Науковці назвали найгостріші екологічні проблеми, які можуть виникнути через діяльність трьох ГЗК та меткомбінату на Полтавщині

18.08.2011, 08:30 Переглядів: 5 925 Коментарів: -4

Голова Кремен­чуцької районної райдерж­адміні­страції пан Нагорний запевнив «ТелеграфЪ», що поки науковці або інвестори не нададуть проект вирішення вказаних проблем, про відведення земельної ділянки під будівництво Біланівського ГЗК мова не йтиме.

На щастя, не лише «ТелеграфЪ» цікавиться ризиками будівництва Біланівського ГЗК. У губернатора Полтавщини та в Полтавській обласній раді і в райдержадміністрації Кременчуцького району теж виникли певні побоювання та бажання з’ясувати, чим скінчиться для Кременчуцького району будівництво промислового комплексу: Полтавський ГЗК – Біланівський ГЗК – Єристівський ГЗК – металургійний комбінат «Ворскла-сталь».

 

Кременчуцька райдержадміністрація замовила науковцям проект «Схема планування території Кременчуцького району Полтавської області». Розділ «Перспективи розвитку виробничого комплексу на території Кременчуцького району» виконав Інститут «Харківський ПромбудНДІпроект».

 

Науковці окреслили найгостріші екологічні проблеми, які можуть виникнути через діяльність потужного комплексу трьох ГЗК та меткомбінату:


  • незворотні зміни природного ландшафту через виникнення кар’єрів, породних відвалів, хвостосховищ;
  • можливість активізації небезпечних геологічних процесів (карсти, зсуви), осідання земної поверхні та зсуви гірничих порід;
  • порушення гідрогеологічного режиму підземних вод, зневоднення та погіршення якості води підземних та надземних джерел, пересихання малих рік, боліт, грунтів;
  • значне накопичування відходів та велике техногенне навантаження на оточуюче середовище (пил, викиди при вибухових роботах, транспортних операціях, тощо);
  • проблема фінансування підтримки належного стану хвостосховищ для забезпечення їх механічної та екологічної безпеки;
  • проблема скиду кар’єр­них вод та промислових стоків Біланівського родовища (неприпустиме закачування відпрацьованих вод у глибинні шари).

 

Навіть в документі ОВНС, виготовленому групою д. е. н. Дмитрієвої на замовлення Біланівського ГЗК, в розділі «оценка воздействий планируемой деятельности на окружающую социальную среду» зазначено: «загрязнение атмосферного воздуха веществами техногенного происхождения, аккумуляция их в почве, растительности, источниках водоснабжения, продуктах питания могут оказывать существенное отрицательное воздействие на население».

 

Як бачите, перелік ризиків чималий. А ми ще не вказали соціальні ризики, пов’язані з переселенням кількох тисяч людей. 

Ані Кремен­чуцький район, ані Полтавська область самотужки неспроможні вирішити таку низку екологічних проблем. Голова Кремен­чуцької районної райдерж­адміні­страції пан Нагорний запевнив «ТелеграфЪ», що поки науковці або інвестори не нададуть проект вирішення вказаних проблем, про відведення земельної ділянки під будівництво Біланівського ГЗК мова не йтиме.

 

Сподіваємось, що так воно і буде. Бо екологічні катастрофи – на відміну від політичних – не мають зворотньої сили. І ріки, і землі гинуть назавжди.

 

 ПО ТЕМІ:

 

«Псьол стане мертвою рікою!» - начальник міськвідділу екології про вплив Біланівського ГЗК на довкілля

 

«Вони точно почали нишком будівництво Біланівського ГЗК!»

 

Пастка: Будівництво нового ГЗК може перетворити Кременчуцький район на зону екологічного лиха 

Автор: editor
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: -4

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх