У Кременчуці хочуть відродити Успенський собор

13.09.2015, 12:10 Переглядів: 6 577

Слухання відбудуться у сьогодні о 16:00

Сьогодні, 13 вересня, о 16:00 в малому залі Міського палацу культури відбудеться обговорення щодо реконструкції Свято-Успенського кафедрального собору православної церкви Київського патріархату на його історичному місці - площі Перемоги.

 

Координатор проекту отець Анатолій Свято-Миколаївського собору зараз збирає підписи на відновлення стародавнього собору.

Довідка:

 

Успенський собор в Кременчуці розпочали будувати за проектом Дж. Кваренгі у 1804 році. Закінчили у 1916 р., добудував у середині XIX століття поблизу собору дзвіницю.

 

Після революції, у 1926 році храм закривають, знявши дзвони з дзвіниці. Будівлю собору хотіли використати під музей, переобладнати під Будинок фізкультури, Палац культури. Але жоден з цих проектів не вдалося втілити в життя.

 

Під час війни собор залишився цілим, хоча й постраждав від бомбардувань. Тривалий час собор використовувався як господарча будівля - не було куполів, іконостас зі срібла розібрали ще до війни. Собор підірвали у 1943 році, коли розпочали зачистку церков.

 

За часів Незалежної України кременчуцький Успенський собор увійшов у «Перелік пам'яток історії та культури, які потребують першочергового відновлення» (1998), розробленого на виконання Указу Президента України «Про заходи щодо відтворення видатних пам'яток історії та культури України» від 9 грудня 1995.

 

У 2008 році відбулося встановлення хреста на площі Перемоги, на місці колишнього Успенського собору.


Автор: Альона Душенко Джерело фото: Окраины Кременчуга
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх