Хто у Кременчуці хоче заробити на вихованні патріотизму «титульної нації»

10.11.2017, 10:14 Переглядів: 3 461

Хто у Кременчуці хоче заробити на вихованні патріотизму «титульної нації»

Що передбачає проект Програми національно-патріотичного виховання молоді вартістю 8,7 мільйона гривень

На затвердження сесії Кременчуцької міськради винесено проект Програми національно-патріотичного виховання молоді на 2018-2020 роки. Вартість програми на три роки - 8,7 мільйона гривень з бюджету міста. Зараз йде обговорення документа на депутатських комісіях. Програма містить, м’яко кажучи, дивне формулювання, яке явно утискає права інших національностей, крім українців. Цитуємо:

 

«Поняття патріотизм, національно-державницькі інтереси, націоналізм титульної нації – це підвалини, на яких сьогодні будується розвиток національної ідеї сучасної України».

 

А що ж робити у місті іншим, «не титульним» націям???

 

В основному, Програма  спрямована на військово-патріотичне виховання. Так, у школи хочуть повернути кабінети зі зброєю для предмета «Захист Вітчизни» і збільшити кількість годин на цей предмет за рахунок навчальної частини варіативного плану.

 

Також передбачене посилення фізичної підготовки та додаткові секції  (із розрахунку не менше 4 тижневих години), на що передбачена додаткова оплата фізрукам.

 

Передбачені культурні та спортивні свята, закупівля у школи спортивного інвентарю, на який передбачено по роках із 2018 по 2020 відповідно 720 тис грн, 864 тис грн, 1036,8 тис грн. На депутатській комісії з бюджету (голова Олександр Плескун) виникло питання, який саме інвентар будуть закуповувати в школи, на що ні розробники Програми, які представляють її на комісії – ані управління у справах сім’ї, дітей та молоді, ані профільний віце-мер Ольга Усанова так і не змогли відповісти.

 

Програма також має явний фінансовий «крен» у бік окремих структур, близьких до виконкому: дає можливість заробити на патріотичному вихованні.

Так, Кременчуцький комітет молодіжних організацій реалізовуватиме захід «Молодіжна патріотична платформа», на який в цілому передбачено за три роки 393 тис грн. Зміст діяльності із Програми не зрозумілий.

 

Для порівняння: на триденний скаутський табір «Пласт» виділено набагато менше - 33 тисячі гривень (10, 11 і 12 на рік відповідно).

 

Офіційному виданню Кременчуцької міської ради передбачається виділити за три роки 909 тис грн: на проведення літературних конкурсів, підписку в школи (по 10 екземплярів у кожну) і розміщення (за гроші) матеріалів патріотичного спрямування. Причому на «платний патріотизм» - розміщення матеріалів у одному виданні - хочуть виділити 606 тисяч за три роки. А матеріали, відповідно до проекту Програми (на суму по 202 тисячі на рік - по 101 тис від різних розпорядників коштів) розміщуватимуть департамент освіти та управління у справах сім’ї, дітей та молоді.

 

Газета «Вісник Кременчука» фінансується із бюджету міста – тобто за рахунок коштів платників податків. Подвійне фінансування видання теж стало предметом обговорення на бюджетній комісії.

 

Як пояснив секретар міської ради, газета має роздержавлюватися, але потрібно передбачати кошти на її підтримку. Відтак голова комісії Олександр Плескун запропонував врахувати інтереси інших ЗМІ, а депутат Людмила Котляренко запропонувала зняти питання про додаткову оплату газеті міськради, оскільки вона і так фінансується з бюджету.

 

 

Сьогодні Програму обговорюватимуть на профільній депутатській комісії з питань молоді, освіти (голова Денис Терещенко). 

 

Скачати Програму можна нижче:

 

programma.doc [100 Kb] (cкачиваний: 10) programa-dodatok.docx [23,06 Kb] (cкачиваний: 12)

 

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх