Що буде з цінами на їжу

10.09.2009, 13:03 Переглядів: 2 093
Долар «росте», а з ним стають менш доступними морепродукти, імпортні м‘ясо, фрукти та овочі.
Насипом – дешевше, ніж фасоване

Вітчизняна їжа значно не подорожчає, хоча нині вона й недооцінена, кажуть фахівці. Ціною на імпортні продукти розпоряджається долар. Він „росте”, а з ним стають менш доступними чай, кава, лимони та інші заморські смаколики.

Солодке і гірке

З початку року особливо гірким сюрпризом для українців стало карколомне підвищення ціни на цукор. В Україні солодкий продукт з початку року подорожчав на 58%, свідчать дані Держкомстату. Аграрна Полтавщина – взагалі є лідером цього подорожчання, повідомили „Телеграфу” в управлінні агропромислового комплексу облдержадміністрації. Дешевий цукор з Держрезерву не врятував Кременчук та область у цілому. Солодкий пісок швидко «розчинився» у великих господарських сумках, не вплинувши на ціну комерційного цукру в магазинах. Кабмінівські чиновники та прем‘єр називали підвищення цін спекулятивним. Проте і зараз не видно тенденції до зниження ціни.

Олексій Перевай, начальник відділу функціонування аграрного ринку головного управління агропомислового розвитку Полтавської ОДА, пояснює це так:

- У цілому в Україні знизилися посіви цукрового буряка. Річ у тім, що обіцяна державою дотація на його вирощування (по 750 гривень на гектар) – не виплачена. Аграріям ні за що було його сіяти!

За словами пана Перевая, інша продукція рослинництва нині недооцінена – не відповідає собівартості вирощеного. Це, перш за все, стосується пшениці. Її зернотрейдери купують за ціною, нижчою ніж торік.

Ціни на соціальні продукти регулює держава – якщо встигає

Ольга Кукіна, заступник начальника Державної інспекції з контролю за цінами у Полтавській області, звернула увагу на те, що ціни на так звані соціальні продукти не повинні рости більше, ніж на 1% на місяць. Якщо підвищення перевищує цю межу, його потрібно декларувати: тобто подавати дані в облдержадміністрацію, обгрунтовуючи їх. Такі правила гри на оптовому ринку встановлює урядова постанова. При цьому фахівці з контролю за цінами перевіряють, чи не завищують їх виробники у своїх розрахунках.

До переліку «захищеної» їжі входять такі продукти: борошно пшеничне та житнє, молоко жирністю 2,5%, сметана до 20% жирності, яловичина, свинина, птиця (тушки), варена ковбаса (крім вищого гатунку), масло (72,5% жирності), олія, сир м‘який (жирністю до 9%), яйця курячі та усе той же цукор-пісок. Як же сталося, що він з початку року так значно подорожчав? Одна з причин – деякий час ціни були неконтрольованими.

- Із третього березня по 15 червня ми не давали свої висновки щодо цін, - пояснює Ольга Кукіна. - Річ у тім, що вийшов указ Президента про призупинення дії Постанови Кабміну щодо державного регулювання. Зараз же ця постанова знову діє. Наголошую, що порушники, які самовільно піднімають ціни, притягуються до відповідальності. Вони сплачують державі суму економічно необгрунтованої виручки плюс штраф у подвійному розмірі від обсягу виручки. Такі санкції в області накладалися на підприємців, що торгують м‘ясною продукцією, яйцями, борошном.

Отже, маємо надію, що основні продуктии таки значно не подорожчають завдяки державному регулюванню. Проте перевірки формування цін – планові. Держінспекція попереджає про них за 10 днів. А така система дає підприємцям площу для маневру: можна, підвищивши ціни, „проскочити” повз увагу державного контролю.

До речі

Уже у вересні один із операторів ринку цукру на Полтавщині задекрларував підвищення ціни, повідомила Ольга Кукіна. Мотивація - збільшення кредитних ставок у банках. Тобто підприємці беруть кредити на сировину, обладнання та інше. А розплачуються за них покупці їжі – тобто ми з вами.

Імпортні продукти подорожчають до жовтня

Причина – різкий стрибок курсу долара. Якщо на початку серпня „зелений” коштував 8 гривень, то тепер – усі 9. Проте подорожчання імпортних продуктів не буде різким: на оптових складах ще є запаси за старими цінами. І їх вистачить (по різних товарних групах) від тижня до двох місяців. Про це пише „Комсомольская правда”, цитуючи Дмитра Циганкова, директора з маркетингу торгової мережі „Сільпо”.

Першими ж подорожчають імпортні продукти, запаси яких невеликі, бо вони швидко псуються. Це морепродукти, імпортні м‘ясо, фрукти та овочі.

«Комсомольская правда» наводить прогноз, що до жовтня лимони подорожчають на 2,5 грн за кілограм, банани – на 1,1 грн, морожена риба (філе) – на 5 грн, м‘ясо – на 6 грн, молота кава – на 3 грн.Найдовше протримається „стара” ціна на імпортий алкоголь: його запаси на складах великі. До того ж він так швидко не псується.
У виробництві багатьох вітчизняних продуктів використовуються імпортні компоненти: добавки, барвники та інше. Не секрет, що виробники українських ковбас часто використовують імпортне м‘ясо. І звідси теж гряде подорожчання.

Наостанок згадаймо менталітет українських ринкових торговців. Загиляючи ціни на овочі з сільських городів, вони часто кажуть:

- Так долар же подорожчав!



 
Теги: долар курс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх