Телевізор – через інтернет

26.07.2013, 09:05 Переглядів: 18 946

Телевізор – через інтернет

На сьогодні телевізори SMART виробників Samsung та LG, які найлегше «подружити» з IPTV, коштують у магазинах побутової техніки від
4,5 тис грн (діагональ 32 дюйми). В інтернет-магазинах можна знайти й дешевше. Налаштування (виклик фахівця) обійдеться від 140 до 500 грн.

Національне телебачення України замість діючого нині аналогового, яке «вимре» в 2015 році, почало активно пропагувати «цифру» – нові можливості більш якісного зображення, звуку. Нині у цифровому форматі можна дивитися 28 телеканалів, а незабаром обіцяють 32. Проте аби їх побачити на старому телевізорі, потрібен спеціальний прилад – телетюнер (від 535 грн і вище). А для нових телевізорів, із вбудованими телетюнерами, можна придбати  САМ-модуль (приблизно 370 грн) – пристосування для прийому цифрового сигналу. На сайті Нацтелебачення www.efirt2.tv радять купувати прилади певних виробників і моделей – інші не підходять. Пенсіонерам та малозабезпеченим обіцяли безкоштовні телетюнери, та вони десь застрягли, як і безліч добрих починань у нашій країні.


Між тим, маючи доступ до все­світньої павутини, можна дивитися «цифру» в інший спосіб.


Ігор – інженер комп‘ютер­них мереж, у повсякденному житті намагається використовувати «на повну» сучасні технології. Він розповів, що дивиться всі телепрограми через інтернет. Якістю зображення задоволений. Від кабельного телебачення відмовився, зекономивши абонплату, від антени – теж.


– Нещодавно я поміняв телевізор – придбав сучасний Philips, щоб дивитися фільми у форматі FullHD. Захотілося в такій якості переглядати й телепрограми. Та зіткнувся з проблемою: мій оператор кабельного телебачення на Молодіжному надає велику кількість каналів, але якість передачі зображення низька. На великому екрані це взагалі виглядає жахливо. Тоді я й задумався: а навіщо мені кабельне телебачення, якщо є інтернет? Пошукав у мережі, знайшов, як можна реалізувати перегляд IPTV* провайдера на екрані телевізора без участі комп‘ютера. Купив новий Wi-Fi-роутер, поставив на нього альтернативну прошивку – в інтернеті повно інструкцій. (Без спеціальних навичок зробити це самостійно складно, але люди, які пов’язані з технікою, розберуться. Можна звернутися до сервісного центру з ремонту комп’ютерів). Встановив DLNA**-сервер, підключив плей-лист IPTV із сайту мого інтернет-провайдера. Тепер по телевізору дивлюся ті канали, які мені потрібні, у цифровій якості. Єдина відмінність: при використанні IPTV є невелика затримка сигналу.


Ігор зазначає, що для перегляду IPTV потрібен хороший інтернет – як мінімум 5 Мбіт/сек (за умови, що канал не буде завантажений іншими операціями). Проте, як правило, зараз інтернет-провайдери надають до 100 Мбіт/сек – з такою швидкістю можна і вмикати IPTV, і паралельно користуватися комп‘ютером.


– Один мій знайомий теж відключився від кабельного телебачення – підключив звичайний телевізор (з кінескопом) до комп‘ютера за допомогою відеокабеля та вивів зображення на більший екран, – додав Ігор.

 

Боротьба технологій


Сучасні технології швидко йдуть уперед – наразі провайдери в Києві надають не тільки популярне «відео за запитом», а запускають «три в одному» – і телефонію, й інтернет, і телебачення через свої мережі за цілком розумну плату. Кременчуцькі провайдери теж розпочали опановувати дані послуги. Ліцензію на IPTV, відповідно до інформації на сайті Нацради телебачення і радіомовлення станом на квітень, мають два оператори – «Сетілайт» і «Велтон Телеком». Інші, маючи ліцензію «провайдер програмної послуги», почали пропонувати IPTV у тестовому режимі.


«Велтон Телеком» уже надає «три в одному»: телефонію, інтернет та IPTV, на сайті оператора – детальна інструкція щодо доступу до IPTV.


Компанія «Сетілайт» теж оголосила про нову послугу – на інтернет-сторінці провайдера є всі інструкції по налаштуванню, можна скачати плей-лист.


«Домашній Телеком» тестує IPTV в трьох будинках на Молодіжному – у подальшому планує надавати послугу (приблизний перелік – близько 80 каналів) за окрему невелику плату.
Компанія «Лінк» пропонує інтернет і телебачення в одному пакеті, без додаткової плати – інструкцію, як налаштуватися і дивитися 100 телеканалів, надсилають на електронну адресу абонента за його заявкою.


«Укртелеком» пропонує ТБ-тестування для абонентів інтернету «ОГО» – інструкції налаштування є на сайті нацоператора.


Провайдери «Респект» та «ZeusNet» на своїх сторінках дають посилання на торрент-ТV – офіційний інтернет-ресурс, який дозволяє налаштувати IPTV доволі просто і без додаткової плати.


Врешті боротьба технологій піде на користь споживачам – оператори кабельних мереж телебачення просто змушені будуть вдосконалювати свої мережі для надання більш якісного сигналу і зображення.

 

лікнеп


Для «чайників»


*IPTV (англ. – Internet Protocol Television, інтерактивне телебачення) – технологія цифрового телебачення, використовується інтернет-протокол (ІP). Послугу IPTV надає інтернет-провайдер, тобто та компанія, яка проводила до вас у квартиру мережевий кабель (Ethernet) або встановлювала ADSL-модем. Чи надається така послуга та на яких умовах, можна дізнатися на сайті провайдера – там же скачати й плей-лист (список каналів) IPTV.


Інколи провайдери дають зашифрований цифровий потік за додаткову плату (як один із операторів кабельного телебачення у Кременчуці). За цих умов потрібна спеціальна телеприставка – плей-лист не допоможе.


**DLNA (Digital Living Network Alliance) – стандарт, який дозволяє сумісним пристроям передавати та приймати у домашній мережі різний медіа-контент, а також відтворювати його онлайн (у реальному часі). Тобто ця технологія для з’єднання домашніх ПК, портативних пристроїв, ноутбуків та побутової електроніки у єдину цифрову мережу. Пристрої, які підтримують DLNA, за бажанням користувача можуть налаштовуватися та з’єднуватися у мережу автоматично.

 

корисно
Як «подружити» телевізор з інтернетом

 

1. Використати телевізор SMART (із вбудованим доступом до інтернету) – такий собі симбіоз комп‘ютера й TV. Тож, якщо ви надумали купити собі новий телевізор і вже маєте вдома якісний інтернет – поцікавтеся моделями, які мають Ethernet або Wi-Fi порти і «дружать» з IPTV. Фахівці кажуть – найкраще підійдуть певні моделі Samsung та LG, на які встановлюється спеціальний IP-програвач. Залишиться лише скачати плей-лист у вашого провайдера – і дивитися.


2. Використати комп‘ютер у ролі сервера. Встановити на комп‘ютер спеціальну програму, яка транслюватиме цифровий потік у зрозумілому для телевізора форматі (DLNA). Тобто комп‘ютер працює як «перекладач» для телевізора. Недоліки цього способу: доведеться весь час тримати комп увімкненим під час перегляду телепередач.


3. Установка DLNA-сервера прямо на роутер. Для цього знадобиться перепрошити роутер – зробити його «перекладачем» сигналу IPTV для телевізора на зрозумілу для нього «мову». І тоді комп вже вмикати не треба.


4. Дивитися IPTV безпосередньо на комп‘ютері або з’єднати його відеокабелем з телевізором. Спосіб найпростіший і найменш витратний – підійде для любителів мінімалізму, яким не важливий 40-дюймовий екран. Скачайте плей-лист (див. посилання на корисні сайти, які не є піратськими) – і дивіться собі телепрограми на здоров‘я. Платити будете тільки за інтернет, без додаткових витрат на обладнання.

 

Корисні сайти
http://torrent-tv.ru/
http://raketa-tv.com/
http://torrentstream.org/ru/

 

"Кременчугский ТелеграфЪ" от 11 июля 2013, №28

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: www.hdclub.ua
Теги: Интернет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх