Таємниця імені: чиїми іменами названі вулиці міста

28.09.2006, 16:09 Переглядів: 7 835
З огляду на те, що наша газета виходить напередодні Дня визволення Кременчука від фашистських окупантів, що святкується 29 вересня, ми навмисне вибрали найбільше вулиць, названих на честь героїв Великої Вітчизняної війни.
Можливо, ті, хто живуть на цих вулицях, вперше дізнаються, що за людина ховається за прізвищем, яке вони щодня бачать на табличках своїх будинків..

«Кипучая, могучая…»

У Кременчуці 134 вулиці, які названі іменами діячів різних галузей радянського господарства, а також визначних подій, що відбувалися в часи Радянського Союзу. Є, наприклад, вулиці Автозаводська, Громадянська, Індустріальна, Ракетна. Деякі мають дещо кумедні назви: Бетонна, Цегельна, Силікатна, Хімічна, Газопровідна, Житловобудівельна. Втім, нас більше цікавили конкретні імена, отож ми розшифровуємо кілька з них.
Вулиця Чкалова
Валерій Павлович (1904-1938) – радянський льотчик, Герой Радянського Союзу, комбриг. Загинув при випробуваннях нового літака.
Вулиця Ангеліної
Паша Ангеліна (1913-1961) – знаменита українська трактористка, двічі Герой Соціалістичної праці, бригадир першої в СРСР жіночої тракторної бригади.

«Священная война…»

На честь Героя Радянського Союзу генерал-лейтенанта Олексія Жадова названо одну з вулиць у центрі Кременчука. Він був командувачем 5-ї Гвардійської армії, що звільняла наше місто від фашистів в 1943 році

Вулиць, які названі на честь воєначальників, підпільників, героїв Великої Вітчизняної війни у нашому місті більше ста.
Провулок Марини Раскової
Марина Михайлівна (1912-1943) – радянська льотчиця, Герой Радянського Союзу, майор. Як штурман брала участь у далеких безпосадочних перельотах. Під час Великої Вітчизняної війни командувала авіаполком.
Вулиця Ковальова
Андрій Ковальов був командиром 1055 стрілецького полку. Загинув у вересні 1941 року під час оборони Кременчука.
Вулиця Платухіна
Андрій Самсонович командував дивізією народного ополчення, створеною в липні 1941 року в Кременчуці.
Проїзд Петька
Георгій Петько – керівник підпільної групи, що діяла в Крюкові під час Великої Вітчизняної війни. Загинув у березні 1943 року.
Вулиця Генерала Панфілова
Іван Васильович (1893-1941) – радянський військовий діяч, генерал-майор, Герой Радянського Союзу. Учасник громадянської та Великої Вітчизняної воєн. Загинув у бою.

Вулиця Генерала Іринеєва названа на честь генерал-майора артилерії, учасника громадянської та Великої Вітчизняної воєн. Іриней Петрович (1897-1978) проживав у Кременчуці

Вулиця Генерала Карбишева
Дмитро Михайлович (1880-1945) – радянський військовий інженер, генерал-лейтенант інженерних військ. Звання Героя Радянського Союзу йому присвоїли посмертно
Проїзд Івана Торубари
Іван Федорович – командир батальйону народного ополчення, який загинув під час оборони Кременчука 1941 року.
Вулиця Кузнєцова
Микола Іванович (1911-1944) – активний учасник партизанського руху в роки Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу, розвідник.
Вулиця Черняховського
Іван Давидович (1906-1945) – радянський військовий діяч, генерал армії, двічі Герой Радянського Союзу.
Вулиця Размислова
Ананій Прокопович (1915-1943) – уроженець Комі АРСР, поет. Загинув при звільненні Кременчука від фашистських загарбників.
Вулиця Ковпака
Сидір Артемович (1887- 1967) – радянський державний діяч, організатор партизанського руху в Україні в роки громадянської та Великої Вітчизняної воєн, двічі Герой Радянського Союзу, генерал-майор.
Провулок Громової
Уляна Громова (1924-1943) – Герой Радянського Союзу, член штабу підпільної комсомольської організації «Молода гвардія», що діяла на Донбасі під час Великої Вітчизняної війни.
Вулиця Чайкіної
Ліза Чайкіна (1918-1941) – партизанка, Герой Радянського Союзу. Під час німецько-фашистської окупації була секретарем райкому комсомолу в Калінінській області (Росія).
Вулиця Манагарова
Іван Мефодійович (1898-1981) – генерал-полковник, Герой Радянського Союзу. Війська під його командуванням особливо відзначилися при звільненні від фашистських загарбників Кременчука, Полтави, Харкова.
Провулок Ємельяненка
Костянтин Ємельяненко (1922-1943) – уродженець Кременчука. На залізничній станції Павлиш грудьми закрив дуло ворожого кулемета. Посмертно нагороджений орденом Вітчизняної війни І ступеню.
Проїзд Корабліної
Люда Корабліна (1926-1943) – член підпільної групи, що діяла в Кременчуці під час окупації. Постачала підпільників зброєю. Розстріляна в березні 1943 року.
Вулиця Кучми
Михайло Кучма – уродженець Кременчука. Під час Великої Вітчизняної війни старший лейтенант. Загинув смертю хоробрих у Ростовській області.
Проїзд Ткаченка
Ілля Ткаченко (1924-1943) – уродженець Кременчука. Під час Великої Вітчизняної війни гвардії лейтенант, командир мінвзводу. Звання Героя Радянського Союзу присвоєно посмертно за героїзм, проявлений під час форсування Дніпра.

«Мой друг, художник и поэт…»

Діячі культури та науки увіковічені у назвах 83 вулиць міста.
Вулиця Дем’яна Бєдного (1883-1945) названа на честь видатного російського радянського поета.
Вулиця Бориса Чичеріна (1828-1904) – це ім’я російського юриста, історика, філософа, публіциста, одного з ідеологів російського дворянства.
Провулок Миколи Лисенка (1842-1912) названий ім’ям великого українського композитора, основоположника української класичної музики, який народився в Кременчуцькому районі.

«И Ленин такой молодой, и юный Октябрь впереди…»

Вулиця Халаменюка названа на честь нашого земляка, уродженця Кременчука. Олександр Йосипович (1918-1945) брав участь ще в боях з білофінами на початку Другої Світової війни. Він загинув під час звільнення польського села Янино. Олександру Халаменюку було

Близько 40 кременчуцьких вулиць носять імена революціонерів, соратників Леніна.
Вулиця Красіна
Леонід Борисович (1870-1926) був радянським дипломатом, діячем компартії.
Вулиця Цюрупи
Олександр Цюрупа (1870-1928) – професійний революціонер, державний та партійний діяч, нарком продовольства РСФСР.

«С Интернационалом воспрянет род людской…»

16 вулиць міста названо іменами героїв громадянської війни, назви ще 16-ти, пов’язані з міжнародним комуністичним і робітничим рухом.
Вулиця Ернста Тельмана (1886-1944)  має ім’я видатного діяча німецького та міжнародного комуністичного і робітничого руху. Був убитий у концтаборі Бухенвальд.
Вулиця Долорес Ібаррурі (1895-1989) названа на честь іспанської громадської діячки, віце-голови виконкому Міжнародної демократичної федерації жінок.
Історія міста
Найбільше у Кременчуці вулиць, що пов’язані з його історією або мають старовинні назви, які не змінюються  десятки років.
Вулицю Афанасія Бутиріна (1895-1920) назвали на честь кременчужанина, командира червоногвардійського загону, учасника Жовтневої революції.
Вулиця Данила Сущинського носить ім’я лікаря, доктора медицини, основоположника світової епідеміології, члена 12 академій наук світу. 1784 року він надавав кременчужанам допомогу у боротьбі з чумою.

Редакція «Кременчуцького Телеграфа» дякує Кременчуцькому краєзнавчому музею і особисто Тетяні Скрипинській за допомогу в підготовці матеріалу.

У публікації використано фото з сайту www.kremenchuk.org



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх