Бюджет-2017 для Кременчука: На що вистачить, крім зарплат?

12.12.2016, 08:32 Переглядів: 6 017

Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?

Міське фінансове управління представило проект бюджету-2017. Його мають затвердити депутати міської ради на сесії 22 грудня.

Дві третини – на проїдання
В цілому міський бюджет-2017 більший на 365,7 мільйона гривень за бюджет-2016 на момент його затвердження (тоді витрати бюджету були заплановані в сумі 944,18 млн грн.)


Проте відомо, що бюджет-2016 перевиконувався. Так, за 9 місяців поточного року він перевалив за мільярд, і можна говорити, що в цілому бюджет на рівні минулого року.  


Варто врахувати: цифри бюджету подані без субвенцій на надання пільг та субсидій населенню: ці суми затверджуватимуться додатково після того, як Верховна Рада ухвалить Держбюджет-2017.


Якщо коротко проаналізувати цифри, то можна сказати, що дві третини міського бюджету піде на проїдання – на зарплату та енергоносії.
Так, у міському бюджеті-2017 врахована встановлена урядом мінімальна заробітна плата у розмірі 3200 гривень, а ставка тарифного розряду бюджетників – на рівні 1600 гривень. Від цієї суми обраховуються оклади працівників бюджетної сфери. Так, якщо оклад не досягає мінімалки, до неї доплачують.


В цілому бюджет Кременчука передбачає обіцяне урядом збільшення зарплат педагогам в середньому на 50% і медикам на 37-38%.
Наразі усім міським галузям вистачає на зарплату, але слід зазначити, що проект міського бюджету не враховує останнє підвищення на 22% на опалення для бюджетних установ, яке відбулося буквально днями. Про це розповіла віце-мер з фінансів Тетяна Неіленко. Проте, за її прогнозами, цю діру можна буде «перекрити» згодом при перегляді міського бюджету. Прогнози на його виконання у фінансистів позитивні.


На що вистачить бюджету, крім зарплат? 10 найбільших витрат представлені нижче. Крім того, варто зазначити, що з бюджету і надалі надаватимуть одноразову матеріальну допомогу бійцям АТО. Збережуть пологові сертифікати для безкоштовної допомоги кременчуцьким породіллям, а також вперше закладені кошти на медичну програму «Стоп-інфаркт».

 

10 найбільших витрат

Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  34 млн грн – на ремонти доріг, фінансування порівняно з 2016 роком збільшене в 2,2 раза
Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  25 млн грн – на харчування дітей у дитсадках (40% вартості), а також учнів 1–4 класів, дітей пільгових категорій; хоча місто отримує освітню субвенцію, ці витрати не фінансуються з державного бюджету
Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  25,2 млн грн – на капітальне будівництво, які саме об’єкти планується фінансувати у 2017 році – читайте на цій же сторінці
Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  22 млн грн – на підтримку тролейбусного управління (Програма розвитку міського електротранспорту Кременчука). До речі, відповідно до змін, внесених до Програми на сесії міськради 29 листопада, у 2017 році передбачається будівництво тролейбусної лінії довжиною 15 км на правий берег. Вартість будівництва – 20 млн грн.
Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  17,8 млн грн – для підприємства «Благоустрій Кременчука» – прибирання скверів, площ, утримання фонтанів, покіс трави, догляд за зеленими насадженнями, утримання станцій перекачування дощових вод.
Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  16,9 млн грн – на освітлення вулиць, ремонт світлофорів, зокрема, на капремонт за програмою «Світло» передбачено 2,5 млн грн.
Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  15,5 млн грн – на компенсацію батьківських внесків в установах освіти, тобто влада виконує свою обіцянку: «добровільно-примусові» внески будуть скасовані
Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  14,9 млн грн – на підтримку комунального підприємства «Теплоенерго», левова частка цих коштів (7 млн грн) призначена на виплату зарплати, але разом з тим закладені й кошти на ремонт аварійних мереж і купівлю техніки
Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  13,4 млн грн – на поповнення статутного капіталу комунальних підприємств: «Кременчукводоканал» (зокрема, 4,4 млн грн піде на погашення кредиту), «Теплоенерго» та КТУ – цього року підприємство заплатить 4,86 млн грн одноразової комісії за кредитом ЄБРР на нові тролейбуси.
Бюджет-2017 для Кременчука:  На що вистачить, крім зарплат?  13,2 млн грн – на прибирання міста (роботи, які виконує КАТП‑1628)

 

1 млрд 309,6 млн грн – 
витрати бюджету‑2017 (вони дещо перевищують доходи, які плануються в розмірі 1 млрд 308,7 млн грн.), але в цілому мер Кременчука називає бюджет збалансованим.

 

154,13 млн грн – 
видатки спеціального фонду (призначені для фінансування конкретних витрат – капітального будівництва, придбання обладнання тощо, сюди ж входять власні надходження установ, зокрема благодійні внески)

 

41,66 млн грн – 
реверсна дотація (вилучення з міського бюджету до Державного бюджету)

 

Реконструкцію музею не завершать
На капітальне будівництво в бюджеті‑2017 закладено 25 мільйонів гривень. Мер Віталій Малецький прокоментував, які об’єкти будуть завершені, а які – ні.


Реконструкція краєзнавчого музею затягнулася вже на вісім років, але і це ще не межа. Роботи і в наступному році повністю завершені не будуть. У бюджеті на музей закладено 2 мільйони гривень. Але, як каже мер, справа не в нестачі фінансування (є можливість додати кошти), а в складності самих інтер’єрних робіт.


Проте планується завершити в 2017 році будівлю Центру надання адмінпослуг на вулиці Гагаріна (реконструкція колишньої школи № 14). Мер розраховує і на державне фінансування, і на допомогу з обласного бюджету. А в міському бюджеті на ЦНАП закладено 7 млн грн. На сьогодні це найдорожчий об’єкт у місті. Нагадаємо, вартість реконструкції, згідно з тендерними документами, складе 26 мільйонів гривень.
Також, за інформацією мера, в наступному році планується завершити ремонт тротуарів на вулиці Соборній та Ігоря Сердюка, ремонт скверу імені Бабаєва.


Крім того, планується ремонт у приміщеннях Нацгвардії на Молодіжному (військова частина 3059) і соціальний проект – реконструкція дитячого садка № 45 на Раківці, на вулиці Генерала Манагарова. Продовжать і реконструкцію Міського саду.
На капремонт житлового фонду закладено 5 мільйонів гривень.

Автор: Татьяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх