Мер пообіцяв захистити Героїв від знущань у Кременчуці

14.10.2016, 08:30 Переглядів: 4 492

Мер пообіцяв захистити Героїв від знущань у Кременчуці

27.05.2016

У Кременчуці вдруге спаплюжили пам’ятну стелу Героям Небесної Сотні. Злочинці ще не покарані. «ТелеграфЪ» запропонував міським посадовцям терміново встановити на меморіалі камеру відеоспостереження. Мер дав попередню згоду і обіцяв вирішити питання протягом двох-трьох тижнів. 

Мер пообіцяв захистити Героїв від знущань у Кременчуці

5.10.2016

 

Вночі п’ятого жовтня злодії спаплюжили пам’ятний знак Героям Небесної Сотні, що на Соборній – прямо по обличчях мертвих героїв чорною фарбою намалювали свастику. Першим про подію дізналися співробітники КП «Благоустрій Кременчука», вони й звернулися до поліції. Прес-офіцер поліції Анна Васенко повідомила, що за фактом розпочате кримінальне провадження за ст. 194, ч. 1 ККУ – умисне знищення або пошкодження чужого майна (у даному випадку, комунального – стела перебуває на балансі КП «Благоустрій Кременчука»).

 

Міські комунальники оперативно відчистили стелу. І це вже вдруге за чотири місяці. Вперше їм довелося відновлювати пам’ятну стелу в травні. В ніч на 27 травня злодії рясно облили обидва стенди білою фарбою. Пошкодження були значні, тож комунальникам довелося демонтувати стенди, щоб очистити їх та поновити пошкоджені фотографії героїв Небесної Сотні. Відновлені стенди повернули на місце 31-го травня.

 

Тоді за фактом паплюження пам’ятної стели поліція також розпочала кримінальне провадження за тією ж ст. 194, ч. 1 – умисне пошкодження чужого майна. Прес-офіцер поліції Анна Васенко повідомила «ТелеграфЪ», що наразі «справа знаходиться на стадії розслідування, особи, які вчинили зазначені протиправні дії, не встановлені, слідство триває».

 

Після першого випадку паплюження пам’ятної стели на сайті «Телеграфа» спалахнула жвава дискусія між коментаторами. Ось що написали тоді коментатори:

 

Це були найперші коментарі, далі їх було ще чимало, і геть усі коментатори писали про політичні аспекти події, про розкол країни, про символічність свастики, але всі залишили поза увагою головну деталь події – злодії спаплюжили фотографії мертвих українців. І «мертві» – тут ключове слово. Бо в усіх цивілізованих країнах світу віками дотримуються загального правила – не чіпати мертвих та не паплюжити пам’ять про них.

 

Тому в ситуації зі стелою Героям Небесної Сотні «ТелеграфЪ» волів знайти рішення, яке б убезпечило мертвих українських героїв від знущань над ними у Кременчуці. На даному етапі ми вбачаємо вихід у терміновому обладнанні пам’ятної стели камерою відеоспостереження. Це бажано зробити якнайшвидше і так, щоб зображення з камери виводилось прямо на пульт поліції, а не на офіс «Благоустрою Кременчука». Відповідно, «ТелеграфЪ» звернувся до депутатів Кременчуцької міської ради з пропозицією підготувати та винести на чергову сесію міськради рішення про невідкладне встановлення камери відеоспостереження на пам’ятній стелі, а також знайти шляхи фінансування проекту.

 

Звісно, найперше «ТелеграфЪ» звернувся до учасниці кременчуцького Майдану депутата Ганни Павленко. Крім того ми запропонували попрацювати над вирішенням проблеми лідерам провладних фракцій – «Поруч» та «Блок Петра Порошенка» (БПП). До «Батьківщини» теж зверталися, та лідер фракції Олександр Головач стабільно перебував «поза зоною зв’язку». «Поруч», БПП та «Батьківщина» – провладна більшість, від рішення якої зазвичай залежить, підтримають депутати проект чи провалять. Ось що «ТелеграфЪ» почув у відповідь на свою пропозицію:

 

Мер пообіцяв захистити Героїв від знущань у Кременчуці 

Ганна Павленко, учасник і співкерівник кременчуцького Майдану, депутат міськради, фракція «Самопоміч»:

– Дякую за таку слушну пропозицію, 13-го я маю повернутися до Кременчука і ми з Леонідом Харченком обов’язково почнемо роботу над проектом рішення. Власне, ми можемо опрацювати пропозицію вже на засіданні нашої постійної депутатської комісії і просити, щоб її розглянули й на інших комісіях. Я дуже хочу це зробити, бо це страшна біда – те, що роблять у місті з пам’ятником Небесній Сотні. Коли у травні його вперше облили фарбою, я особисто телефонувала до СБУ, просила їх узяти справу на контроль, вони обіцяли, але ж нічого не відбувається – або не розслідують, або не мають достатніх повноважень.

 

Мер пообіцяв захистити Героїв від знущань у Кременчуці 

Микола Бокован, голова депутатської фракції «Поруч»:

– Ми готові розглянути пропозицію «Телеграфа» на засіданні фракції і підготувати відповідний проект рішення, засідання має відбутися у найближчі два дні. Я переконаний, що фракція підтримає таку пропозицію, тут головне знайти фінансові ресурси та витратну статтю, за якою можна було б профінансувати цей проект. Можливо, для вирішення питання навіть не знадобиться окреме рішення сесії, потрібна політична воля і дорожня карта як це зробити.

 

Мер пообіцяв захистити Героїв від знущань у Кременчуці

«ТелеграфЪ» також звернувся до голови депутатської фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександра Яцини. Він вислухав пропозицію і пообіцяв, що з нами зв’яжуться спеціально навчені люди і ми спільними зусиллями підготуємо цей проект. Наступного дня з «Телеграфом» зв’язався помічник депутата Яцини і повідомив, що йому доручено працювати над проектом відповідного рішення.

 

Хроніки вандалізму

 

Починаючи з 2014-го року, в ЗМІ регулярно з’являється інформація про паплюження пам’ятників та пам’ятних знаків Героям Небесної Сотні.

23 липня 2014 року в Полтаві фасадну частину пам’ятника Героям Небесної Сотні облили червоною фарбою, а зворотню замазали срібною фарбою.

23 липня 2014 року у Черкасах облили червоною фарбою пам’ятний знак Героям Небесної Сотні.

3 вересня 2014 року цей пам’ятний знак облили червоною фарбою знову.

6 вересня 2016 року на Соборній площі у Черкасах спаплюжили інший, інтерактивний, пам’ятний знак Героям Небесної Сотні – на склі з’явився нецензурний напис.

26 вересня 2014 року в Одесі СБУ затримала злочинну групу, яка на початку вересня розгромила пам’ятник Героям Небесної Сотні в Одесі. Кримінальне провадження було розпочате за фактом посягання на територіальну цілісність та недоторканність України. Крім паплюження пам’ятника групі інкримінували низку протиправних дій.

1 січня 2015 року у Рівному спаплюжили барельєф на честь Героїв Небесної Сотні. На ньому написали «безбожна чернь».

1 травня 2016 року у місті Брага у Португалії спаплюжили пам’ятний знак Героям Небесної Сотні, який встановила за власні кошти українська громада у Португалії. На стелі червоною фарбою написали «Донбасс».

23 серпня 2016 року у Києві, навпроти Дарницької районної адміністрації, спаплюжили пам’ятну інсталяцію на честь Героїв Небесної Сотні. На касці одного із загиблих героїв намалювали зображення долара.

 

Коли верстався номер:

 

Згоду мера отримано

 

Коли верстався номер, голова депутатської фракції «Поруч» Микола Бокован поінформував редакцію, що вже узгодив з міським головою Віталієм Малецьким* пропозицію «Телеграфа» щодо встановлення відеокамери на пам’ятній стелі Героям Небесної Сотні. Він сказав:

 

– Ми спілкувалися з міським головою, він вважає пропозицію слушною і своєчасною, вже пройшли перемовини з начальником УЖКГ, також знайдений відповідний провайдер, з ним вирішуються технічні питання. Також вирішується питання, щоб вивести зображення з камери на пульт поліції. Наразі можна сказати, що встановлення відеокамери на пам’ятній стелі – це справа двох-трьох тижнів.

 

*Віталій Малецький – лідер політичної партії «Поруч». 

 

Отже, очікуємо оперативного монтажу відеокамери та сподіваємось, що правоохоронці знайдуть і знешкодять злодіїв, які познущалися над пам’яттю українських героїв.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх