«Вони точно почали нишком будівництво Біланівського ГЗК!»

12.08.2011, 16:35 Переглядів: 9 025 Коментарів: -2

Кременчужанка, депутат райради професор Капустян розповіла «Телеграфу», що мешканці її рідного села Бондарі стверджують, що будівництво Біланівського комбінату таки почалося. Такої думки вони дійшли, коли побачили, як поблизу села робітники  встановили будівельний вагончик та якесь обладнання.  Селяни непокояться, бо не знають, що буде далі, і ніхто їм цього не пояснює.

«ТелеграфЪ» з’ясував, що будівлі, які лякають мешканців Бондарів, – це ще не Біланівський ГЗК, це дослідно-промислова дільниця на Біланівському родовищі залізистих кварцитів, створена для уточнення інженерно-геологічних характеристик вскришних порід і гідрогеологічних умов будівництва Біланівського ГЗК. Тобто, фахівці вивчають показники корисних копалин та умови їхнього видобутку, щоб оцінити перспективи родовища.


Роботина Біланівському ГЗК ведуться незаконно


«ТелеграфЪ» отримав  інформацію, яка свідчить, що роботи на дослідно-промисловій дільниці ведуться незаконно. Редакція має копію листа Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України (лист № 1/03-3,2-06/5168) про те, що проект дослідно-промислової дільниці не погоджений з органами Держгірпромнагляду України; на Біланівському ГЗК немає затвердженого проекту на будівництво підприємства та розробку родовища; акта про надання гірничого відводу; дозволу на початок виконання робіт підвищеної небезпеки; узгодженого плану розвитку гірничих робіт.  Відповідно, керівництво Біланівського ГЗК отримало припис та розпорядження про заборону ведення робіт. Ми зв’язалися з начальником відділу державного нагляду гірничо-рудної промисловості та за вибуховими роботами паном Галлімуліним (Київ) і запитали його, як у такому випадку кваліфікувати діяльність структурного підрозділу Біланівського ГЗК?  Начальник відділу відповів: «Як незаконну. Вони мають оформити документацію, після цього ми дозволимо поновити роботи».
 Досить легковажна поведінка для такого потужного підприємства, як гірничо-збагачувальний комбінат, вам не здається?  Цікаво, що робить районна прокуратура, в той час, коли на її території підприємство працює без відповідних дозволів?

 

«ТелеграфЪ» отримав ще один цікавий документ. Заступник міністра пан Макаренко на запит щодо проекту Біланівського ГЗК відповів, що «проект Біланівського гірничо-збагачувального комбінату для проведення державної екологічної експертизи до міністерства не надходив (Міністерство охорони навколишнього природного середовища України).

 

«Так мені проводити газ чи все до біса знесуть?!»

 

 Кременчужанин  Ігор розповів «Телеграфу», що він має батьківську хату в Кияшках – це одне з сіл, які мали зносити заради будівництва Біланівського ГЗК.  Живе Ігор у Кременчуці, а хату в Кияшках зробив дачею – відремонтував, привів до ладу подвір’я, посадив город – щоб трирічну дочку годувати власними овочами. І збирався провести газ, щоб приїжджати туди за будь-якої пори року. Газ обійдеться йому у 3-5 тисяч гривень. Для родини – це кошти, які треба знайти. Тому Ігор запитав, чи варто взагалі братися за проведення газогону? Чи все село разом з його новеньким газогоном невдовзі знесуть?  Адже з весни в районі активізувалась робота, їздять величезні вантажні автомобілі, селяни кажуть, що почалося будівництво Біланівського комбінату.

 

Ігоря також хвилювало, що буде з річкою Псьол? Адже це улюблена зона відпочинку кременчужан, місце, де розташовано чимало дитячих таборів та баз відпочинку.

«ТелеграфЪ»  з'ясував:

 

Величезні вантажні автомобілі CATERPILLAR, які непокоять Ігоря, їздять на Єристівський ГЗК. Мешканці Кияшок почали так часто їх бачити, бо промисловий майданчик Єристівського комбінату відчутно наблизився до села. Власне, він розташувався на території села Волошине, якого більше не існує. Дмитрівська сільська рада (рішення від 11 березня 2011р.) звернулась до Полтавської обласної ради з проханням зняти з обліку село Волошине – як таке, що припинило своє існування через будівництво промислового майданчика ТОВ «Єристівський ГЗК». У довідці сільради від 08.04.2011р. зазначено, що всі мешканці відселені, їхня реєстрація скасована. Села немає.

 

Села, які мають знищити

 

Заради будівництва Біланівського ГЗК заплановано перенести у невідомому напрямку такі села Кременчуцького району: Кияшки, Підлужжя, Базалуки, Бондарі, Остапці (частково), Василенки, Степанівка, Крамаренки, Ревівка, Заруддя, Запсілля, Солонці (частково). 
Перелік сіл «ТелеграфЪ» процитував із документа «Розробка оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) Біланівського ГЗК на стадії вибору та відводу земельної ділянки».  Проект виконаний Українським науково-дослідним інститутом екологічних проблем (УкрНДІЕП), Харків, 2010 р., науковий керівник роботи – доктор економічних наук Дмитрієва.

 

Що думають в прокуратурі про будівництво Біланівського ГЗК, чому Псьол стане мертвою рікою, та які екологічні проблеми можуть виникнути через діяльність  в області трьох ГЗК та метакомбінату читайте в №32 "Кременчуцького Телеграфу" в статті "МЕРТВА РІКА ТА ХВОРИЙ РЕГІОН"

 

ПО ТЕМІ:

 

Пастка: Будівництво нового ГЗК може перетворити Кременчуцький район на зону екологічного лиха

 

«Псьол стане мертвою рікою!» - начальник міськвідділу екології про вплив Біланівського ГЗК на довкілля

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: -2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх