Автор стели на честь 400-річчя Кременчука малює уже 70 років

14.06.2016, 10:00 Переглядів: 2 782

Автор стели на честь 400-річчя Кременчука малює уже 70 років

164 роботи Анатолія Котляра, виконані у різних техніках, представлені в експозиції міської художньої галереї

13 червня у Кременчуцькій міській художній галереї відбулось відкриття персональної ювілейної виставки робіт кременчуцького художника-монументаліста Анатолія Котляра. Присвячена вона 75-річчю з Дня народження художника.

 

З цих 75 років, за словами самого ювіляра, уже 70 як він малює. Та й виставка робіт чимала - цілих 164 роботи, виконані в різних техніках: живопис, графіка, кераміка, різьба по дереву та каменю. Анатолій Антонович говорить, що найвдаліші його роботи уже розкупили колекціонери, та з усієї безлічі представлених робіт він не може назвати найулюбленішої.

 

Автор стели на честь 400-річчя Кременчука малює уже 70 років

 

- Ніколи жоден художник не скаже Вам, яка робота його найулюбленіша. Ти любиш її, поки робиш, а як зробив, то й забув. Найулюбленіша та робота, яка ще не написана.

 

Але майстер пишається роботою, яка у всіх на виду — стела до 400-річчя Кременчука, встановлена на площі Незалежності. Нещодавно з її маківки демонтували радянську символіку, й Анатолій розробив ескіз герба України для встановлення на її місці.

 

 

- На площі стоїть монументальний знак до 400-річчя Кременчука — це моя робота, яку всім видно. Його зараз мають реконструювати. У планах — встановити на вершині стели герб України. Там якийсь добродій взявся бути спонсором, але хто він, і що, я не знаю навіть. Ескізи, як і що робити, я віддав, так що чекаємо доки з'явиться спонсор.

 

Дійсно, окрім станкового живопису, представленого на виставці, ми можемо насолоджуватися роботами Анатолія у найрізноманітніших місцях нашого міста і за його межами. У доробку автора: флорентійська мозаїка у МПК, чеканка по металу "Країна майстрів" у ювелірному магазині "Алмаз", меморіальна дошка Герою Радянського Союзу Олександру Халаменюку, чеканка по металу у медучилищі та водолікарні, пам'ятник Раїсі Кириченко на її батьківщині у селі Корещина та багато інших робіт.

 

Роботи виконані у живописній техніці, що представлені у великій залі галереї, створені художником під час його 3-річної роботи на крайній Півночі. Ці роботи вражають неймовірними краєвидами, характерними для цієї місцевості.

 

Крім живопису пан Анатолій працює у сфері декоративно-ужиткового мистецтва, це і кераміка, і різьба по дереву та каменю, чеканка по металу. І роботи у всіх цих техніках представлені нині у малій залі галереї. Тут же можна побачити понад 70 робіт майстра, виконаних у графіці. Особливим куточком серед усього цього розмаїття кольорів і форм представлена кераміка, створена Анатолієм.

 

Сам художник зізнається, що йому найближче до душі робота із глиною.

 

- Найбільше люблю працювати з глиною, вона — найцікавіша. Адже з неї можна зробити що завгодно. Крім того, вона міцна і гарна, довговічна. У мене два дядька були гончарами, але раніше глина до мене якось не доходила, а тепер люблю.

 

На виставку завітали друзі ювіляра, його колеги, діти, онуки та пересічні кременчужани. Зі святом його вітали товариші, всі вони відгукувались про пана Анатолія як про чудову людину, талановитого художника, майстра на всі руки та просто людину-сонце.

 

Художник Микола Анісімов, який допоміг організувати виставку, вітаючи Анатолія Котляра зізнався, що зрозуміти його як людину можна ознайомившись з його керамікою.

 

- Він тільки з вигляду суворий і неприступний, а насправді він зовсім інший і побачити це можна в його роботах із глини, - каже пан Микола. - Вони всі наче посміхаються і він такий самий як ця кераміка — ніжний, чуттєвий, покладистий.

 

Справді, Анатолій Антонович справляє враження стриманого дядька-козака — пишні сиві козацькі вуса, чорна вишиванка і присадкувата статура лише додають йому колориту, але протягом всієї презентації він щиро посміхався і радів та розповідав всім навколо анекдоти та байки із життя на Півночі, а на питання про те, чи є у нього мрія відповів:

 

- Є в мене город, і він заріс. От є у мене мрія його виполоти.

Автор: Руслана Горгола Фото: Михаил Немченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх