Міська земля для обраних

21.01.2012, 10:00 Переглядів: 5 649

Депутатам міськради на сесії 31 січня хочуть підсунути незаконний проект рішення

Міська влада, а саме управління землекористування та юридичний відділ виконкому, готує на сесію незаконний проект рішення. Замість того, аби передати договори сервітуту* на підпис міському голові, вони протягують новий проект – про скасування законних і чинних рішень міської ради. При цьому одним підприємцям дають «зелене світло» на користування землею, іншим зухвало відмовляють. 

 

Мова йде про місцеві кіоски, так звані МАФи. В проекті рішення міськради, яке готують на сесію 31 січня, «під гарячу руку» влади потраплять 13 кіосків місцевих підприємців. У тому числі 5 газетних кіосків «Приватної доставки», які працюють вже не один рік.


Так, депутати можуть скасувати свої ж раніше надані рішення про попередні погодження на розміщення кіосків. На сесіях (у 2010 та 2011 роках) міська рада попереднє погодила місця розташування малих архітектурних форм. Тобто дала «зелене світло» підприємцям продовжувати працювати у своїх кіосках. Пізніше прийняла ще одне рішення – власне про розміщення МАФ та укладання договорів особистого строкового сервітуту.


За процедурою та законом, договори мали б автоматично піти на підпис до міського голови, а потім – на реєстрацію в Держкомзем. Тоді б платники податків могли вільно працювати.


Втім, у мерії вирішили інакше. Земельне управління на підставі зауважень юридичного відділу підготувало депутатам проект рішення, яким підприємців хочуть взагалі позбавити права користуватись міською землею.


«ТелеграфЪ» схильний вважати, що такі дії чиновників – упереджені, а підстав не підписувати договори з підприємцями, зокрема із «Приватною доставкою», немає.
У виконкомі не знають, що закон зворотньої сили не має?


Ірина Безверха, начальник управління земельних ресурсів міськвиконкому, в інтерв’ю «Телеграфу» завила, що на скасування договорів сервітуту іде вже «третя партія» підприємців.
Мотивація – постанову Кабміну (N 982), яка визначала правила розміщення МАФ, скасували 25 травня 2011 року (постановою № 548). Тому тепер строкові особисті сервітути, які б давали право користуватись землею та працювати, укладати підстав немає.


– Згідно з правилами розміщення малих архітектурних форм, що діють у місті, до державної реєстрації договору сервітуту ніхто не має права користуватись земельною ділянкою, – заявила пані Безверха. – Кіоски можуть експлуатуватись, якщо відповідають правилам.


Ще одним мотивом для відмови, за словами пані Безверхої, є те, що підприємці протягом 10 днів з моменту прийняття рішення не виконали зобов’язання і не уклали договір сервітуту.


Однак рішення дати «зелене світло» підприємцям міськрада прийняла до того, як Кабмін скасував свою постанову. А закон, як відомо, зворотньої сили не має. Тому міські чиновники повинні були підписати договори сервітуту – рішення сесії міськради, прийняті до скасування постанови Кабміну, мають бути реалізовані.


Проте з легкої руки земельного управління та юрвідділу договори сервітуту не підписані.


Договори сервітуту влада таки укладає, але лише з обраними


В інших містах України, зокрема Дніпропетровську, Каховці, Львові, Миколаєві, міська влада зараз без проблем підписує особисті строкові сервітути. Тим самим не перешкоджає роботі малого та середнього бізнесу і наповнює міський бюджет податками та платою за землю підприємців.


У Дніпропетровську, наприклад, підприємцям навіть спростили процедуру оформлення землі під МАФ. На «все про все» іде близько двох тижнів.


У Кременчуці ж кіоски, які працюють більше 8 років на одному місці, міська влада намагається просто знести. Адже якщо 31 січня депутати ухвалять запропоноване чиновниками виконкому рішення, яке йде у розріз із законом, кіоски офіційно вважатимуться незаконними.


– Після постанови Кабміну (про скасування 25.05.11 правил розміщення МАФ – ред.) я, скоріше за все, не підписував жодної угоди сервітуту, – прокоментував журналістам ситуацію з кіосками в місті мер Олег Бабаєв.


Чи то мер лукавить, чи то не знає, що підписує. Адже договори сервітутів постійно і доволі успішно реєструються в Держкомземі Кременчука.


– Ми реєструємо договори сервітутів по мірі їх надходження, – сказав «Телеграфу» керівник Держкомзему в Кременчуці Віталій Надоша. – Перерва була лише тиждень, під час зимових свят. Ми реєструємо угоди зараз і реєстрували їх до нового року.


Тож виходить, що міський голова угоди сервітутів таки підписує. Але не всім.


«Телеграфу» здаються такі дії виконкому направленими на прибирання кіосків, які не подобаються владі, зокрема кіосків преси, з вулиць міста.
І аж надто кидається в очі, що виконком використовує вибірковий підхід до договорів сервітуту, підписуючи їх одним приватним структурам і відмовляючи іншим. А це – якщо не злочин, то принаймні привід для прокурорської перевірки.

 

Аналізуй це

 

– Договір особового сервітуту підприємці повинні були укласти у 10-денний термін, – коментує «Телеграфу» начальник юридичного відділу міськвиконкому Юрій Браташ. – І зареєструвати у 30-денний в Держкомземі. Жодна з цих вимог не була виконана особами, які зацікавлені в цьому. На відміну від інших осіб, які їх уклали і навіть залили фундамент кіоску до того, як уклали угоди. Той, хто бажав переоформити документи, мали змогу переоформити. Це волевиявлення особи.


Це – коментар посадової особи, яка вважає, що для оформлення сервітуту вистачить лише волевиявлення.


А ось яку процедуру оформлення МАФ зазвичай проходять підприємці:

 

розробляють паспорт МАФ, що складається зі схеми прив'язки, креслення вузлів підключення до інженерних мереж, тощо. Потім замовляють в Держкомземі грошову оцінку землі та техдокументацію з землеустрою, аби встановити ділянку в натурі і погоджують її. Зрештою, складають договори особистого сервітуту – і підписують його лише зі своєї сторони...

 

Ви вважаєте, що пройшовши таку процедуру оформлення та витративши до 4 тисяч гривень, підприємець не виявить особистого бажання для укладення угоди?

 

* Право земельного сервітуту – це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене користування чужою земельною ділянкою.

 

ГАЗЕТНІ КІОСКИ, ЯКІ ХОЧУТЬ ЗНЕСТИ

 

Міська земля для обраних

Пр. 50 років Жовтня, в районі зупинки громадського транспорту «Аврора»


Міська земля для обраних

Вул. Пролетарська, район житлового будинку №30, зупинка громадського транспорту «вул. Красіна»


Міська земля для обраних

Вул. Леніна, в районі скверу «Жовтневий»


Міська земля для обраних

Вул. Пролетарська, в районі житлового будинку №61/52 по вул. Красіна


Міська земля для обраних

Вул. 60-річчя Жовтня, в районі зупинки громадського транспорту «вул. О. Халаменюка»

Автор: minchuk
Теги: киоски
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх