У Кременчуці онкохворих поменшало!

31.03.2013, 09:15 Переглядів: 4 051

У Кременчуці онкохворих  поменшало!
У Кременчуці, який стабільно має найвищі у Полтавській області показники онкозахворювань серед населення, у 2012 році захворіло на рак менше людей, ніж у 2011-му. Маємо позитивну динаміку. Водночас з кременчуцької водопровідної води не знято підозру – вона стабільно містить забагато канцерогенного хлороформу

У Кременчуці онкохворих  поменшало!

Минулого тижня доктор економічних наук пані Дмитрієва (Інститут екологічних проблем, Харків) у прямому ефірі на міському телеканалі «Візит» зазначила, що кременчужани хворіють на рак через синьо-зелені водорості, яких забагато у дніпровській воді, та через хлорорганічні сполуки, які утворюються під час хлорування водопровідної води. «ТелеграфЪ» процитував пані Дмитрієву. Прочитавши про водорості, наші читачі запитали: чи справді через них кременчужани хворіють на рак?

 

«ТелеграфЪ» отримав коментар головного лікаря Кременчуцького онкологічного диспансеру Володимира Васильовича Севідова:

У Кременчуці онкохворих  поменшало!

– Пане Севідов, ви, як практикуючий онколог, згодні з твердженням, що причиною онкологічних захворювань кременчужан є синьо-зелені водорості або хлороформ, який утворюється у водопровідній воді в процесі її знезараження (хлорування)?


– Як версія, таке твердження має право на існування. Гіпотетично таке можливо. Та я не готовий сказати: так, люди хворіють через водорості чи через хлороформ. Такі заяви мають бути підтверджені серією дослідів, особисто я з результатами таких дослідів не стикався.


– Я правильно зрозуміла вашу відповідь: синьо-зелені водорості та хлороформ як причина онкологічних захворювань – це імовірно, але не доведено?


– Десь так.


– Чи можете ви назвати причини екологічного характеру (забруднення повітря, дрібнодисперсний пил, стан водопровідної води, забруднення важкими металами тощо), через які кременчужани хворіють на рак?


– Думаю, ніхто не зможе сказати вам із впевненістю, через що кременчужани хворіють на рак. Бо перш, ніж робити такі заяви, треба мати експериментально підтверджені висновки, що існує беззаперечний причинно-наслідковий зв’язок між кількістю фенолів, хлороформу, важких металів і зростанням захворюваності на рак. Я таких висновків не маю.


– Тобто некоректно стверджувати, що промислове забруднення повітря, води та грунтів впливає на динаміку захворюваності кременчужан на рак?


– Я б так не сказав. Індустріальні центри – а Кременчук можна таким вважати – відзначаються підвищеним рівнем забрудненості навколишнього середовища і досить високими показниками кількості онкологічних захворювань. Статистика це фіксує. Але як довести, що саме через фенол чи через хлороформ населення хворіє на рак? На захворюваність впливає значна кількість чинників – у тому числі, чинники екологічного характеру, а також харчування, якість питної води та ще чимало показників. Мені простіше стверджувати, що паління провокує рак – це я можу говорити з впевненістю, бо є результати клінічних досліджень, які фіксують зв’язок між палінням і раком гортані, легенів, стравоходу, тощо. Онкологія – прикладна наука, ми не можемо стверджувати те, що не доведено.


– Пане головний лікарю, чим ви пояснюєте те, що рівень захворюваності кременчужан на рак стабільно найвищий у Полтавській області?


– А ви знаєте, я вас здивую – цей рівень знижується. Ми дійсно завжди мали перевищення захворюваності на рак десь в межах 15%, наразі цей показник зменшився. У 2012 році на рак захворіло 331,2 кременчужанина (показник на 100 тисяч населення). Це менше, ніж у 2011-му – тоді захворіло 380,2 особи.


– Чим ви пояснюєте таку позитивну динаміку?


– На жаль, я не маю відповіді на це запитання. Дослідження з цього приводу не проводились.

Автор: Лариса Артеменко Джерело фото: euromednews.ru, Кременчугский ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх