Податок на нерухомість: за що, кому, скільки і як платити кременчужанам

2.08.2017, 09:02 Переглядів: 14 439

Відповіді на актуальні питання щодо обчислення та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які надходять від громадян до Кременчуцької податкової

До 28 серпня включно кременчужани, як і всі українці, мають сплатити податок на «зайву нерухомість». За словами заступника начальника Кременчуцької податкової інспекції Ірини Години, на даний момент вже вручені повідомлення про необхідність сплати податку 70% платників.

 

Податківцями нараховано податку на суму 2,093 млн грн для 2114 платників із «зайвою жилою нерухомістю», на суму 293 тис грн – для 426 платників «зайвою нежилою нерухомістю».

 

З метою створення більш сприятливих умов для платників податків щодо отримання адміністративних та інформаційних послуг, а також усних консультацій в період подачі квартальної звітності та наближенням термінів сплати громадянами плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, Кременчуцькою ОДПІ на період до 31 серпня 2017 року змінено режим роботи Центру обслуговування платників (вул. Троїцька, 76).


Центр обслуговування платників Кременчуцької  ОДПІ в серпні поточного року працює за таким режимом:
Понеділок - четвер: з 8.00 год. до 19.00 год.
П’ятниця: з 8.00 год. до 17.00 год.
Обідня перерва: з 13.00 до 13.45
Субота: з 9.00 до 15.00 год.
Неділя: Вихідний

 

Платники податків у зручний для них час мають змогу подати податкову звітність, отримати кваліфіковану усну консультацію, адміністративні послуги, скористатися інформаційними стендами, які допомагають оформити заяви та декларації, дають можливість ознайомитися з новаціями податкового законодавства, законодавства щодо ЄСВ тощо.


Чому я маю платити податок на своє майно?

Згідно з нормами Податкового кодексу України, податок на майно сплачується фізичними та юридичними особами, у тому числі нерезидентами, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. При цьому необхідно враховувати, що сума сплаченого податку на майно направляється до місцевих бюджетів та є однією зі складових їхньої дохідної частини. Тому від своєчасної сплати податку залежить розподіл та виділення коштів на реалізацію соціальних  програм.

 

Яким чином здійснюється обчислення суми податку до сплати?

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів житлової  та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку. Ця ставка встановлюється за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад.

 

Міська рада у 2016 році затвердила ставку податку на жилу нерухомість у Кременчуці в розмірі 0,5% від мінімальної заробітної плати (13,78 грн за квадратний метр) й 0,15% на нежилу нерухомість (3,45 грн за квадратний метр).

 

У 2018 році, сплачуючи податки за 2017 рік, ставки у грошовому еквіваленті будуть більшими:

жила нерухомість – 0,5% від мінімальної заробітної плати (16 грн за квадратний метр);

нежила нерухомість – 0,15% (4,8 грн за квадратний метр).

 

Чи можу я скористатися пільгою і не сплачувати цей податок?

При обчисленні суми податку з об'єктів житлової нерухомості застосовуються пільги, визначені п.п.266.4.1 п.266.4 ст.266 ПКУ, тобто, оподатковувана площа житлового об’єкта/об’єктів зменшується на:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.
Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

 

Хто має сплачувати податок, якщо я – співвласник житлового приміщення?

Якщо житлова та/або нежитлова нерухомість належить кільком особам, то сплатити податок має кожна з них за належну їй частку.
Якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості також належить кільком особам, але не поділений в натурі, то платником є одна з таких осіб-власників, визначена за їхньою згодою, якщо інше не встановлено судом. У разі, якщо такий об’єкт перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб та поділений ними в натурі, то кожна з цих осіб сплачує податок на належну їй частку.

 

Коли я отримаю повідомлення-рішення про сплату суми податку?

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

 

Чи потрібно мені сплачувати такий податок, якщо я – власник житла у новобудові?

У цьому випадку податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

 

У який спосіб мені діяти, якщо в отриманому повідомленні-рішенні є розбіжності?

Ви маєте право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем свого проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:
об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у вашій власності;
- розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у вашій власності;
- права на користування пільгою із сплати податку;
- розміру ставки податку;
- нарахованої суми податку.

 

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

У який термін я маю сплатити податок? 

Податок необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення (отримання) податкового повідомлення-рішення (до 28 серпня).

 

Де здійснюється оплату податку?

Сплачується податок за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України. У Кременчуці – вул. Троїцька, 76


Сплатити податок у сільській та селищній місцевості можна через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про прийняття податків.

Автор: ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх