Пастки для пенсіонерів

17.12.2013, 14:57 Переглядів: 4 670

Пастки для пенсіонерівКременчуцькі пенсіонери – одна з найвразливих груп населення. Вони – ласа здобич для шахраїв. Бо пенсіонери довірливі, звикли поважати «людину на посаді» і підписувати угоди, не читаючи їх. А ще пенсіонери мало що знають про інтернет, соціальні мережі, мобільні телефони та банкомати. Цим користуються злодії та недобросовісні продавці. «ТелеграфЪ» зібрав докупи найпопулярніші кременчуцькі схеми шахрайства, де жертвами стають літні люди.

Найпоширеніша сьогодні в місті схема шахрайства – телефонний дзвінок, коли шахраї вимагають гроші. Другу сходинку антирейтингу займає схема «металопластикові вікна та двері». Так звані «соціальні працівники» сповзли на третю сходинку. Крім того, трапляються ексклюзивні випадки з медом, сиром та молоком.

 

Пастки для пенсіонерів

Мобільний телефон/нічний дзвінок

 

Схема

 

Вночі у квартирі літніх людей лунає дзвінок на мобільний або стаціонарний телефон. Невідома особа представляється слідчим, адвокатом, другом, або навіть конкретним родичем тих, кому телефонує («бабуся, це я, твій онук Саша», «я – адвокат вашого сина», «з вами говорить слідчий Сергій Миколайович Прокопенко», «це Діма – однокурсник вашого онука», тощо). Особа, яка телефонує, повідомляє, що з кимось із членів родини сталося нещастя (збив людину на дорозі, вліз у бійку і наніс тяжкі травми, тощо). Для того, щоб вирішити питання (відкупитися від потерпілих, витягти родича з відділку міліції, закрити кримінальну справу, тощо) вимагають гроші – від 2 тисяч гривень до 35 тисяч (саме таку суму кілька тижнів тому шахраї видурили в одного з кременчужан). За гроші можуть торгуватися – якщо людина каже, що не має, наприклад, 10 тисяч гривень, а має лише три, ведуть переговори. В усіх випадках гроші вимагають перерахувати терміново, прямо зараз.

 

На що тиснуть

 

Шахраї використовують фактор «нічного дзвінка». Будь-яка людина – тим більше людина похилого віку – сприймає нічний дзвінок, у першу чергу, як тривожний. Крім того, спрацьовує фактор раптового пробудження, людина розгублена, стривожена, на неї простіше впливати. Вночі «всі вовки сірі», будь-які події видаються драматичнішими та страшнішими, ніж удень. А шахраї не дають часу на роздуми і аналіз ситуації.

 

Дуже важливий елемент тиску – інформація приватного характеру. Коли вночі хтось представляється другом вашого онука і називає його ім’я, людина вірить – особливо людина похилого віку, яка не користується інтернетом, не зависає у соціальних мережах, і не знає, що там можна знайти не лише ім’я онука, а й імена усіх його подруг і приятелів. Тобто, інформація особистого характеру, яку раніше знали лише члени родини та друзі, наразі вільно гуляє інтернетом. І зацікавлені особи можуть її виловити. Вони можуть навіть дізнатися, що ваш онук наразі перебуває на практиці у Чернівцях – бо він про це написав у соціальних мережах.

 

Крім того, люди похилого віку вважають, що номер їхнього мобільного телефону можуть знати лише близькі. Вони не враховують, що бази телефонних номерів продаються і купуються.

 

Ризики:

 

Як правило, затримати телефонних шахраїв дуже складно – тобто, перерахувавши їм гроші на «порятунок» своїх близьких, потерпілий ризикує втратити кошти назавжди. Відстежити шахрая за банківськими рахунками складно, такі рахунки відкриваються на одну-дві доби, гроші переводять з одного рахунку на інший, плутають слід. За телефонним номером теж вирахувати злодія складно.

 

Статистика

 

Найзухваліше телефонне шахрайство сталося 10 жовтня. Шахраї видурили у потерпілого 1938 року народження 35 тисяч гривень – сказали, що гроші потрібні на порятунок його сина.

 

Найсвіжіший випадок шахрайства стався 21 жовтня. У 80-річної бабусі видурили 2700 гривень – сказали, що онук потрапив до міліції. А 20-го жовтня у 87-річного чоловіка відібрали 10 тисяч гривень – телефонували о другій годині ночі, повідомили, що син потрапив у страшну халепу. Дідусь віддав усі гроші, що мав.

 

4 жовтня у потерпілої вимагали 2000 гривень – казали, що син збив дівчину на пішохідному переході. 5 жовтня іншій потерпілій розповіли, що син дуже сильно когось побив, людина при смерті у лікарні, треба відкупитися.

 

В одному з таких випадків стара жінка, яка живе на Ревівці, вночі пішки йшла до центру міста, щоб знайти банкомат і перерахувати гроші. Шахраї вимагали, аби вона не вимикала мобільний телефон і постійно спілкувалися з нею.

 

Що робити

 

  • не поспішайте одразу виконувати умови аферистів, дайте собі час отямитись;
  • не називайте ім’я жодного з ваших родичів, натомість попросіть особу, яка вам телефонує, назвати дату народження, ім’я, прізвище та по-батькові вашого родича, який начебто потрапив у біду;
  • уточніть, у якому саме відділку міліції перебуває ваш родич, і зателефонуйте на номер міліції «102» – він працює цілодобово, перевірте, чи дійсно ваш родич затриманий;
  • одразу зателефонуйте родичу, який начебто потрапив у біду. Якщо він не бере слухавку, дзвоніть усім його знайомим та родичам, з’ясовуйте, де він – адже людина може просто вимкнути на ніч телефон;
  • якщо ви перераховуєте гроші так званому співробітнику міліції, який обіцяє «відмазати» вашого родича, ви самі чините злочин, передбачений ст. 369 ККУ – «Пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі».

 

«Я сказав, що у мене немає сина Максима, а є онук Максим!»
розповідь потерпілих С.П. та Т. Г.


Ось що розповіли «Телеграфу» 79-річний кременчужанин та його 81-річна дружина:


– Нам зателефонували о дев’ятій годині, повідомили, що мій син Максим заподіяв якійсь людині черепно-мозкову травму, та людина у важкому стані, потрібні гроші, щоб відкупитися. Я сказав, що у мене немає сина Максима, а є онук Максим. Той, хто телефонував, назвався Сергієм Івановичем – слідчим нашого райвідділу міліції. Він казав, що я маю терміново перерахувати 5 тисяч гривень у «Приватбанк», а потім з квитанцією про сплату бігти до нього у райвідділ. Навіть номер кімнати назвав. Поки я розмовляв, дружина набрала номер Максима, онука. Він сказав: «Бабуся, я вже тиждень працюю у Глобиному, ні з ким не бився, то все вигадки». Дружина одразу передзвонила нашій дочці – матері Максима – попередила, що їй можуть телефонувати зловмисники. І молодшій дочці теж передзвонила, попередила всіх, що з ними можуть зв’язатися шахраї.


81-річна дружина потерпілого розповіла «Телеграфу», що так оперативно відреагувала, бо звикла до екстремальних ситуацій. Адже вони з чоловіком виховали чотирьох дітей, мають 7 онуків і 6 правнуків. Свої кревні 5 тисяч гривень вони шахраям не віддали, бо мають на кого їх витрачати.

 

Вікна/двері

Пастки для пенсіонерів
Друге місце за кількістю випадків у Кременчуці посідає шахрайська схема «вікна/двері».


Схема


Поблизу Центрального ринку – найчастіше, на перехресті вулиць Пролетарської та Першотравневої або Першотравневої і Шевченка – нахабний, погано вихований молодий чоловік (так його описують потерпілі) чіпляється до жінок та чоловіків похилого віку з пропозицією встановити металопластикові вікна. Роботу обіцяє виконати дуже швидко і задешево, з величезними знижками (до 20%). Завжди вимагає передоплату. В обмін дає папірець під назвою «договір», часто забуває у ньому розписатися. Вікна не робить, гроші не повертає.


Другий варіант: там же, біля Центрального ринку, різні особи роздають листівки з пропозиціями швидко і дешево зробити металопластикові вікна.
Третій варіант: чоловіки і жінки ходять по вулицях у приватному секторі, і пропонують пенсіонерам швидко і дешево поставити металопластикові вікна та міцні металеві двері. Вимагають передоплату.


На що тиснуть


Тиснуть на знижки. Пенсіонери – люди, переважно, бідні. Обіцяні 20% знижки для них значна сума.


Ризики


У випадках з обіцянкою встановити вікна/двері складно довести факт саме шахрайства. Коли ви укладаєте угоду про надання послуг, між вами і постачальником послуг починаються цивільно-правові відносини. Усі непорозуміння та претензії в таких випадках мають вирішуватися в цивільному судовому процесі. Шанс виграти таку справу є, та загалом це коштує грошей, часу і нервів.


Статистика


Близько 200 потерпілих звернулися до міського управління міліції. 98 справ вже в суді. Більшість скарг стосуються приватного підприємця І., який пропонує довірливим громадянам встановити металопластикові вікна з шаленими знижками, а також ще одного майстра віконних справ. Останній вже перебуває під домашнім арештом. А от підприємець І. ще гуляє на свободі, тож будьте пильними і оминайте небезпечні перехрестя біля Центрального ринку, де можна на нього натрапити. В суді підприємець обіцяє повернути кошти, в усьому обвинувачує постачальників та інших гадів, які заважають йому вчасно і якісно виконати роботу. Один із працівників міліції зазначив, що, можливо, І. видурює гроші у нових жертв, аби повернути ті, що узяв у попередніх – треба ж йому якось викручуватися. Потерпілим він теж обіцяє встановити вікна або повернути гроші. Тягнеться таке по півроку і більше.

 

Що робити

 

  • не довіряйте невідомим особам, які на вулиці пропонують встановити вам вікна/двері;
  • не зважайте на суперзнижки, які вони пропонують, подумайте, за рахунок чого можливі такі знижки;
  • не підписуйте будь-яку угоду, поки уважно її не прочитаєте (якщо не хочете читати або погано бачите, краще взагалі нічого не підписуйте);
  • не сподівайтесь, що зможете швидко повернути свої кошти, якщо роботу не виконають – нікому з потерпілих це поки не вдалося;
  • пам’ятайте: навіть офіс, куди вас можуть привести, щоб переконати, що фірма легальна, не є надійною гарантією. Бо офіси орендують. Може трапитись так, що ви – прочекавши свої вікна два-три місяці – прийдете до офісу, а його там вже немає, бо орендар з’їхав;
  • якщо плануєте встановити вікна/двері, розпитуйте знайомих, шукайте фірму, яка на ринку кілька років, і хтось із ваших знайомих там вже робив замовлення.

«Соціальні працівники»

Пастки для пенсіонерів
Третя поширена схема шахрайства у Кременчуці – несправжні «соціальні працівники». Протягом двох минулих років вони скоїли у місті чимало злочинів – оббирали старих людей. Цього року «соціальних працівників» випередили телефонні шахраї. Втім, минулого тижня до редакції «Телеграфа» зателефонувала жінка. Вона розповіла, що вранці до неї приходили дві особи років 35-50, сказали, що соціальні працівники. Повідомили, що їй тепер виплачуватимуть 150 гривень дотації до пенсії, запропонували дати здачу з купюри у 500 гривень. Та жінка сказала, що вона зараз зателефонує дочці, бо сама у фінансових питаннях не розбирається. Почувши про дочку, соціальні працівники пішли. Втім, для нас це сигнал, що погані «соцпрацівники» знову нишпорять Кременчуком.


Схема


Погані «соцпрацівники» кажуть, що принесли пенсіонерам доплату до пенсій – і дають купюру номіналом 500 гривень, з якої треба дати здачу. Згодом з’ясовується, що купюра сувенірна, це папірець, на який нічого не купиш. Також «соцпрацівники» повідомляють, що почалась грошова реформа, і терміново треба обмінювати старі гроші на нові. Ще «соцпрацівники» пропонують сходити за ліками до аптеки чи за харчами до магазину – пенсіонер дає їм гроші, і вони зникають назавжди.


Ризики


Пенсіонери автоматично довіряють людям, які стверджують, що обіймають якусь офіційну посаду. Старі люди віддають шахраям не лише пенсії – коли коштів не вистачає, вони на очах у злодіїв йдуть до схованки «на чорний день» – і втрачають усі відкладені кошти. Бо одна «соцпрацівниця» відволікає розмовами і пропонує заповнити різні паріпці, а друга – краде гроші або цінні речі.


Що робити

 

  • взагалі не відчиняйте двері невідомим особам і не пускайте їх до квартири;

  • складіть список корисних телефонів і приладнайте його біля дверей. Це мають бути телефони міліції, районного відділення пенсійного фонду, пошти, соціальної, медичної та газової служб, ЖЕДу чи управляючої компанії, дільничного інспектора;

  • якщо відвідувач називається працівником однієї зі служб, вимагайте від нього посвідчення та одразу телефонуйте до відповідної служби, щоб переконатися, що громадянин з таким прізвищем там дійсно працює;

  • не довіряйте невідомим особам, навіть, якщо вони поводяться ввічливо і називають вас по-батькові – таку інформацію наразі дуже просто дістати;
    за жодних обставин не показуйте невідомим схованки для грошей, кажіть, що не маєте, чим дати здачу з 500 гривень. Якщо це справжні працівники, вони прийдуть наступного дня.

ОБЕРЕЖНО

Пастки для пенсіонерів
«Купіть екологічно чистого медку!»


Схема не надто поширена у Кременчуці, траплялися поодинокі випадки. Та для потерпілих вони стали вкрай болючими. Схема проста: до квартири дзвонить (або підходить біля пі’їзду) жінка середнього віку чи чоловік. Одягнуті просто, кажуть, що селяни, привезли мед своїм постійним покупцям, а тих немає вдома. Пропонують купити «справжнього, природного, екологічно чистого медку» без домішку цукру, від бджілок, які живуть у селі.


Мед – товар недешевий. Пенсіонер йде за грошима, виказує схованку, йому «запудрюють мозок» і забирають гроші.


«Купіть сирку та молочка за 7000 гривень!»

Пастки для пенсіонерів
21 жовтня на території Кременчука скоїли злочин дві жінки. Вони представились членами релігійної громади, пенсіонерка впустила їх у будинок. Шахрайки запропонували їй купити свіжого, натурального сиру та молока. Жінка пішла діставати гроші, відкрила схованку і втратила усі свої заощадження – 7000 гривень.


«Я вам привезу натуральні овочі з села!»

Пастки для пенсіонерів
До людей похилого віку, які сидять біля під’їзду, підходить чоловік, представляється фермером, пропонує привезти задешево дуже гарні овочі, які сам вирощує – картоплю, моркву, капусту. Домовляється, коли привезе, бере аванс (а пенсіонери його радо дають), і зникає. А пенсіонери стоять зранку та чекають доброго фермера з капустою. Дарма чекають.


«Купіть супермасажер за 800 гривень!»

Пастки для пенсіонерів
Невідомі особи називаються менеджерами якихось фірм, кажуть, що сьогодні у них шалені знижки і пропонують довірливому пенсіонеру купити супермасажер для спини усього за 800 гривень. Або диво-пояс для попереку усього за 500 гривень. Або супервимірювач тиску чи ще якусь диво-машинку. Пенсіонер, якого замучили болі у попереку, вишкрібає свої заощадження і купує диво-машинку. Потім з’ясовується, що її ціна завищена на 300-500 гривень. А поперек як болів, так і болить.


(За допомогу у підготовці матеріалу автор висловлює подяку прес-офіцерам міліції Ганні Волювач та Ларисі Майоршиній. Для рубрик «Що робити» використана інформація з офіційного веб-сайту Міністерства внутрішніх справ, розділ «Допомога громадянам» ).

 

Кременчуцький ТелеграфЪ, №43 від 24 жовтня

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх