Уряд «нагрів» українців на субсидіях

8.02.2017, 12:23 Переглядів: 12 588

Змінилися соціальні нормативи на газове та централізоване опалення. А це означає, що українці отримають менші суми субсидій

Змінилися соціальні нормативи на газове та централізоване опалення. А це означає, що українці отримають менші суми субсидій.

 

Уряд зменшив соціальні нормативи на газове, електричне та централізоване опалення в будинках з тепловими лічильниками. 7 лютого на урядовому порталі опублікований свіжий документ – Постанова №51, яка вносить зміни до Постанови №409 від 6.08.14 року «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування». Нові стандарти діятимуть з 1.05.17 року – тобто фактично в наступному опалювальному сезоні 2017-2018 років. Соціальні нормативи впливають на призначення субсидій. Тобто в наступному опалювальному сезоні українцям призначать менші суми субсидій, а за всі перевитрачені (понад соціальну норму) кубометри блакитного палива або «перегріту» площу будинків з лічильниками люди мусять заплатити зі своїх гаманців.

 

Міністерство соцполітики, посилаючись на міністра Андрія Реву, радісно відзвітувало про те, що соціальні нормативи були завищеними. А тепер їх, мовляв, привели у відповідність до фактичного споживання. Цитуємо прес-реліз:

 

«Через завищені соціальні нормативи, які не відповідали реальному рівню споживання і не стимулювати громадян до економії енергоресурсів, держава в минулому опалювальному сезоні (2015-2016 рр.) «переплатила» по субсидіях більш як 14,5 млрд гривень. Щоб виправити ситуацію, впровадити стимули до ощадливого споживання енергоресурсів, Уряд наблизив соціальні норми до фактичного споживання енергоносіїв українцями».

 

Як змінилися соціальні нормативи на опалення (на 1 кв м площі)

 

Газове опалення (індивідуальне)

було 5,5 куб м;

стало – 5 куб м.

 

Централізоване опалення (з використанням теплових лічильників):

було 0,0548 Гкал;

стало 0,0431 Гкал

 

Електричне опалення:

було 65 кВт/год

стало 51 кВТ/год.

 

Варто зазначити, що в Україні діють коригуючі коефіцієнти на опалення для кожного регіону. Для Полтавської області цей коефіцієнт для газового та електричного опалення складає: 1,073 – для індивідуальних будинків та 0,783 – для багатоквартирних будинків (три та більше поверхів).

 

Для централізованого опалення з використанням лічильників коефіцієнти залежать від поверховості будинків, для Полтавщини вони такі: для будинків 1-4 поверхи – 0,626, для будинків 5 поверхів та вищих – 0,422.

 

Як змінилися нормативи для кременчужан (з урахуванням коефіцієнтів)

 

Послуга

Чинний норматив

Новий норматив, з 1.05.17 р.

Газове опалення  в індивідуальних будинках

 

5,9 куб м

5,37 куб м

Газова опалення в багатоквартирних будинках

3,46 куб м

3,92 куб м*

Централізоване опалення (з лічильником), 1-4 поверх

0,0343 Гкал

0,0269 Гкал

Централізоване опалення (з лічильником), від 5 поверху

0,0231 Гкал

0,0182 Гкал

Електричне опалення в індивідуальних будинках

69,7 кВт/год

54,7 кВт/год

Електричне опалення в багатоквартирних будинках

40,7 вВт/год

31,9 КВт/год

 

*Коефіцієнт було збільшено з 0,626 до 0,783, тому збільшився й соціальний норматив. 


Уряд пояснює свої дії тим, що, мовляв, українці не звикли економити, і тому, аби використати всі ресурси, надані для отримання субсидій, відкривали кватирки у приміщеннях.

 

«При цьому вони пояснювали свої дії тим, що, мовляв, якщо цього не зробити, тобто не використати весь обсяг енергоресурсів під час опалювального періоду, то на наступний період субсидію їм не дадуть або зменшать її розмір. Звідси і виник міф про те, що «необхідно використовувати в повному обсязі газ, воду та інші комунальні послуги, на які призначено житлову субсидію, інакше її перестануть надавати»», - заявив Андрій Рева.

 

Міністр забув про одне: мешканці багатоповерхівок здебільшого позбавлені можливості самостійно регулювати якість опалення в квартирах. Тобто не економлять енергоресурси самі комунальники, бо їм вигідно виставляти завищені рахунки.

 

Що стосується приватного сектору, то нової норми людям просто не вистачить. Це визнають і самі фахівці, які надають субсидії. Навіть у чинну норму в людей не виходить укластися, якщо на дворі люті морози.

 

- Живу в приватному секторі. Будинок 68 квадратних метрів. Субсидія призначена на 400 кубометрів газу, при цьому в жовтні та в травні дають половину – вважається, що початок опалювального сезону з середини місяця. Будинок цегляний, вікна сучасні енергоощадні. У листопаді та грудні в норму вклалися, у січні, коли морози стояли мінус 15 – вже ні, хоча прикручуємо газ, коли йдемо на роботу. Треба утеплювати будинок, а за які гроші? – каже кременчужанка Ольга, мешканка приватного сектору.

 

За новими нормативами їй «дадуть» на субсидію для опалення вже не 400 кубометрів газу, а 365 кубометрів. Тобто це мінус 240 гривень щомісяця.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх