Обережно, кліщі: як кременчужанам зробити відпочинок на природі безпечнішим

7.05.2019, 13:03 Переглядів: 3 824

 

Слід дотримуватися простих правил, аби уберегти себе та близьких

З настанням весни та теплих днів нам все більше хочеться залишати домівки та бувати на природі, буде то прогулянка до парку чи виїзд за місто. Але відпочинок може обернутися неприємним сюрпризом, а причина тому – кліщі. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні саме у періоди «квітень-травень» та «серпень-вересень». Слід пам’ятати, що загроза може підстерігати не лише у парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше такого «гостя» можна побачити у траві на висоті 20-60 сантиметрів.

 

У більшості випадків кліща помічають через 2-3 дні, адже його укус практично безболісний. Лише згодом на ураженому місці з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Одним з наслідків укусу цієї комахи є зараження хворобою Лайма. Це захворювання може призвести до інвалідності, а у дітей до затримки розумового розвитку.

 

Звичайно, уникнути перебування на вулиці біля рослинності неможливо, проте є певні правила, дотримуючись яких можна уберегтися від зустрічі з малим кровососом:

  • Збираючись на прогулянку, віддайте перевагу одягу, який щільно прилягає до тіла та залишає мінімум відкритих ділянок.
  • Час від часу оглядайте себе та супутників, особливу увагу приділивши ділянкам, покритим волоссям.
  • Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу у радіусі 20-25 м.
  • Після повернення додому відразу змініть і ретельно огляньте одяг. Одного витрушування одягу буде недостатньо, тому виперіть та випрасуйте його.
  • Не забудьте обстежити свого домашнього улюбленця, адже вони часто стають жертвами і навіть помирають після укусу кліща.

Якщо з вами все ж трапився такий неприємний інцидент, зволікати не можна.

  • Треба негайно звернутися до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, постарайтесь видалити кліща самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.
  • Після видалення комахи змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою.
  • Ретельно вимийте руки з милом.
  • Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а у разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря. Хвороба Лайма на ранніх стадіях добре піддається лікуванню за допомогою антибіотиків протягом 5-10 днів.

Нехай прогулянки на свіжому повітрі принесуть вам лише позитивні враження!

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх