Депутати подовжили молодість жінкам

29.06.2011, 10:52 Переглядів: 4 730
По кому ще вдарить пенсійний законопроект,
ухвалений у першому читанні.
Карикатура из архива ’’Кременчугского Телеграфа’’
Рисунок: Дмитрий Бабец

16 червня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, який містить непопулярну норму про підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років. До 8 липня закон про пенсійну реформу депутати мають затвердити остаточно. 

 

Планується, що новий закон  набуде чинності вже з 1 вересня. Вводити новий пенсійний вік для жінок будуть поетапно (на шість місяців щорічно протягом 10 років), але ті, хто народився після 28 лютого 1961 року, уже підуть на пенсію у 60.

Це найбільш суперечлива норма. Зокрема, кременчужани, обговорюючи проект пенсійної реформи та звертаючись із пропозиціями до Крюківського та Автозаводського районних управлінь Пенсійного фонду України, пропонували не підвищувати пенсійний вік для жінок і залишити все, як і було: жінкам на пенсію – у 55 років. Та депутати не дослухалися до точки зору кременчужан. Аргументи прихильників пенсійної реформи: мовляв, за кордоном жінки йдуть на пенсію пізніше, та й живуть представниці прекрасної статі  довше за чоловіків. 

Проте українські жінки стурбовані перспективою «подовження молодості» не тому, що не хочуть працювати. 

- А як із робочими місцями? Мені 48 років, до 60 ще 12 років. Якщо мене медкомісія забракує або я не впишуся у молодий колектив, що тоді робити? Я свою роботу люблю, віддала їй 25 років. Куди мені йти: двірником, прибиральницею або з мосту?.. Зараз людині після 45 років роботу не знайти. Чи я не права? Те, що зараз працюють одні пенсіонери, частково правда. Але, думаю, що вони працюють не від хорошого життя. Молодь на мізерну зарплату не піде, вони вже собі знають ціну. А пенсіонерам навіть ті копійки, які вони отримують, хоч якось допоможуть звести кінці з кінцями.

Словянка, коментар на сайті www.telegraf.in.ua

На даний час на обліку близько 2,5 тисяч безробітних, близько 200 із них – жінки передпенсійного віку: від 53 до 55 років. 

- Звичайно, таким жінкам набагато важче знайти роботу, ніж тим, яким до 40 років. До того ж, більшість вакансій у нас робочі або ті, які не потребують кваліфікованої праці – прибиральники тощо, – підтверджує точку зору нашої читачки директор Кременчуцького міськрайонного  центру зайнятості Людмила Кузнецова.

«Штраф» за передчасний вихід на пенсію

Жінки передпенсійного віку матимуть право дострокового виходу на пенсію у 55 років, якщо їх звільнили з роботи (наприклад, скоротили) і вони мають страховий стаж не менше 30 років. Але в цьому випадку пенсія такої жінки зменшується на 0,5 % за кожен повний чи неповний місяць, які залишилися до досягнення нового пенсійного віку – 60 років. Про це йдеться у роз’ясненні прес-служби Головного управління ПФУ в Полтавській області. 

Що це означає? Фахівці управління Пенсійного фонду Крюківського  району порахували, що жінка при достроковому виході на пенсію втрачає 30%. При цьому пенсія в зменшеному розмірі виплачуватиметься протягом усього періоду її отримання – тобто до кінця життя, якщо до досягнення 60 років їй не пощастить влаштуватися на роботу.

«У разі, коли жінка, якій призначено пенсію до досягнення нового пенсійного віку, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи буде припинятися. У цьому випадку після досягнення нового пенсійного віку відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію», - ідеться у повідомленні  Головного управління ПФУ в Полтавській області.

Лічилка «Телеграфа»:

У «середньостатичної» жінки заберуть автомобіль DAEWOO

 

1. Припустимо, після виходу на пенсію (тепер у 60 років замість 55) жінка мала отримувати 1100 гривень на руки  у місяць (така собі середня пенсія).  Але її скоротили на підприємстві, і вона змушена піти на пенсію у 55, у результаті — це мінус 30% пенсії (у даному прикладі 330 гривень щомісяця). 

2. Припустимо, ця ж сама жінка мала право на пенсію в 55, але тепер залишилася працювати до 60. Таким чином, за 5 років держава зекономить на ній 66 тисяч гривень (1100 грн х 12 міс х 5 років).

Вистачило б на недорогий автомобіль DAEWOO

 

Що ще зміниться у призначенні пенсій

• Мінімальний трудовий стаж для отримання пенсії за віком (коли людина заробляє на мінімальну пенсію) збільшується з 5 до 15 років;

• Нормативний трудовий стаж для призначення пенсії зросте для жінок з 20 до 30 років, а для чоловіків - з 25 до 35 років;

• Збільшена вислуга для військовослужбовців з 20 до 25 років;

• Призначатися пенсія буде з розрахунку розміру середньої зарплати  в країні за три останні роки перед виходом на пенсію (зараз — за один рік перед виходом на пенсію, а зарплата зростає щороку, тобто «середнє арифметичне» за три роки зменшить розмір призначуваної пенсії);

• За бажанням можна продовжувати працювати після 60 років. Тоді за перші п’ять додаткових років пенсія буде зростати з розрахунку 0,5% надбавки від середньої (в країні) зарплати  за кожен місяць. Якщо людина пропрацювала більше, ніж 5 років, їй буде додаватися пенсія за кожен місяць на 0,75%.

• Розміри пільг будуть залежати від волі Кабміну, який встановлюватиме їх окремо кожного року. Це може вдарити по чорнобильцях, ветеранах, інвалідах війни, вчителях, шахтарях, медиках, дітях війни.

• Для держслужбовців зменшується пенсія з 90% окладу до 80%. Для чоловіків-держслужбовців, до того ж, підвищується пенсійний вік протягом 4 років: з 60 до 62 років. Цей вік буде максимальним, і з 2013 року продовжувати по його досягненні держслужбу буде неможливо;

• Бюджетникам (вчителям, медикам, працівникам сфери культури та соцзахисту) встановлена ​​одноразова виплата при виході на пенсію в розмірі 10 призначених їм пенсій.

• Максимальні пенсії для держчиновників обмежуються 10-ма прожитковими мінімумами (на сьогодні прожитковий мінімум для пенсіонерів - 764 грн).

 

При підготовці матеріалу частково використана інформація «Газеты по-киевски»



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх