У Кременчуці пропонують перейменувати палаци культури

5.06.2022, 07:01 Переглядів: 1 862

  

Кременчужанин Артем Ряса запропонував в рамках деколонізації перейменувати ще два палаци культури. Міський палац культури, який раніше носив імя Петровського, проте назву декомунізували. Активіст пропонує палацу культури присвоїти ім’я Дмитра Тьомкіна (американський композитор родом з Кременчука, чотирикратний лауреат премії «Оскар»). А Палац культури і творчості назвати на честь Ашкаренка або Колачевського.

- Подібна ситуація з палацом культури та мистецтв (Вагонобудівний будинок культури). В народі досі стало закріплено найменування палацу культури топонімом «Котлова». Хоча палац культури «Котлова» чомусь досі не виконав закон про декомунізацію (навіть в документах пишется палац культури імені Котлова), і в народі досі функціонує така назва. Котлов Іван Федорович — робітник-революціонер, учасник боротьби за владу Рад на Україні, один з відомих діячів Харківської більшовицької організації. За для викорінення цього топоніму, пропоную дати ім’я іншої людини, - зауважив активіст Артем Ряса.

Григорій Андрйович Ашкаренко (1856, Кременчук, нині Полтавської області — 23 березня 1922, село Пісочин, нині смт Харківського району Харківської області) — актор, антрепренер, драматург. Організатор професійної трупи, керував аматорським театром в Кременчуці. У трупі
Григорія Андрійовича Ашкаренка працювали великі актори того часу Микола Садовський і Марко Кропивницький (на честь останнього в Кременчуці носив назву один з «спочилих у Бозі» кінотеатрів, в ньому зараз розташовується макаронний цех приватного підприємства). У 1880—1890 рр. театральний колектив з Кременчука гастролював не тільки в Полтавській губернії, а й в багатьох містах і містечках України. Трупа одна з перших на лівобережжі ставила п'єси на українські теми, автором їх був сам кременчужанин Григорій Ашкаренко. На свої і запозичені сюжети він написав п'єси «Конотопська відьма» (1889 р.), «Царицино черевички, або криваві поминки» і «Рідна мати гірше мачухи» (обидві п'єси 1891 р.), в 1896 році п'єсу «Оказії з сотником Яремою», а в 1897 році — п'єсу «Маруся». Драму з піснями, хорами і танцями «Кого судити?» Ашкаренко поставив разом зі своїм колегою Іваном Тогобочним.

Колачевський Михайло Миколайович- український композитор, піаніст, музично-громадський діяч та юрист. Відомий меценат. Жив в Кременчуці. Автор «Української симфонії» (1876), в якій використав українські народні теми, а також реквієму, струнного квартету, ряду фортепіанних п'єс, романсів та духовних хорів.

Таким чином нам буде чим пишатися і люди будуть знати наших славетних земляків і топоніміки міста зникнуть комуністичні минулі топоніми.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх