Кременчуцькі «будови сторіччя»

1.02.2016, 09:02 Переглядів: 6 751

Кременчуцькі «будови сторіччя»

Із усіх масштабних будівельних проектів шанс на завершення цього року мають лише три – це школа-дитсадок, сквер імені Бабаєва та ставок у Міському саду. Усі інші, включно із краєзнавчим музеєм та меморіалом «Вічно Живим», розтягнуться на роки. Попри недобудови, влада задумала новий сквер, не виключено, із черговим фонтаном…

Затверджуючи бюджет, міська влада щороку планує кошти на капітальне будівництво. «ТелеграфЪ» вибрав наймасштабніші міські проекти, якими опікується КП «Міське управління капітального будівництва», та поцікавився в його керівника Миколи Шендрика їх перспективою. Ми шукали відповіді на такі питання:

 

1. Строки завершення і початку, ступінь готовності

2. Повна кошторисна вартість об’єкта.

3. Скільки коштів уже витрачено і скільки планується на наступний рік.

 

У нашому огляді кошторисна вартість об’єктів наведена в цінах 2015 року: Микола Шендрик повідомив, що саме у грудні робили коригування цін.

 

Зауважимо: що довше будується об’єкт, то дорожчим він стає.

 

Ми також пригадали історію об’єктів, які вже стають довгобудами.

 

Школа-дитсадок

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

На прикладі школи-дитсадка у кварталі 278 можна прослідкувати, як дорого коштують довгобуди міському бюджету – тобто всім нам. У 2008 році повну вартість об’єкта оцінювали в 20 млн грн. Збудувати школу планували за два роки і відкрити в 2010 році. Та потім почалися проблеми з грошима – то держава не виділила обіцяну частку, то в міському бюджеті коштів не було. Щороку призначали новий термін будівництва школи.

Минулого року її теж обіцяли відкрити 1 вересня. Колишні віце-мери Віктор Калашник та Геннадій Музика довго з’ясовували між собою, хто винен у зриві термінів робіт. Результат – школу так і не відкрили.

 

Черговий строк здачі об’єкта, який називає начальник УКБ Микола Шендрик – 30 квітня цього року. Тобто з 1 вересня школа таки має відчинити двері.

Залишилося виконати частину оздоблювальних робіт та завершити облаштування басейну.

 

Сквер імені Бабаєва

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

Цьогоріч планується облаштувати бордюри на ділянці реконструкції (біля пам’ятного знака Героям Небесної Сотні), електричні мережі, ліхтарі, встановити декілька лавок. Основний обсяг роботи – це облаштування клумб, підсипання їх грунтом, озеленення; облаштування автоматичного поливу.

 

15 млн 681 тис грн - повна кошторисна вартість об’єкта, наразі використано 13 млн 516 тис грн.

2,5 млн 165 тис грн - планується витратити в 2016 році на завершення всіх будівельних робіт.

Початок рекон­струк­ції: 2010 рік.

Завершення робіт: 2016 рік.

Роботи виконує будівельна фірма «Центр».

 

Меморіал «Вічно Живим»

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

Микола Шендрик пояснює високу вартість робіт тим, що дорого коштує натуральний камінь, який використовується при реконструкції.

До речі, під час бюджетної сесії міської ради в 2015 році активісти Леонід Харченко, Ганна Павленко звертали увагу на занадто дорогий ремонт меморіалу, у той час, як у країні йде війна, і кошти потрібні сучасним, живим героям.

Втім фінансисти відповіли: на 2015 рік закладено 2,4 млн грн. Але кошторис об’єкта в бік зменшення ніхто не переглядав, просто реконструкцію розтягли на довгі роки.

 

13 млн 849 тис грн - повна кошторисна вартість об’єкта, наразі використано 3 млн 100 тис грн.

2 млн 509 тис грн планується витратити в 2016 році на завершення всіх будівельних робіт.

Початок рекон­струк­ції: 2014 рік.

Завершення робіт: термін не визначений.

Такими темпами фінансування, як зараз, реконструкція триватиме принаймні ще 4 роки.

Роботи виконує будівельна фірма «Центр».

 

Парк «Придні­провський»

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

Цьогоріч планується завершити центральну алею парку і відкрити головний фонтан. Об’єкт теж змінив підрядника. Минулого року реконструкцією алеї атракціонів займалася фірма «Легбудпроект». Завершилося все грандіозним скандалом з міською владою: УКБ висунув фірмі претензії щодо якості виконаних робіт.

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

27 млн грн - повна кошторисна вартість об’єкта, наразі використано 3 млн 550 тис грн.

5 млн 235 тис грн планується витратити в 2016 році

Початок робіт: 2011 рік.

Завершення робіт: термін невідомий, належить виконати ще дві третини робіт. За умови фінансування на рівні 2016 року реконструкція триватиме принаймні 4 роки.

Наразі центральною алеєю займається КП «Союзрембуд». В наступні роки мають оголошуватися нові тендери, на нові паркові ділянки.

 

Реконструкція СП-17

СП-17 – це головна станція перекачування стічних вод, що розташована в районі Кохнівки. Вона приймає все, що тече в каналізацію з центру, нагірної частини міста та Молодіжного. Аварія на СП загрожує аварійним скидом стоків у річку Сухий Кагамлик, і таке вже траплялося. Реконструкція СП ведеться за рахунок екологічних коштів. Виникла проблема з підрядною організацією, яка виконує роботи. В 2013 році тендер на 17,1 млн грн виграла фірма «Легбудпроект». Завершити роботи на цю суму фірма мала до кінця 2015 року. Та, як бачимо, робіт виконано лише на 7,75 млн грн. Міська влада розірвала угоду з фірмою «Легбудпроект», посилаючись на її невиконання (не влаштовували темпи робіт). Зараз керівник фірми Сергій Галата судиться з управлінням капітального будівництва.

 

37 млн 842 тис грн - повна кошторисна вартість об’єкта, наразі використано 7 млн 75 тис грн.

3 млн грн планується витратити в 2016 році.

Початок робіт: 2012 рік.

Завершення робіт: термін невідомий, за умови фінансування на рівні 2016 року реконструкція триватиме ще 9 років.

Після «Легбудпроекту» роботи на СП-17 виконує ПП «Буд-ВБР». У 2016 році оголосять новий тендер.

 

Ставок у Міському саду

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

З озером теж не склалося так, як планувалося. Спочатку за нього активно взялася київська фірма «Габіони Будпроект», але з нею вчасно не розрахувалися, фірма зняла охорону об’єкта, і минулого року вже не брала участь у тендері на завершення робіт. Тим часом розчищене земснарядом озеро почало знову заростати очеретом. І його доведеться чистити заново.

 

Цьогоріч, за словами Миколи Шендрика, планується завершити місток до штучного озера, альтанку, мощення доріжок, освітлення. А також установити лавки, озеленити спуски до озера та зробити автоматичний полив.

 

11 млн 311 тис грн повна кошторисна вартість об’єкта, наразі використано 6 млн 443 тис грн.

4 млн грн 867 тис грн планується витратити в 2016 році

Початок робіт: 2012 рік.

Завершення робіт: 2016 рік.

Зауважимо: 11 млн грн. коштує лише реконструкція озера у Міському саду. А сам глобальний проект реконструкції парку тягне на 22 млн 627 тис грн. Цьогоріч кошти на нього не виділяються. В минулі роки були встановлені огорожа та арка. За зелені насадження, на жаль, ніхто серйозно не брався. Багато дерев, які висаджували в попередні роки, не прижилися.

Роботи виконує КП «Союзрембуд».

 

Сквер на вулиці Манагарова

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

Не встигли закінчити вже розпочату реконструкцію парків, завершити музей, а в нового мера і його команди вже з’явився новий проект – облаштування скверу в районі будинку на вул. Манагарова №1.

 

Це ділянка, яка прилягає до ринку «Крюків’янка» на Раківці, який нещодавно побудувала ТОВ «Кременчуцька торгова гільдія». Донедавна ним керував Євген Холод, який був депутатом міської ради, а нині працює заступником голови Полтавської обласної ради. Ділянка була в користуванні «гільдії» на час будівництва. Зараз частину, яка не ввійшла у зону будівництва (пішохідну доріжку), та зону для благоустрою підприємство повертає в запас земель міста – рішення про поділ земельної ділянки винесене на сесію міськради додатковим питанням.

 

Цікаво, що, не очікуючи повернення землі, влада вже ухвалила рішення про благоустрій в районі ринку – виконком передав функції замовника будівництва УКБ. Звідки такий поспіх? За нашою версією, він пов'язаний саме з тим, що за «Кременчуцькою торговою гільдією», якій потрібен благоустрій біля ринку (за бюджетні кошти), стоїть впливовий депутат. Є й ескізний проект благоустрою скверу. Пресі його не показали – він лежить у кабінеті мера, який зараз хворіє.

 

– Цей проект дарував місту Євген Холод, ще при Олегу Бабаєві. Проект настілки помпезний, що ми не вкладемося і в 10 млн грн. Тому я кажу: давайте без фонтанів. Євген Миколайович вважає, що треба робити нормально, з фонтанами. Ми йому говоримо: не «потягнемо» по коштах. Тоді він каже: «Фонтан

я подарую». Ми спіймали його на слові – добре, нехай подарує місту фонтан, – коментує віце-мер Дмитро Кравченко.

Він наголошує: проектуватимуть сквер заново, і він буде не таким помпезним. Планується зона відпочинку для мам з дітками, доріжка для велосипедистів та скейтбордистів, алея озеленення.

 

Близько 3 млн грн у таку суму попередньо оцінюється вартість нового об’єкта, але проекту ще немає.

2,5 млн грн планується витратити в 2016 році, але кошти ще не закладені в бюджет

Початок робіт: 2016 рік.

Завершення робіт: термін невідомий, віце-мер Дмитро Кравченко вважає, що новий сквер може бути облаштований за рік.

 

Краєзнавчий музей

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

Реконструкція музею – найбільш «багатостраждальне» будівництво, яке можна назвати провалом міської влади. Мер Віталій Малецький на своїй попередній посаді віце-мера опікувався саме культурою. Отже, нинішній стан музею – це не лише провал попередників, але і його особистий провал.

Минулого року кошти на реконструкцію музею не виділялися взагалі. Оскільки там не готовий дах, провалилася стеля, внутрішні роботи звелися нанівець. У підвальному приміщенні псуються експонати – умови їх зберігання не витримують жодної критики.

Із коштів, які виділять цьогоріч на музей, 1,8 млн грн піде на реконструкцію будівлі, 600 тис грн – на інтер'єри і 400 тис грн на консервацію об’єкта. Планується влаштувати систему вентиляції, аби експонати не продовжували псуватися. Імовірніше, якщо музей і відкриють, то лише одну залу. Бо на повне завершення робіт (за інформацією УКБ) потрібно ще 11,5 млн грн. За умови фінансування на рівні 2016 року реконструкція розтягнеться на 3 роки.

 

16 млн 957 тис грн - повна кошторисна вартість об’єкта разом з облаштуванням інтер’єрів, наразі використано близько 4 млн грн.

2,8 млн грн - планується витратити в 2016 році

Початок робіт: 2008 рік.

Завершення робіт: термін невідомий. Віце-мер Дмитро Кравченко каже, що, можливо, музей вдасться відкрити за рік.

Роботи виконує БУ-17, буде оголошено новий тендер.

 

Центр надання адміністративних послуг

 

Кременчуцькі «будови сторіччя»

 

Заради створення Центру надання адмінпослуг в окремому приміщенні міська влада свого часу закрила школу №14. Та вже два роки ці плани не втілюються у життя – немає фінансування. За це час глобальний проект подорожчав: спочатку реконструкцію школи під ЦНАП на стадії проектування оцінювали у 20 млн грн.

 

Зараз проект зазнав змін: і реконструкцію розпочнуть не з самої будівлі школи, а з облаштування прибудови із двору. Такі плани обговорювалися на одній із нарад у мерії. Віце-мер з будівництва Дмитро Кравченко зауважив, що одноповерхова прибудова необхідна, аби влаштувати прозорий офіс для прийому громадян, бо існуючі приміщення школи цього не дозволяють.

 

Начальник УКБ Микола Шендрик зазначає, що 14 млн грн. вистачить не лише на прибудову, а й на те, щоб розпочати реконструкцію будівлі школи.

На виконання робіт цього року оголосять тендер.

 

27 млн 750 тис грн повна кошторисна вартість об’єкта. Це новий проект, який передбачає реконструкцію під ЦНАП будівлі колишньої школи № 14.

14 млн грн планується витратити на ЦНАП у 2016 році, із них 7 млн грн. – із міського бюджету, 7 млн грн. – з державного бюджету: Кременчук претендує на кошти з бюджету розвитку. Проте наразі достеменно невідомо, чи отримає місто державні інвестиції.

Початок рекон­струк­ції: 2016 рік.

Завершення робіт: термін невідомий, але за умови фінансування на рівні 2016 року об’єкт можна буде завершити за два роки – в 2017 р.

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх