Ситуація підвішена, а 1 вересня – скоро. Чи запрацює кременчуцька гімназія №29?

18.08.2023, 20:19 Переглядів: 3 013

 

Поки у Кременчуці активно обговорюють готовність закладів освіти приймати дітей за парти, педколектив та батьки учнів гімназії №29 за два тижні до початку навчального року не знають, чи працюватиме їх заклад взагалі. Школу не реорганізували, як це планувалося раніше, але є «але», які унеможливлюють її роботу 

18 серпня на сесії кременчуцької міської ради вкотре порушили питання стосовно реорганізації гімназії № 29, що розташована на Раківці. 

Батьки учнів школи не розуміють, як у них буде формуватися освітній процес. «На паперах» робота гімназії продовжується, але у списках на фінансування протипожежної системи та загалом у переліку навчальних закладах Раківки, які на сьогодні працюють, її вже немає. 

За словами батьків першокласників, адміністрація школи відмовляється приймати їх заяви.

Що передувало?

17 лютого на черговій сесії кременчуцької міської ради мали прийняти рішення про реорганізацію гімназії № 29, шляхом приєднання до ліцею № 6. Ані батьків, ані учнів про такі рішення з боку місцевої влади не попереджали — про фактичне закриття школи вони дізналися напередодні сесії зі ЗМІ. Завдяки розголосу ситуації, реорганізацію школи призупинили. Аргументи від влади, чому вирішили закривати саме цю гімназію, кременчужани так досі і не почули.

Маніпуляції? Замовчування ситуації з боку міської влади

Депутатський запит щодо виділення коштів на протипожежну систему в гімназії № 29 озвучила кременчуцька депутатка Лариса Гориславець на основі звернення батьків. 

 

— Було прийнято рішення виконкому і школи № 29 в цьому переліку немає. Я особисто в цьому вбачаю маніпуляцію зі сторони виконкому. Тому що замовчування цього питання по суті означає просто виключення зі списку навчальних закладів міста, — розповіла депутатка.

На сьогодні батьки не мають точної інформації про роботу гімназії, що фактично означає повторення старої «схеми» від міської влади — усе робиться «тишком-нишком» без жодного інформування суспільства. 

Проте запит Лариси Гориславець підтримали — депутатам і громаді будуть повідомляти про перспективи роботи гімназії у новому навчальному році, а школу внесуть у програму фінансування навчальних закладів міста для облаштування протипожежних сигналізацій.

Землі у гімназії немає, але «на паперах» школа працює

Під час розгляду питання на сесії були присутні представники батьківського комітету гімназії № 29. 

Голова комітету Наталія Голік розповіла, що наразі за закладом не закріплена територія, що у свою чергу не дає сформувати перші класи, хоча заяви від батьків є.

— Геннадій Федорович (керівник департаменту освіти Кременчука — ред.) на одному з інтерв’ю казав, коли я у нього запитувала, куди саме подавати заявки батькам, що звісно потрібно подавати у 29. Заявки подавали, навіть попри те, що ситуація підвішена. У нас вчитель першого класу поки що не розуміє, з роботою залишається чи без, — сказала Наталія Голік. 

Голова Кременчуцької громади Віталій Малецький заявив, що зараз є деяка специфіка у роботі і наголосив, що «школа № 18 буде вчитися на базі 27, але ніхто з батьків не прийшов мітингувати, тому що колективу і батькам донесли інформацію»

Заступниця начальника департаменту освіти Кременчука Світлана Михайленко під час сесії депутатів повідомила, що гімназія № 29 працюватиме на умовах оренди приміщень на базі ліцею № 6. 

На конкретне питання від батьків, чому гімназію реорганізовують, адже в закладі є всі умови для навчання, навіть під час війни, міський голова ухилився від відповіді, змінивши тему розмови. Віталій Малецький зазначив, що в місті школи не ліквідовують і «якщо б хтось хотів щось закрити — це давно вже зробили».

А потім додав, що перший клас не формують через те, що зареєстрували малу кількість заяв від батьків — існує мінімальна кількість дітей, за якою можуть створювати клас.

Ще одна представниця батьківського комітету, яка представилась Телеграфу як А.Д., зазначила, що закріплювати територію за гімназією — це обов’язки міської ради, а не виконавчого комітету.

— Ні в яку школу не можна зараховувати дітей без землі. З 2021 року законом встановлено, що рішення щодо закріплення землі приймає міська рада, — заявила А.Д.

Вона додала, що з червня цього року школам Кременчука виділяють гроші на встановлення протипожежної системи або на розробку проєктно-кошторисної документації. Проте гімназія № 29 відповідного фінансування так і не отримала. 

Член батьківського комітету Олена Дехтярьова запитала у Віталія Малецького, які є юридичні підстави щодо реорганізації школи, адже в закладі є укриття і школа могла б працювати в режимі офлайн з квітня цього року.

— Чому ми маємо віддати свою квартиру дяді, а самі йти кудись? Я офіційно звертаюсь до мера і депутатського корпусу, щоб нам надали  конкретні аргументи, чому ми маємо орендувати приміщення, коли у нас є повністю облаштоване своє, — сказала Олена Дехтярьова.

Віталій Малецький заявив, що департамент освіти надасть відповідь на скарги батьків вже у понеділок. Кременчужани планують звернутися до адміністрації президента, поки чекатимуть відповідь від влади.

Зазначимо, що укриття у ліцеї № 6 станом на 11 серпня готове на 97%.

Нагадаємо, раніше керівник кременчуцького департаменту освіти Геннадій Москалик повідомляв, що реорганізацію проводять в рамках оптимізації освітнього процесу — протягом 2022 року в місті зменшилась кількість учнів.  Крім того, через брак освітньої субвенції на зарплати вчителям до кінця року не вистачає близько 80 млн гривень.


Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів
 

Читайте також:

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх