На що житимуть кременчужани в 2017 році

7.10.2016, 10:56 Переглядів: 8 783

На що житимуть кременчужани в 2017 році

Уряд схвалив проект Держбюджету-2017 та презентував його громадянам. Прем’єр Володимир Гройсман обіцяє, що прожитковий мінімум ростиме швидше, ніж інфляція, а зарплати педагогів та медиків суттєво підвищаться.

Нещодавно уряд схвалив проект Держбюджету на 2017 рік, який ще має ухвалити Верховна Рада. Вперше обговорення бюджету почалося заздалегідь, і є надія, що його таки ухвалять не поспіхом, «під ялинку», як це відбувалося в останні роки. Бюджет подано у Верховну Раду 15 вересня.

 

ПРОЕКТ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ НА 2017 РІК ДИВІТЬСЯ ТУТ

 

Наразі ж на зустрічі з регіональними ЗМІ прем’єр-міністр Володимир Гройсман та міністр соцполітики Андрій Рева розповіли про основні параметри Держбюджету 2017.

 

Отже, що дасть головний кошторис країни громадянам?

 

Прожитковий мінімум та інфляція

 

 

«Прожитковий мінімум буде зростати швидше, ніж інфляція», – обіцяє Володимир Гройсман.

 

Уряд називає запропонований бюджет соціально орієнтованим, і, за його прогнозами, соціальні стандарти в 2017 році зростуть на 10,1% при прогнозованій інфляції 8,1%.

 

Як відомо, від прожиткового мінімуму залежить мінімальна заробітна плата українців, мінімальна пенсія, на ньому ж базується низка соціальних виплат. Відповідно, всі ці виплати теж зростатимуть.

 

Мінімальна пенсія дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб, а мінімальна заробітна плата – прожитковому мінімуму для працездатних осіб.

Втім міністр соціальної політики Андрій Рева, відповідаючи на запитання ЗМІ, зазначив, що в майбутньому уряд планує розділити прожитковий мінімум та мінімальну зарплату, бо вона мусить бути вищою за прожитковий мінімум, аби у людей був стимул працювати, а не лише отримувати соціальну допомогу роками.

 

Втім поки що в проекті Держбюджету‑2017 мінімалка дорівнює прожитковому мінімуму – тобто принаймні на наступний рік нічого не зміниться.

 

 

Як зростатимуть зарплати

 

Якщо вірити прем’єр-міністрові, то зарплати педагогів у 2017 році зростуть на 33%.

 

За підрахунками урядовців, середня зарплата учителя вищої категорії з 1 січня 2017 р. складе 5 708 грн, з 1 грудня 2017 р. – 6 400 грн, проти 4 813 грн на 1 грудня 2016 р.

 

Середня зарплата вчителя без категорії на 1 грудня 2017 р. складе 4 541 грн, проти 3 512 грн на 1 грудня 2016 року.

 

Втім поняття «середня зарплата» включає в себе і всі надбавки до посадових окладів, які отримують педагоги (за вислугу років, за категорію, за престижність праці).

 

А як саме зростатимуть оклади? Таке запитання ставлять читачі «Телеграфа». Відповідь на нього ми знайшли в презентації Мінфіну: планується підвищити «на два кроки» тарифні розряди вчителів.

 

Отже, якщо нині вчитель без категорії має 8-й тарифний розряд (це 1943 грн окладу) відповідно до Єдиної тарифної сітки, яка регламентує зарплати бюджетників, то з 1 січня 2017 року він матиме 10-й тарифний розряд (2157 грн), а відповідно зросте і його оклад. Вчитель першої категорії матиме замість 11-го тарифного розряду (2334 грн) 13-й (2690 грн). Єдина тарифна сітка затверджена Постановою КМУ № 288 від 6.04.16 р.

 

 

Зарплату медикам у 2017 році обіцяють збільшити на 20%. Із 1 січня зарплата хірурга вищої категорії становитиме 6 031 гривню, а з 1 грудня 2017 виросте до 6 713 грн.

 

Як пояснила Тетяна Тетьоркіна, заступник начальника фінансового управління, оклади вчителів змінюються завдяки позиції Міносвіти – середню школу поступово «підтягують» до вищої. Мусимо згадати ще й активну позицію освітянських профспілок із захисту трудових прав педагогів.

 

Зміна тарифних розрядів для медиків, на відміну від учителів, проектом Держбюджету не передбачена, і тому зростання їхніх зарплат відбувається лише завдяки зростанню мінімалки, і це буде 20% до кінця 2017 року. До речі, на 20% (завдяки зростанню мінімальної зарплати в 2017 році) зросте зарплата й інших працівників бюджетних галузей: бібліотекарів та інших працівників культури, соціальних працівників.

 

Проте, як зазначає пані Тетьоркіна, остаточно стане відомо, на скільки підвищиться зарплата педагогів, коли Кабмін видасть постанову, яка змінить тарифні розряди учителів. А потім має з’явитися галузевий наказ Міносвіти.

 

 

– Заробітна плата підвищується в усій бюджетній сфері, лише стоїть на місці зарплата службовців органів місцевого самоврядування, оплата яких не регулюється цією тарифною сіткою. Питання, можливо, буде вирішуватися за рахунок премії. Дніпропетровськ (нині Днпро - ред.), наприклад, пішов таким шляхом: у них 800% премія. Навряд чи так буде в нашому місті, адже для того, щоб підвищити заробітну плату, премію треба піднімати. Ми зробили аналіз: головний економіст виконкому, який курируватиме всі лікувальні заклади, отримуватиме на 1–1,5 тисячі гривень менше, ніж економіст лікарні, який здає одну зі складових частин кошторису.

 

Пріоритети бюджету

 

Соціальне забезпечення. У Проекті Держбюджету‑2017 заплановане збільшення на 35 млрд грн (порівняно з 2016 роком) видатків на соціальну сферу. Уряд обіцяє переглянути механізм призначення допомоги матерям-одиначкам. Як відомо, у 2016 році його було змінено, через що постраждали працюючі матері – для них допомога на дітей зменшилася. Тепер уряд замислився, як це скоригувати таким чином, аби одинокі матері мали стимул працювати.

 

Охорона здоров’я. Збільшуються видатки на 8,2 млрд грн. Причому на 2 млрд грн більше, ніж у 2016 році, планується виділити на ліки. Уряд обіцяє забезпечити 100% оплати на ліки, які мають надаватися безкоштовно за рахунок держави.

 

Охорона здоров’я невиліковно хвора, а ми мусимо її вилікувати, – сказав на зустрічі з регіональними ЗМІ Володимир Гройсман.

 

Освіта. У проекті Держбюджету передбачені видатки на професійну освіту (цьогоріч ці витрати лягли на місцеві бюджети). Збережеться система стипендій для студентів (раніше озвучувалися наміри скасувати стипендії), причому стипендіальний фонд зросте на 576 млн грн.

 

Будівництво доріг. Створюється Дорожній фонд, куди буде скеровано 14,2 млрд грн із Держбюджету. Крім того, уряд сподівається акумулювати 27, 2 млрд грн за рахунок залучених коштів міжнародних фінансових організацій (МФО).

 

Обороноздатність та грошове забезпечення службовців. Збільшаться видатки на оборону і безпеку на 14,5 млрд грн (до 129,5 млрд грн, тобто 5% ВВП), при цьому уряд обіцяє збільшити й грошове забезпечення військових на 8,4 млрд грн, або на 18% порівняно з нинішнім роком.

 

Енергоефективність. Із Держбюджету у Фонд енергоефективності буде скеровано 800 млн грн. Фонд акумулюватиме кошти МФО в обсязі 3 млрд грн (до 100 млн євро).

 

На чому базується оптимізм уряду?

 

Звідки уряд візьме гроші на всі ці поліпшення? Прогнозують зростання доходів Держбюджету‑2016 на 17% (або на 127,9 млрд грн). Зокрема, очікується зростання надходжень від держпідприємств на 60%. А 17 млрд грн уряд розраховує отримати від приватизації.

 

53,2 млрд грн планується скерувати з бюджету‑2017 на житлові субсидії.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх