БЛОГЪ: «Ніякі контролюючі органи не в змозі запобігти забрудненню оточуючого середовища»

1.07.2016, 15:05 Переглядів: 3 488

БЛОГЪ: «Ніякі  контролюючі органи не в змозі  запобігти  забрудненню оточуючого середовища»

Микола Закіпний, пенсіонер, колишній завідувач відділу комунальної гігієни Кременчуцької міської санітарно-епідеміологічної станції

Шановні мешканці славного міста Кременчука! Всі ви любите своє прекрасне місто, хочете щоб воно було затишним, чистим, привабливим містом. Виберіть годину і пройдіть вулицями нашого міста, зайдіть в житлові квартали, відвідайте приватний сектор, незабудьте місця відпочинку, зверніть увагу на узбіччя доріг і територію прилеглу до промислових підприємств. Яке враження у вас склалось? Мабуть важко одразу щось сказати.

 

Я б відзначив, що за останні роки значна увага приділяється благоустрою міста, особливо покосу трав. Немає тих заростей амброзії вздовж центральних вулиць, доглянута охайна розподільча смуга від Московської до водоканалу, багато доглянутих територій, що прилягають до адміністративних, житлових приміщень. Відчуваються позитивні зміни. Але чи влаштовує вас загальний стан території міста, чистота його повітря, чистота водоймищ? Впевнений, що ні. Чому ж ми нічого не робимо? Нам потрібно щоб хтось зробив чи організував нас. Так, дійсно, легше. Але останні два роки показали наскільки українці свідома і організована нація. Волонтерський рух – приклад такої свідомості. Прикладів високої свідомості наших людей можна знайти і в побуті. Придивіться уважно до територій прилеглих до деяких будинків – квіти з весни до осені. Тож можемо, коли захочемо. І все ж таки потрібні організаційні заходи, план дій з чітким визначенням хто і чим повинен займатися. Спробую викласти своє бачення шляхів вирішення окресленої проблеми.

 

Екологія, благоустрій, економіка...

 

1. Екологія.

Основними джерелами забруднення повітряного простору є промислові підприємства, транспорт, діяльність людей в побуті, що призводить до забруднення повітря – спалювання органічних речовин, тощо. До цього розділу можна віднести і екологію житла. Це особливий розділ, який має і особливий вплив на стан здоров’я людей.

 

Роки роботи в контролюючій організації – міській СЕС, а також робота на промисловому підприємстві на посаді інженера з охорони праці з виконанням функцій еколога, дають підставу стверджувати, що ніякі контролюючі органи не в змозі запобігти забрудненню оточуючого середовища підприємством. Тільки зацікавленість працівників, в тому числі керівників самих підприємств в дотриманні екологічного законодавства, може дати позитивний результат. Наявність в штаті підприємства еколога не дає необхідного результату. В більшості випадків еколог, використовуючи свої знання, допомагають керівництву підприємства уникати відповідальності за порушення екологічних норм. Це не означає, що необхідно ліквідувати посади екологів на підприємстві. Вони потрібні, але фінансово повинні бути незалежними, кошти на утримання екологів необхідно передбачити в міському або державному бюджеті. Підприємство, в свою чергу, повинно відраховувати, визначену законодавством, суму в відповідний бюджет. Підприємство також повинно забезпечити себе приладами контролю за забрудненням оточуючого середовища. Законодавчо необхідно визначити відповідальність підприємств за екологічне забруднення , а екологів – за приховування випадків забруднення. Покарання повинно бути досить відчутним, а не символічним.

 

Місцеві органи влади повинні сконцентрувати дані всіх служб контролюючих стан оточуючого середовища, аналізувати їх, робити висновки і вживати заходів по припиненню забруднення.

 

Забруднення водних ресурсів - це не тільки скиди в водойми неочищених стоків, а і забруднення водоносних горизонтів.

Основними джерелами забруднення водоймищ є скиди промислових підприємств, скиди каналізаційних неочищених стоків з приватних садиб, підприємств, неочищених ливневих стоків. Забруднювачами водоносних горизонтів також є промислові підприємства, які забруднюють грунт шкідливими речовинами, та громадяни, які використовують фільтруючі зливові ями в приватному секторі.

 

Ліквідувати вказані джерела можливо при застосуванні очисних споруд на всіх скидах і проведенні ефективного лабораторного контролю. Жоден житловий приватний будинок, що знаходиться в не каналізованому районі не повинен вводитися в експлуатацію без очисних споруд, а краще провести каналізування всіх житлових районів.

 

Забруднення ґрунту пов’язане, в основному, зі зберіганням відходів як на підприємствах чи в приватному секторі, так і в місцях постійного зберігання відходів – звалищах.

Основні напрямки в вирішенні цієї проблеми – це безвідходні виробництва, використання відходів як вторинної сировини , використання компостних ям в приватному секторі, організація систем збору сміття у всіх населених пунктах в тому числі і сільських, роздільний збір сміття та сміттєпереробні заводи.

 

Екологія житла – одна із проблем, на яку менше за все звертають увагу як фахівці, так і громадяни, але має колосальний вплив на здоров’я людей.

 

 

 

2. Благоустрій території

Стан території міста – це показник як економічного, так і культурного зростання населеного пункту. Це візитна картка міста, показник процвітання, добробуту мешканців, привабливості для інших громадян, а якщо врахувати розповсюдження карантинної рослини амброзії ,то ще й безпека здоров’я мешканців міста.

 

Роботи по благоустрою міста потребують відповідних затрат, але багато чого в місті можна зробити без затрат з міського бюджету, а лише за рахунок правильної роботи з громадянами міста, підприємствами. Підтвердженням цього можуть бути прибудинкові території (висаджені мешканцями будинків квітники, декоративні огорожі та інше), території біля офісів деяких установ, закладів та облаштування прилеглих до промислових підприємств територій.

 

Як показує досвід, наш народ має високий рівень свідомості і завжди готовий підтримати позитивні ініціативи. Для цього потрібно згуртувати громаду, направити в потрібне русло. Організаційні заходи повинна взяти на себе міська влада. Залучення активістів, заохочення, висвітлення проведеної роботи - це те , що потрібно робити владним структурам.

 

Для ефективної роботи по благоустрою міста необхідно розділити всю територію на функціональні райони – квартали, мікрорайони, території промпідприємств, зони відпочинку, тощо з чітким визначенням їхніх меж не пропустивши жодного квадратного метра. Відновити діяльність голів громадськості мікрорайонів , створити будинкові , вуличні комітети. Хтось скаже, що ми вже це проходили. Так, проходили , але дуже мляво і формально. Я був свідком і учасником, можна сказати, виїзної наради по благоустрою території в районі ринку «Аврора» з залученням громадськості, відповідних служб, представників влади. Планувалось тоді привести в належний вигляд територію, а подивіться , що зараз там – величезні калюжі вонючої води після дощів, сміття , забігайлівки на кожному кроці з відповідним контингентом відвідувачів.

 

Говорять, що різні нації мають різний рівень культури, в тому числі і побутової. Так, з цим можна погодитися, але на культурний рівень можна впливати і підвищувати його. Безумовно економіка впливає на рівень культури – при злиденному житті не до високих матерій . Але не можна скидати з рахівниці і вплив такого фактору як пропаганда, віра людей в краще майбутнє. В цьому плані у нас повний завал. А починати треба з дитячого садочку, далі школа, ВНЗ. Молодь – це майбутнє країни . Потрібні відповідні програми, ентузіасти і підтримка влади.

 

3. Економіка

Стан економіки регіону , міста визначає і рівень життя мешканців , які живуть на цій території . Проблемами економіки повинні займатися фахівці в цій сфері діяльності. В нових реаліях сьогодення , мабуть , потрібно модернізувати виробництва , переходити на європейські стандарти ,випускати конкурентноспроможну продукцію , розвивати малий і середній бізнес або , хоча б , не душити його . Все це треба робити , але це не предмет даної статті . Економіка в розрізі попередніх двох розділів – ось про що хотілось би поговорити. Поводження з відходами в розвинених країнах – це сфера діяльності яка дає величезні прибутки. Ми в цьому плані стоїмо на старті . Навіть передова система роздільного збирання відходів не дає достатнього ефекту . Добросовісні громадяни ще дотримуються роздільного збирання відходів , а от для більшості – це додатковий клопіт. Людей треба виховувати , прививати хороші звички, зацікавлювати , можливо, десь і карати фінансово. Але всім цим комусь треба займатись.

 

А наше міське звалище. Через декілька років місто Кременчук потоне в побутових відходах – їх нікуди буде складувати. Погоня за прибутками призвела до накопичення величезної кількості промислових відходів на цьому звалищі. І хоча нас переконують в тому , що ці відходи не містять токсичних речовин (в чому є великі сумніви) , достатньо і того , що кількісно вони перевантажують єдине міське звалище побутових відходів. Де сміттєпереробний завод? Де проекти співпраці з іноземними інвесторами?

 

А переробка промислових відходів ? Тут також непочатий край роботи . Ось кошти для місцевого бюджету . Треба тільки нахилитись щоб їх підняти, треба відірвати від крісла одне місце.

 

Інша проблема – це енергозбереження. Газ – добре, але дорого. Потрібно шукати альтернативу . Вітряки , сонячні батареї повинні війти в наше життя і зайняти достойне місце , але не всім це по кишені. Є ще тверде паливо . Воно екологічно поступається вищезазначеним енергоносіям, але обставини змушують використовувати і його. В цьому плані заслуговують на увагу сучасні котли на пелетах . Для виготовлення пелет у нас достатньо відходів деревини (гілки дерев, відходи деревообробних виробництв, тощо).

 

Потрібна підтримка громадян і бажання змінювати ситуацію на краще.

Автор: solod
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх