Не гальмуй - компостуй!

26.03.2017, 13:05 Переглядів: 4 690

Не гальмуй - компостуй!

Кременчужан закликають не спалювати листя

Кременчужани та гостей міста закликають дотримуватись вимог заборони спалювання сухої рослинності та трави. 

 

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.


На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.


Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

 

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО:
- спалення рослинних залишків на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів,
- спалення всіх видів відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках (контейнерах), на території зелених насаджень.

 

Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя, то ви можете, керуючись ст. 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, на законних правах боротися із паліями.


Ст. 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання листів у парках, скверах без дозволу органів державного контролю в області охорони навколишнього природного середовища або з порушенням такого дозволу.
Така діяльність спричиняє накладення штрафу на винних громадян – від 3 - 7 неоподатковуваних мінімумів, а посадових осіб - від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів.


Стаття 245 Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу»:
1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.
2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років».

 


Найбільш дружнім щодо довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування.

 

 

Нагадаємо, що міська рада опублікувала список місць складання опалого листя. 

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх