Кухня Євромайдану (ФОТО)

14.12.2013, 08:30 Переглядів: 7 249

Кухня Євромайдану

"ТелеграфЪ" побачив, як на головній площі української столиці будували барикади, готували куліші та лікували недужих

Вдень 12 грудня журналісти «Кременчуцького Телеграфа» та працівники видавничого дому «Приватна газета» поїхали підтримати Євромайдан та побувати в гущі подій, щоб всю інформацію «з перших вуст» розповісти кременчуцьким читачам.

 

На сьогодні на Євромайдані та поза ним працює велика кількість підрозділів – серед яких

 

- польова кухня,

- медичні пункти,

- загони охорони,

- молитовні намети,

- пункти роздачі теплого одягу,

- пункти розселення на ночівлю приїжджих людей,

- розповсюдження інформації,

- організація культурно-масової робити,

- організація мобілізації та формування підрозділів охорони

- організація роботи з гуманітарною допомогою від небайдужих людей.

 

Зі сцени постійно звучали промови артистів, літераторів, політиків, військових та представників громад, які приїхали підтримати Євромайдан. Лунали пісні, які народ співав разом зі співаками. Важливі новини транслювали на одному з екранів Майдану, аби люди були поінформовані в тому, що відбувається навколо.

 

Кухня Євромайдану

На барикади!

Дуже багато молодих хлопців пішли лаштувати барикади, які напередодні 11 грудня «знесли» «Беркутівці» під час штурму Майдану.

 

Один із польових командирів – львів’янин Володимир Стефура розповів, що знаходиться на Майдані від самого його початку.

 

За його словами, саме він придумав будувати 2-3-метрові барикади за новим методом – зі снігу, арматури та колючого дроту, аби вони були більш стійкими і їх не змогли розламати правоохоронці.

 

Кухня Євромайдану

- 11 грудня я тут був до ранку,  - розповідає Володимир, - то моя була ідея лупатисніг, кидати на барикади і поливати водою. В чому були переваги – мітингувальники стояли на сухому місці - сніг з усього майдану згрібали та забирали на барикади – це перше. Друге, ми хотіли показати тій владі, що ми самі можемо навести порядок без їхньої техніки, щоби вони не мали приводу нас бити і заганяти техніку. Третє – діти, (учасники самооборони) з захопленням лупали той лід і сніг і грілися. Потім ми носили воду і поливали ті барикади. Та банда розізлила козаків, і сьогодні вони барикаду вже не пройдуть – ми навіть колючим дротом обгороджуємо. Якщо сьогодні прийдуть штурмувати, то їм мало не покажеться. Зрозуміють, що з народом  треба жити мирно і слухати його волю- вони є його слуги а не хазяї.

 

ІСТОРІЯ, ЯКА НАС ВРАЗИЛА

 

Як п’ятеро військових-строчників ледь врятувалися з Майдану: 

Історія польового командира Стефури про ніч 11 грудня

 

 - Коли 11 грудня почався штурм Майдану, всі почали скандувати «Київ, вставай!» зі всіх сторін позбігалися кияни і звідси від барикади (узвишшя «Глобусу») і до сцени утворилося суцільне поле з людей. Я бігав, носив каски, роздавав, щоб люди не постраждали, – каже Володимир Стефура.

 

Польовий командир розповів, що аж до хрипості кричав у мегафон до беркутівців і військовослужбовців, аби ті зупинилися, бо їх проклянуть, аби не були катами свого народу. Правоохоронці почали щитами «стискати» мітигуючих з різних сторін. На барикадах утворилася тиснява. А тоді трапилася незвична ситуація:

 

- 5 хлопчиків отих солдатиків строкової служби внутрішніх військ, яких відправили слідом за «Беркутом» під час штурму загубилися і потрапили в оточення мітингуючих. Їхпросто натовп хотів розірвати, бо всі пам’ятали, як «Беркут» бив їх 30 листопада і тіснив та травив сльозогінним газом. Я і ще там один чоловік – Женя один з командирів, просто накрили собою тих хлопців і кричали- я вас прошу, благаю, не руште, то наші діти. Ті військові були такі шоковані думали що всьо, що їм гаплик. Зранку ми їх вивели за лінію барикад, де уже стояв генерал-лейтенан Коноплянка, я до нього підійшов і кажу, товаришу генерале-лейтенант, дозвольте звернутися, ветеран міліції майор Стефура місто Львів. Якщо буде команда штурмувати мітингувальників, ви дасте таку команду? Каже – ні, ми не будемо штурмувати. Кажу, знаєте, вчора була така ситуація, вивів ваших п’ятерьох хлопчиків. Недалеко від Коноплянки стояв командир внутрішніх військ з Одеси і чув нашу розмову, а тоді підходить і каже, товаришу майор, дозвольте потиснути вашу руку – це справжній вчинок офіцера міліції.

 

 

Кухня Євромайдану

Польова кухня на Майдані Незалежності

 

Дуже багато волонтерів записалися на роботу до кухні. Головний «кухонний» штаб Євромайдану розташувався у будинку Профспілок. 70 людей з усієї України готують їжу, та ще більше волонтерів розносить її Майданом.

 

Польові кухні – величезні казани на вогнищах, в яких варять для всіх охочих гарячі страви  – розкидані всією територією майдану, окрім місця під сценою.

 

Працівники кухні розповіли, що найперше стараються використати продукти, у яких короткий термін споживання і кожні три години дезинфікують ножі.

 

Годують на Майдані як мінімум три рази на день – борщем у пластикових стаканчиках, гречкою, кулішем, і, як максимум, – постійно - бутербродами з сиром, шинкою, салом. Окрім того весь час волонтери розносять печиво, пиріжки та фрукти, розливають гарячий імбирний, чорний та зелений чай і пригощають кавою.

 

 

Кухня Євромайдану

Медична допомога на Майдані

 

Слідом за кухарями свою роботу активно проводять медики. Понад 200 лікарів організували на Майдані роботу 8 штабів медичної допомоги та постійно патрулюють територію мобільними групами. За добу перебування журналістів «Телеграфу» на Майдані, до тамтешніх лікарів звернулися 739 осіб.

 

Лікарі кажуть, що в переважній більшості люди застуджені і звертаються за протизастудними засобами. Також звертаються за допомогою люди з серцево-судинними захворюваннями, іноді трапляється, що падають з різної висоти (наприклад з риштувань Йолки). Після нічних «сутичок» з правоохоронцями часто ідуть в хід бинти, перекис водню та засоби для оброблення ран. «Телеграф» став свідком, як командир однієї з мобільних груп інструктувала своїх працівників перед початком ночі – розповідали що робити, куди бігти, якщо буде «зачистка» Майдану, але, слава богу, ніч видалася спокійною.

 

Кухня Євромайдану

Духовна моральна і правова підтримка мітингувальників

 

Окрім усього на Майдані організовано духовну моральну та правову підтримку: поставлено більше 5-ти наметів-капличок, куди можна зайти та помолитися. Майже кожну годину, після декламування гімну зі сцени звучить молитва від святих отців – «Отче наш» та «Пресвята Богородице». Окрім того в Київській міській раді (КМР) знаходиться центр психологічної підтримки, де постраждалі від побиття можуть отримати моральну підтримку від кваліфікованих психологів. Також «Телеграф» дізнався, що наразі на теренах Майдану функціонує правова підтримка – 350 адвокатів пропонують свою підтримку, а частина з них вже захищає в судах мітингувальників, які потрапили під арешт.

 

Студенти університету Майдану

 

На головній площі країни, правда за барикадами, почав свою роботу Університет Майдану – невелика сцена, до якої всі бажаючі можуть підійти послухати лекції. Щогодинно лектор змінюється. Теми лекцій стосуються історії головної площі країни  - Майдану Незалежності, соціального захисту населення  - нерівність в оплаті праці, розповідають про глобальні сценарії для України та українських ресурсів, як побудувати справедливу судову систему та багато іншого.

 

Кухня Євромайдану

Тієї ночі, в  яку «Телеграф» і ВД «Приватна газета» пробули в Києві на головній площі країни, на Майдані зібралася рекордна кількість людей. Всі системи, окрім університету продовжували працювати вночі. І хоча було важко ніч стояти на ногах – люди, які знаходилися навколо, постійно підтримували один одного – поступалися місцем біля вогнищ, пригощали шоколадом, чаєм і печивом, молилися разом, співали «Ще не вмерла Україна» та поруч з Русланою й іншими артистами, які виходили на сцену, запалювали ліхтарики – як символ єднання.

 

Кухня Євромайдану

Загони охорони продовжували стерегти периметр майдану. Молоді хлопці-студенти, досвідчені чоловіки та ветерани-військові стояли на варті всю ніч і зранку повідомили, що посеред ночі до барикад автобусом під’їхали правоохоронці, поспостерігали трохи та поїхали геть. Ніч минула мирно.

 

Кухня Євромайдану
Вже під кінець нашого перебування на Майдані ми зустріли земляків з Кременчука - вони тримали в руках великий прапор України з назвою нашого міста. Володимир та Валерій розповіли, що вони приїхали з Чечелевого, їх було семеро, але молодь вже поїхала додому відпочивати.
Автор: malyarenko Фото: Александр Гринченко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх