Як «вбити» людину в Інтернеті

27.02.2015, 08:30 Переглядів: 13 007

Як «вбити» людину в Інтернеті

На 18-річного кременчужанина, що збив у ДТП дівчину, влаштували «полювання» в соціальній мережі «Вконтакті». Його мати написала заяву до міліції про те, що її сину погрожують

Як «вбити» людину в Інтернеті

 

Як «вбити» людину в Інтернеті


Як «вбити» людину в Інтернеті

 

Ввечері 26 грудня на вул. Леонова у Кременчуці автомобіль «ВАЗ-21083» збив 22-річну Світлану, котра переходила дорогу поза пішохідним переходом. Потерпілу госпіталізували до реанімації 3-ї міськлікарні з діагнозом політравма, де згодом ампутували праву гомілку. За кермом автомобіля був 18-річний Артем. Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху. Доки триває слідство, дівчина знаходиться на лікуванні, на яке потрібні чималі суми, а в Інтернеті йде віртуальне полювання на водія.

 

«Полювання почалося…»

 

До редакції «Телеграфа» звернулася мама Артема і заявила, що її сину погрожують розправою.

 

– Після ДТП почалося: люди, котрі не мали до цього ніякого відношення, не були там, починають робити висновки про те, що він їхав без увімкнених фар по зустрічній смузі, – каже Оксана. – Йде повна дезінформація. Слідство ще триває, а люди в соціальній мережі вже винесли вирок. Травлять. А хлопцю 18 років, він студент.

 

За словами Оксани, травля почалася не одразу після ДТП, а майже через місяць.

 

– Її подруги стали розповсюджувати заклики про матеріальну допомогу, – каже жінка, – але при цьому зазначали, що водій повністю винен, їхав по зустрічній, матеріальну допомогу не надає, хоча я першого січня 10 тисяч гривень передала. Після того почалися заклики, мовляв, «давайте мочити», розміщують його фотографії.

 

Інформація розповсюдилася по кількох популярних групах у соцмережі «ВКонтакті» із загальною аудиторією понад 20 тисяч людей.

 

За словами адвоката Валерія Шаповала, коли інші люди стали відповідати, а водії захищати Артема, то інформація почала видалятися з соцмереж, а заклики допомогти дівчині були відредаговані – з них зникла інформація, що водій був винен у ДТП.

 

– Ми віднесли заяву до міліції, прикріпили копії з погрозами, – каже адвокат. – З юридичної точки зору це можна кваліфікувати і як погрозу вбивством, і як хуліганство. Слідство визначить.

 

Розбиратися із погрозами через мережу Інтернет для кременчуцької міліції в новинку – лише цього року до них надійшли подібні заяви.

– Раніше ми мали справу з тим, що чоловіки погрожували колишнім жінкам або навпаки, – каже прес-офіцер Кременчуцького міського відділу міліції Лариса Майоршина. – Але це відбувалося при особистому спілкуванні чи телефоном. Слідчий вивчить матеріали і надасть їм відповідну правову оцінку.

 

Як себе захищати

 

Якщо вас погрожують вбити (і не обов’язково в Інтернеті), то зловмисника можна притягти до відповідальності за статтею 129 Кримінального кодексу України – «Погроза вбивством». Так, погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози, карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років. Ті самі погрози, вчинені членом організованої групи, караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

 

За наклеп в українському законодавстві не передбачено кримінальної відповідальності – свої права можна відстояти лише в суді. Наклеп – це завідомо неправдиві вигадки, що ганьблять честь та гідність особи, на чию адресу вони прозвучали. Конституцією України у ст. 32 передбачено, що кожному гарантується судовий захист та право спростовувати недостовірну інформацію про себе. В тій же статті вказано, що особа, щодо якої було зведено наклеп, що порушує її особисті права, порушує її честь та гідність, має право на відшкодування завданої матеріальної і моральної шкоди. Тому, якщо подібне сталося, збирайте докази, залучайте свідків, фіксуйте подібне зверненням до міліції та готуйте позов до суду.

 

Лікнеп

 

Кібербулінг (cyber-bullying) – це віртуальний терор, найчастіше підлітковий. Отримав свою назву від англійського слова bull – бик, у значенні: агресивно нападати, ятрити, задирати, чіплятися, провокувати, дошкуляти, тероризувати, труїти. Кібербулінг викликає серйозні побоювання психологів та експертів з особистої безпеки в Інтернеті. Він є серйозною проблемою, особливо в середовищі підлітків, і дорослим не слід нехтувати цим фактом психічного впливу, який може бути направлено на їхніх дітей.

 

Залякування за допомогою інтернет-спілкування іноді є видом помсти однієї людини іншій. Існують цілі співтовариства, які «полюють» на обраних жертв із соціальних мереж. Іноді вони використовують методи злому, щоб отримати пароль до особистих даних, а потім перетворити людину на жертву. Такі переслідування можуть довести людину до нервового зриву, депресії і серйозних проблем із психікою.

 

Кіберхулігани закидають свою жертву повідомленнями загрозливого змісту. Іноді ці загрози носять образливий характер з вульгарними висловами і ненормативною лексикою, щоб психічно принизити людину, змусити її страждати. Довге й безперервне переслідування може привести людину до думки про самогубство. Особливо це стосується підліткової незміцнілої психіки.

 

Кібербулінг не менш небезпечний, ніж реальні знущання. Якщо терор може закінчитися, коли жертва повернеться додому або поскаржиться старшим, то кібербулінг триває весь час і від нього неможливо сховатися.

Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх