Як закопують наші гроші

11.04.2013, 15:34 Переглядів: 3 770

Як закопують наші гроші

Як закопують наші гроші Як закопують наші гроші

Пан Погрібний любить саджати... І пан Бабаєв любить саджати...

 

З кожним роком кременчуцька влада витрачає все більше бюджетних коштів на купівлю посадкового матеріалу. Цього року витратять 1,5 мільйона гривень. Між тим Кременчук все ще не вкрився буйною зеленню. Чому так? Де ж та зелень зникає? За версією «Телеграфа», така ситуація склалася через те, що міська влада не забезпечує необхідний контроль та догляд за зеленими насадженнями. Натомість вона зацікавлена в тому, щоб купувати все більше – адже посадковий матеріал постачає фірма, створена свого часу чинним віце-мером Кременчука паном Погрібним.

 

«Я – не я, и фирма не моя!»

 

Минулого тижня на всеукраїнському антикорупційному сайті «Наші гроші» з’явився матеріал «Фірма заммера і екс-замміністра оборони продала кременчуцькій мерії квітів на 1,5 мільйони». «ТелеграфЪ» з цього ж приводу надрукував матеріал «Велике озеленення: фірма, пов’язана з Погрібним і Кушніром, продасть місту квітів на 1,5 мільйона гривень».


В обох текстах мова йде про те, що кременчуцька фірма ТОВ «Голландські троянди» виграла тендер на поставку саджанців та розсади для озеленення Кременчука у 2013 році. За це фірма отримає


1 млн. 496 грн. бюджетних коштів. «Голландські троянди» у 1998 році створив пан Погрібний – нині він чинний віце-мер Кременчука. Його партнером по квітковому бізнесу виступав пан Кушнір – кременчуцький депутат міськради, колишній заступник міністра оборони України, а нині – президент ПАТ «ХК «Київміськбуд». У 2007-му «Голландські троянди» досить непрозорим і плутаним, але офіційним (через сесію міськради) шляхом отримали колишній комунальний розсадник, що на вулиці Рокосовського. Тоді у міській раді щебетали, що у розсаднику, який із комунального раптом перетворився на приватний, вирощуватимуть чудові безкоштовні дерева для озеленення Кременчука і даруватимуть їх народу. Та то був лише щебет. Наразі «Голландські троянди» продають, а не дарують саджанці кременчужанам. І продають задорого – причому три роки (2011-2013) поспіль, відтоді, як пан Погрібний став віце-мером Кременчука.

 

МОВОЮ ЦИФР

 

510 800 грн.
міських коштів виділили ТОВ «Голландські троянди» у 2011 році за поставки саджанців та розсади для озеленення Кременчука.
999 575 грн.
міських коштів отримало ТОВ «Квіткова країна» (Київ) у 2012 році за поставки саджанців та розсади для озеленення Кременчука. А постачальником, який забезпечив «Квіткову країну» посадковим матеріалом, виступило ТОВ «Голландські троянди».
1 496 000 грн.
міських коштів отримає ТОВ «Голландські троянди» у 2013 році за поставки саджанців та розсади для озеленення Кременчука.

 

«Пане віце-мере, вам не соромно?»

 

ТОВ «Голландські троянди» стабільно виступає отримувачем кременчуцьких бюджетних коштів. І ніякі «Інтерфлори» та «Тавії» йому не конкуренти. Тож не дивно, що кременчуцькі журналісти запитали віце-мера пана Погрібного, як він почувається після того, як створена ним фірма знову виграла тендер і дуже задорого продала Кременчуку посадковий матеріал. Пан віце-мер дав дуже милу відповідь:


– Я вообще не понимаю, о чем идет речь. Я объясню. К предприятию, с которым вы меня связываете, я не имею никакого отношения, никак не вмешиваюсь в его работу. Я никак не влияю по служебным обязанностям на те предприятия, о которых идет речь! Как вообще понять слова «моя фирма»? Фирма, которую я создал 15 лет назад? Я вообще не понимаю, о чем идет речь!


Водночас антикорупційний сайт «Наші гроші» повідомляє, що: «ТОВ «Голландські троянди» заснували чинний перший заступник міського голови Кременчука Андрій Погрібний та ... Ігор Кушнір. У березні 2012 р. «Голландські троянди» переоформили на Любов Андріївну Погрібну і Оксану Володимирівну Кушнір, прописаних за тими ж адресами, що й попередні власники відповідно до прізвища. Директором фірми є Погрібна Юлія Олександрівна».


То що ми маємо? Виходить, якщо пан Погрібний каже правду, і він дійсно не втручається у справи фірми «Голландські троянди», де трудиться його мама, то пан Погрібний не допомагає своїй мамі вигравати тендери! «Поганий хлопчик».

 

«Черная роза – эмблема печали...»

 

У 2011-му році сталася сумна історія. Кременчуцький мер пан Бабаєв пообіцяв усе місто засадити трояндами. І дійсно, на кременчуцьких вулицях з’явились робітники і почали старанно засаджувати клумби біля міськвиконкому та у сквері Жовтневому трояндами. Мер публічно заявив, що квіти – безкоштовний подарунок від спонсора. Троянд насадили багато – 2900 кущів. Та жодна не зацвіла. Навіть листячко не викинули. Так і простояли мертві та чорні, поки не прийшли ті самі робітники та не повисмикували їх, а замість мертвих троянд посадили пеларгонії. Вони теж загинули, і їх теж повисмикували. І зрештою, посадили невмирущі чорнобривці.


У «Телеграфа» тоді склалося враження, що подарунок від спонсора зроблений за принципом «на тобі, Боже, що мені негоже» – подарували нежиттєздатні троянди з відкритою кореневою системою, які не вдалося реалізувати через торговельну мережу. Поганенький вийшов подарунок. А ще трохи згодом міліціонери з’ясували, що був він не зовсім і безкоштовний – певну суму з міського бюджету за мертві троянди таки сплатили.

 

Де зарили гроші у 2012 році

 

Ми вже переконались, що кременчуцькі бюджетні кошти йдуть на користь фірмі «Голландські троянди», створеній свого часу віце-мером паном Погрібним. У часи фінансової кризи отримувати такі значні замовлення від міста – це дуже непогано. Давайте тепер подивимось, чи йдуть на користь Кременчуку отримані саджанці. Чи усі вони висаджені? Чи прижилися? Все-таки гроші на них витрачені значні – у минулому році мільйон гривень, цього року – півтора мільйона. Тож «ТелеграфЪ» ще восени 2012 року направив запити до комунального підприємства «Благоустрій Кременчука» – ми цікавились, скільки та яких рослин висадили у міських парках та скверах. Бо посадкою займався саме «Благоустрій Кременчука». Певну кількість рослин отримали Автозаводський та Крюківський райони і завзято закопали їх на суботниках. Нам надали відповідь на запити, і 8-9 квітня ми пішли дивитись та порівнювати цифри з реальними саджанцями. Для порівняння ми обрали три об’єкти, які мають офіційно визначені межі – парк «Ювілейний», сквер Ентузіастів та клумбу «Євро-2012».

 

Парк «Ювілейний»

 Як закопують наші гроші
За відповіддю, отриманою на запит, у 2012 році у парку «Ювілейному» посадили:
400 одиниць самшиту
158 одиниць бірючини
«ТелеграфЪ» знайшов на рабатках центральної алеї:
127 одиниць самшиту життєздатного
8 одиниць самшиту посохлого

 

Де ще 265 одиниць самшиту?


15 237,5 грн. коштують 265 одиниць самшиту за цінами 2012 року. Причому ми узяли найнижчу ціну – 57,5 грн. за одиницю товару.
Де 158 кущів бірючини?


Заявлену бірючину ми взагалі не знайшли. Баражирували парк по периметру, вздовж центральної алеї та боковими алеями і набережною – ані посадок бірючини, ані слідів масової посадки ми не побачили. Між тим, 158 кущів – не голка у сіні. Кожен з них обійшовся міському бюджету у 46 грн., уся купа коштувала 7268 грн. Де вони?

 

Сквер Ентузіастів

Як закопують наші гроші
(район залізничного вокзалу, біля проїзду під міст)

 

Де черемха?
За відповіддю, отриманою на запит, у 2012 році у сквері висаджено:
70 одиниць бірючини
80 одиниць спіреї Вангутта
10 одиниць черемхи
«ТелеграфЪ» знайшов по периметру скверу:
70 одиниць бірючини
80 одиниць спіреї Вангутта
2 одиниці черемхи життєздатні

2 одиниці черемхи сухі


Де ще 6 черемх? Ми не знайшли навіть ям від них. Між тим, кожен саджанець коштував міському бюджету 92 грн. Шість, відповідно, коштували 552 грн. Де дерева? Вони, до речі, у прайсі були заявлені, як «крупномеры» висотою 200-220 см. Як бачите на фото, саджанці й через рік до такої висоти не доросли. То за що ми платили?
А кущі бірючини та спіреї прижилися дружно і виглядають дуже пристойно.

 

(Ціни на одиницю товару вказані згідно з Додатком №1 до Договору про закупівлю за державні кошти № 1701-04/12 від 17.04.2012р.)

 

Клумба «Євро-2012»

(район зупинки «Водоканал»)

 

Хто з’їв барбариски?!
За відповіддю, отриманою на запит, у 2012 році на клумбі висадили 40 кущів барбарису Тунберга. «ТелеграфЪ» досліджував клумбу двічі – восени 2012-го та 8 квітня 2013-го. Барбарису ми там жодного разу не бачили. Замість нього знайшли 30 кущів самшиту та однорічну цинерарію морську восени і тюльпани навесні.


Ну, і хто з’їв барбариски? До речі, за офіційним прайсом, за бюджетні кошти купили не барбарис Тунберга, а барбарис Red Carper. Причому у контейнерах, із закритою кореневою системою – а це завжди дорожче, тож одиниця товару коштувала 94 грн. А 40 зниклих кущів обійшлися бюджету у 3760 грн. Ну, і чию садибу вони прикрасили? Знаєте, садженці у контейнерах – дуже зручна штука, зберігаються довго, транспортуються добре, коренева система практично не травмується.

 

Можливо, ви втомилися разом із «Телеграфом» рахувати кущі і гривні, та воно того варто. Бо, на нашу думку, прогулянка трьома об’єктами озеленення наочно показує, чому Кременчук не вкрився спіреями, самшитами, трояндами та черемхами. Хоча міська влада минулого року витратила на озеленення мільйон гривень.


А ми ж ще навіть не намагалися з’ясувати, де позакопували бідолашні саджанці, які сотнями розбирали під час суботників. До речі, суботник – чудова можливість розтягти дерева у невідомих напрямках. Купа організацій подає заявки на саджанці, потім усі з піснями і танцями саджають дерева перед телекамерами. А потім за них ніхто, фактично, не відповідає. І більш-менш точно відстежити шлях цих закопаних дерев дуже проблематично. Усі на суботник, товариші! Нам треба зарити ще силу-силенну дорогущих саджанців.

 

Як закопують наші гроші
Це – барбарис Тунберга. Як бачите, на клумбі його немає

 

Де зариють гроші у 2013 році

 

1 млн. 359 тис. грн. витратять на посадковий матеріал у 2013-му році. Про це «Телеграфу» повідомив директор КП «Благоустрій Кременчука» пан Богдан – саме його підприємство займається посадками. Цього року вартість одиниці посадкового матеріалу значно вища – апетити у постачальника – ТОВ «Голландські троянди» – зростають.


Наприклад:


500 грн. коштує одиниця туї Смарагд (контейнер) у 2013 році
287,5 грн. коштувала одиниця туї Смарагд (контейнер) у 2012 році.
330 грн. коштує одиниця туї Brabant (контейнер) у 2013 році
184 грн. коштувала одиниця туї Brabant (відкрита коренева система) у 2012 році.
Цього року кременчуцька влада, не зважаючи на сутужну ситуацію з грошима у місті, дала добро на купівлю великої кількості саджанців-«крупномеров» у контейнерах (така позиція товару завжди дорожча). «ТелеграфЪ» запитав керівника «Благоустрою Кременчука» пана Богдана, де саджатимуть найдорожчі рослини, які щедро закупили сотнями. Щоб не замучити вас до смерті підрахунками, покажемо лише пару об’єктів, які чітко визначив пан Богдан.

 

Пам’ятний знак «Жертвам сталінських репресій»

Як закопують наші гроші
(вул. Леніна)

 

Тут мають висадити:
40 одиниць туї західної Brabant (по 330 грн. кожна)
5 одиниць ялини звичайної (по 450 грн. кожна)

 

Ми навіть реконструкцію насаджень зробили. Затісно виходить, правда? А це ж лише саджанці заявлених розмірів. Між тим, туя виростає до 3 метрів заввишки, а ялина звичайна – взагалі до 30 м (такі велетні, до речі, прикрашають площу перед «Кредмашем»). Дивно, що ніхто із щедрих провладних покупців не подумав про розміри дорослої рослини. Чи вони не сподіваються, що щось та виросте?

 

Бульвар Пушкіна

Як закопують наші гроші
Тут мають висадити: 
80 одиниць туї західної Brabant (кожна по 330 грн.)
Оце напхають туй – більше, ніж на римських кладовищах. Круто.
Уявити це складно, місця, наче, немає. Та пан Богдан запевнив, що все посадять. Чекатимемо.
І рахуватимемо. Бо це – наші гроші.

 

Як закопують наші гроші
А це – вже не реконструкція, а реальність 8–9 квітня. На території кременчуцької прокуратури повним ходом саджають дерева. Ми побачили там дорогий ялівець «Скайрокет», тую західну «Danika», тую «Смарагд», ялину звичайну тощо. Роботи виконують хлопці у спецодязі з написом «Квіткова група «Гарди». «Гарди» – зареєстрована торгова марка, яка належить ТОВ «Голландські троянди». Грамотний хід – озеленювати прокуратуру.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх