Кравчинський заявив, що до прокуратури подано заяву про незаконні дії силовиків.

Коментарі

«Перевірка того, хто правий, а хто винен триватиме максимум 10 днів»
Прокуратурою міста розпочато перевірку у зв’язку зі зверненнями Кременчуцького міського комітету молодіжних організацій та податкової міліції, у яких кожна зі сторін вважає свої дії 14 березня правомірними. Про це заявив прокурор міста Віктор Павлійчук.
За його даними, перевірка триватиме максимум 10 днів.
Щодо статті, за якою порушено кримінальну справу, - це стаття 205 Кримінального кодексу «Фіктивне підприємництво». «Справа в тому, що цей злочин не простий для доказу. Ви розумієте, що створюється низка підприємств, деякі з них виявляються потім фіктивними, на якомусь етапі кошти зникають. Справи за цими статтями зараз розслідують світловодські та кременчуцькі міліціянти.

«Т, що ми там шукали, ми і знайшли»
«Провівши обшук приміщення Молодіжного парламенту 16 березня, ми знайшли те, що там шукали. Робота проводиться далі»,- заявив начальник податкової міліції міста Ігор Корнійчук. Крім того, він заявив журналістам, що вже десь за два тижні зможе надати пресі більш вичерпну інформацію.

«До фіктивної діяльності я не причетний»
«Це був наїзд у кращих традиціях часів «кучкізму». Вони прийшли до нас з рішенням суду, що не вкладається ні в які рамки. Копії суду не залишили. Я вважаю, що обшук 14 березня був незаконним. Молодь опір їм не чинила»,- заявляє Максим Левчук.
За його словами, у приміщенні КМКМО немає фірм і фірмочок. Сам він себе винним не вважає: «До фіктивної діяльності я не причетний».
На питання журналістів, чому він лікується в центральній райлікарні, де працює його батько, а не міській лікарні, відповів стримано: «Я мешкаю в цьому районі».
Ще пан Левчук каже, що 16 березня податківці в приміщенні парламенту нічого не знайшли: «Розрізали сейф, хоча я їм ключі віддів. А там лише мої документи: індентифікаційний код та закордонний паспорт. Ті папери, що там знайшли, ще невідомо, як туди потрапили. У ноутбуці також немає нічого цікавого».



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх