Таємні доходи

25.09.2015, 17:35 Переглядів: 11 346

Таємні доходи

Майже дві третини депутатів Кременчуцької міської ради не пройшли тест на відкритість

Майже дві третини депутатів Кременчуцької міської ради не пройшли тест на відкритість: не надали декларації про доходи, на які вони живуть. Тобто проігнорували закон «Про засади запобігання і протидії корупції». Але й з тих обранців, хто надав декларації, далеко не всі виявилися відвертими перед виборцями.

 

На що живуть кременчуцькі депутати? «ТелеграфЪ» дізнавався про це разом із проектом «Декларатор» - громадською ініціативою просвітницького центру «Євроклуб», яка надіслала низку запитів, збираючи декларації про доходи посадових осіб за 2014 рік, у тому числі депутатів Кременчуцької міської ради.


Відповідно до Закону «Про засади запобігання і протидії корупції» депутати місцевих рад повинні надавати декларації про доходи – це означає, що поцікавитися ними може кожен виборець, отримавши інформацію за запитом. Декларація багато про що може розповісти. Вона є своєрідним тестом на відкритість: навряд чи буде відвертим із виборцями той, хто не готовий виконати вимоги закону і чесно розповісти, на що він живе. Моніторинг декларацій дає можливість ставити депутатам незручні запитання про відповідність їхніх доходів стилю життя. Бо якщо людина не може (або не хоче) пояснити джерело своїх доходів, то чи здатна вона чесно ділити міський бюджет? Землю? Встановлювати ставки місцевих податків та зборів?


Сьогодні ж майже дві третини депутатів Кременчуцької міської ради не пройшли тест на відкритість. Проекту «Декларатор» вдалося отримати декларації 23 депутатів із 60. Ще двоє депутатів – Олег Максак та Ірина Федько – пообіцяли їх надати, розповіла координатор проекту Лариса Гориславець. А депутат Олег Говорушко нині служить у війську.

 

Найбагатший і найбідніший


Найбагатший депутат (із тих, хто подав декларації) – Віктор Бугайчук, який  минулого року очолював Полтавську облдержадміністрацію. Його  дохід – майже 2 млн грн. Свій капітал він заробив не як чиновник: левова його частка – це «авторська винагорода, інші доходи від реалізації майнових прав інтелектуальної власності» - це майже 1,6 млн грн. На посаду голови ОДА він прийшов із підприємства «Ампер», яке заснував. Втім він просто чесно задекларував свої доходи. Бо депутати, які можуть скласти конкуренцію пану Бугайчуку, виявилися не готовими розповісти про свої гроші. Але є інші механізми, щоб  відкрити завісу таємниці - запити до ЄДР (єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб). Відповідно до даних ЄДР, Євген Холод, керівник ТОВ «Кременчуцька торгова гільдія, має у цьому ТОВ частку статутного фонду – 17,5 млн грн. Геннадій Леготкін є власником істотної частки у ПАТ «Кременчуцький колісний завод» зі статутним капіталом понад 56 млн грн.

 

Найбіднішим депутатом виявилася службовець Оксана Гуйда – її річний дохід склав лише 2 236 грн. Щоправда, вона перебувала у декретній відпустці. Втім, судячи з декларації, вона прожила рік з родиною на суму, трохи більшу за 7 тис грн., що абсолютно нереально.


«Бомжі» та забудьки


Низка депутатів (судячи з їхніх декларацій) «бомжує»: ані вони самі, ані їхні родини не мають ні квартир, ні будинків. Так, не мають житла керівник МФК «Кремінь» Андрій Недяк; пенсіонер - екс-голова земельної комісії Валентин Стасюк; керівник апарату міського голови Олександр Головач, підприємець Петро Пугач.


Петро Пугач виявився ще й забудькуватим: не вказав, що він має частку статутного капіталу в СП «Видавництво «Християнська зоря» (дані ЄДР). І надав податкову декларацію замість антикорупційної. Втім не один він такий. Пенсіонер Михайло Гуртовий, який, до речі, судячи з декларації, отримав дуже коштовний дарунок – автомобіль (!), теж забув, що він є співзасновником ТОВ «Кременчуцька м’ясопереробна компанія» (дані ЄДР) з часткою у статутному фонді 429 848,29 грн – тож доповнюємо декларацію депутата. Депутат-підприємець Вікторія Гончаренко теж надала податкову декларацію де не вказана її частка 1 991 164 грн  у ПП «Дмітрій-мед». 


Ще один цікавий факт: дохід банкіра Ігоря Березенського виявився меншим, ніж його плата за кредитами.

 

Таємні доходи


Таємні доходи


Таємні доходи


Таємні доходи


Таємні доходи


Таємні доходи


Хто з депутатів відмовився надати декларації


Андрій Джигіль, Руслан Федорченко, Геннадій Леготкін, Микола Черниш, Євген Хворост.


Хто проігнорував запит


Григорій Брижаха, Сергій Вовк, Сергій Гамза, Микола Гвоздецький, Леонід Голобородько, Юрій Гриценко, Тарас Захарченко, Геннадій Іванян, Олександр Козенко, Віталій Котляр, Дмитро Кравченко, Володимир Криворучко, Сергій Кузнєцов, Павло Лук’янченко, Микола Ляпун, Михайло Мельник, Геннадій Нежурбіда, Олександр Роженко, Олег Сазонов, Олександр Семенищев, Ігор Семеняченко, Петро Столяр, Віталій Таценюк, Євген Холод, Кирило Юхно.

 

Якщо шановні панове депутати раптом не отримали запити - «ТелеграфЪ» разом із проектом «Декларатор»* просить відгукнутися в знак поваги до ваших виборців - звернення до депутатів - на сторінці проекту у Фейсбук та на сайті telegraf.in.ua.


*Проект «Декларатор» здійснюється за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх