Кременчуцька влада обмежує приватизацію малосімейок

15.01.2012, 09:14 Переглядів: 3 889

 Є перші жертви, але їх може бути більше

У Кременчуці вже провели три засідання комісії з житлових питань, яка вирішує, чи надавати громадянам право приватизувати малосімейки, чи ні. «ТелеграфЪ» уже писав, що жодним законом чи підзаконним актом не передбачено вирішення цих питань на комісії: це повноваження органу приватизації (УЖКГ) та виконкому. Тож, створюючи зайвий етап, міська влада затягує оформлення громадянам документів на право власності.


Крім цього, комісія під керівництвом першого віце-мера Андрія Погрібного «завертає» багато справ громадян – не приймає заяви.


– Іде оформлення документів. Але до 60% тих, хто звертається щодо приватизації, є питання: або в них десь було куплене житло, або вони не проживають у гуртожитках…Закон говорить про те, що ми не маємо право давати таким людям приватизувати кімнати. Вони не мають права там проживати, а відповідно, й приватизувати, – каже пан Погрібний.
Із випадками, коли людина дійсно має інше житло (оформлене не на батьків чи інших родичів, а на того, хто претендує на приватизацію) – усе зрозуміло. Але з приводу «проживання – не проживання» є ремарка: а хто робить висновок? За законом, визнати людину такою, що втратила право користування приміщенням у гуртожитку, може тільки суд. Але комісія з житлових питань чомусь не завжди керується законом.


Про таку ситуацію розповів «Телеграфу» кременчужанин В'ячеслав, мешканець малосімейки на бульварі Пушкіна, 9.


– Я працюю в будівельному бізнесі, у роз'їздах по всій Україні. Тому мене часто не буває вдома. Коли я подав документи на приватизацію кімнати в гуртожитку, де мешкаю багато років, комісія, яка засідала в грудні, мені відмовила. Усно пояснили, що коли приходили перевіряти, проживаю я чи ні, мене вдома не застали, – розповів пан В'ячеслав та додав, що в ЖЕПі (підприємстві, що оформляє документи) йому навіть не дали бланка заяви на приватизацію.


Влада хоче порушити закон?


На сьогодні у Кременчуці 30 гуртожитків комунальної форми власності, із них у 16 дозволена приватизація, ще половина чекає на відповідне рішення сесії міськради.


– Коли в інших гуртожитках буде дозволена приватизація? – поцікавилися журналісти в Андрія Погрібного.


– Ми ж можемо як включити їх (гуртожитки -ред.) до списку приватизації, так і надати їм статус соціального житла. Спеціалісти, які приїжджають до міста, малозабезпечені – їм же місто повинне надавати якесь житло. Думаю, не всі гуртожитки будуть включені до тих, де дозволена приватизація. Це рішення ми приймемо до літа, – відповів перший віце-мер.
Наразі Закон не передбачає «гру» зі статусом будинків з метою уникнення приватизації. Цитуємо ст. 10 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків»: «Статус гуртожитків, на які поширюється дія цього Закону, після прийняття відповідною місцевою радою рішення про їх приватизацію або про надання їм статусу житла соціального призначення не може бути змінено, крім випадку визнання гуртожитку (як цілісного майнового комплексу або його відокремленої частини) аварійним чи непридатним для проживання людей...». Ще у попередньому скликанні депутати затвердили статус комунального житла, яке на той час називалося «будинками для малих сімей», визначивши лише один будинок, у провулку Толстого, 36, соціальним житлом. Іншим малосімейкам надано статус «гуртожиток» – і наразі сумнівно, що зміна статусу буде законною. Бо й інший закон «Про житловий фонд соціального призначення» не передбачає формування фонду за рахунок зміни вже наданого будинкам статусу.

 

Корисна порада 

 

Відповідно до Закону «Про приватизацію державного житлового фонду» (ст. 8), з моменту подачі громадянином документів та заяви на приватизацію до оформлення свідоцтва про право власності на житло повинно пройти не більше місяця. Проте міська влада хитрує: приймає документи без заяв, щоб формально не порушувати терміни. Ваше право – наполягати на прийнятті такої заяви (вимагайте бланк у ЖЕПі, який оформляє документи). Не дають бланк – вимагайте письмову відмову, яку можна оскаржити у прокуратурі або суді. Досудову претензію на порушення ваших прав можна подати у комісію із забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків (голова комісії віце-мер Медведовський), або в аналогічну комісію при облдержадміністрації.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх