Дорога на Схід: «Зупинись! Вшануй загиблих воїнів!»

3.11.2019, 15:15 Переглядів: 7 715

 

Про міста і села Донбасу продовжує розповідати кременчуцький журналіст Віктор Крук, який протягом 8 днів проїхав його дорогами понад 1,5 тисячі кілометрів. Візит для журналістів з різних регіонів України був організований у рамках Програми ООН з відновлення та розбудови миру в Донецькій та Луганській областях.

Меморіал «Промка» в Авдіївці

На Донбасі пам’ятають про подвиги українських воїнів, які визволяли їх міста і села від окупантів та шостий рік захищають, стримуючи ворога на лінії зіткнення. Під час подорожі ми побачили меморіали і пам’ятні знаки, присвячені захисникам України, побували у школах і музеях, де з вдячністю зберігається пам'ять про визволителів. Майже усі міста і селища, через які проходив наш шлях, у 2014-му році побували під окупацією ворога і їх мешканці пережили усі страхіття війни, а дехто втратив своїх рідних і друзів.


 

Прапори на Меморіалі Промка в Авдіївці


 

Хрест, обмотаний колючим дротом


Мабуть найбільше журналістів вразив Меморіал «Промка» на околиці Авдіївки поруч із лінією фронту. Він був споруджений військовими у пам'ять про своїх побратимів - захисників промзони, де найбільш запеклі бої проходили в період 2016-2017 років. За словами місцевих громадських активістів від нього до лінії зіткнення з ворогом всього 700 метрів! Чи це дійсно так переконатися нам не вдалося. Але через близькість до лінії оборони на меморіалі на всяк випадок облаштували бліндаж, який є часткою експозиції про побут бійців на передовій, а за потреби може стати у нагоді в якості сховища під час артилерійського обстрілу. Поруч із різнокольоровими прапорами на меморіалі вивішений величезний банер, який одразу впадає в очі: «ЗУПИНИСЬ! Вшануй загиблих воїнів!». А під ним чорні плити з викарбуваними на них назвами військових частин та іменами загиблих за волю України бійців з 92-ої окремої механізованої бригади, 93 ОМБР, 58 ОМБР, 81 ОАЕМБР, 55 ОАБР, 10 ОГШБ, 12 ОМПБ, 12 ОПОЗ, ДУК «Правий сектор» …


В якості експонатів – розбитий корпус БМП, обгорілий автобус та відірвана вибухом башта танку. А у центрі меморіалу – хрест, обмотаний колючим дротом, встановлений над дошкою з фотографією капітана Андрія Кизило, якому на день загиблі було лише 23 роки! Земля навколо хреста щільно «засіяна» гільзами від снарядів, корпусами мін та уламками зброї.


 

Памятна дошка загиблому 23-ти річному капітану Андрію Кизилу


 

Замість газону біля меморіальних дошок


 

Центральний експонат меморіалу - обгорілий корпус БМП


 

Знищений терористами автобус теж перетворився на сумний експонат


 

Герої не вмирають! Вічна память!


 

Меморіальна дошка з іменами загиблих воїнів



Хто доглядає за пам’ятниками?

Як повідомив журналістам заступник голови військово-цивільної адміністрації Авдіївки Роман Шахов, меморіал «Промка» у 2017 році за власної ініціативи створили бійці 72-ої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. В той час вони боронили Україну, перебуваючи на позиціях під Авдіївкою. Та в кінці року бригада відійшла на ротацію до місця постійної дислокації, а меморіал почав заростати бур’янами.


І тоді місцеві активісти взяли його під свою опіку. Очільниця Благодійного фонду «Зорі надії» Аліна Косовська разом з однодумцями прибрали його від сміття та бур’янів і дотепер, разом з місцевою владою, доглядають за меморіалом. Вони ж поповнюють його новими експонатами. На меморіал часто приїжджають військові, ветерани та гості міста щоби вшанувати загиблих воїнів та згадати про запеклі бої на «Промці». А у кожній школі Авдіївки обладнали музеї, де зберігаються фотоматеріали і експонати про оборону міста і Донецького аеропорту, що розташований поруч, та згадуються імена загиблих захисників України.

 

Стела, присвячена десантникам, що визволяли Криву Луку 

На дорозі під мальовничим селом Крива Лука на Донеччині ми побачили пам’ятник, встановлений нещодавно. На його мармуровій плиті надпис: «На цьому місці 19 червня 2014 року захищаючи територіальну цілісність України загинули славні сини українського народу». А далі викарбувані імена нацгвардійця та 10 десантників з 25-ої окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади, 95-ої окремої Житомирської аеромобільної бригади і 80-ої ОАЕБР. І згадка про їх загибель під час визволення села Крива Лука.


 

 

Памятний знак загиблим українським воїнам під селом Крива Лука на Донеччині


Біля пам’ятника корзина з живими квітами, а на гранітній плиті - гілочки калини, червоні ягоди якої нагадували кров. Поруч на спорудженій стелі майорить Державний прапор України, а трохи нижче - бойовий прапор ВДВ. Таких пам’ятників на Донеччині і Луганщині встановлено  чимало, як нагадування про те, якою ціною завойовані свобода і мирне життя для визволених від окупантів містечок, сіл і селищ.


 

Гілочки калини на гранітній плиті памятника, а червоні ягідки, як кпаплі крові


І місцеві жителі про це не забувають, бо таке забути неможливо! Староста Любов Філоненко розповіла нам про жорстокі бої, які точилися навколо села влітку 2014 року, про снаряди, що тоді літали над будинками та згадала про чотирьох загиблих односельців, серед яких було двоє рідних їй людей. Снаряд влучив у їхню автівку. Без батьків залишилися троє дітей… Наразі підрозділи ДСНС проводять розмінування навколишніх ланів та лісів.



Літопис українського Донбасу

У Новойдарі на Луганщині ми побували у чудовому краєзнавчому музеї, де окрема зала присвячена українським бійцям, які визволяли населені пункти району від російських окупантів. А у Сєверодонецьку під час спілкування з журналістами у «Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець» представник Міністерства культури, молоді та спорту України Віктор Литвінов розповів про роботу, яка проводиться урядом щодо покращення інформаційного забезпечення мешканців Донецької та Луганської областей. Особлива увага приділяється жителям прифронтової смуги та тим, хто проживає в окупованих районах Донбасу. Він презентував і подарував кожному журналісту по дві нещодавно видані на замовлення Міністерства інформполітики книги: «Літопис українського Донбасу» - про визвольні змагання 1917-1921 років у цій частині України та  хроніку оборони Луганського аеропорту у 2014 році - «У вогняному кільці».


 

У Новоайдарському районному краєзнавчому музеї. Експозиція, присвячена воїнам АТО


 

Головний редактор Вісника артилеріста Наталія Калініченко під час візиту побачила у музеї свою газету


 

Представник уряду подарував журналістам книги про літопис українського Донбасу (1917-1921) та оборону Луганського аеропорту

 


Візит для журналістів «Огляд кращих практик співпраці влади, бізнесу та організацій громадянського суспільства в реалізації проектів розвитку в Луганській та Донецькій областях» проводився у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру в Донецькій та Луганській областях за напрямком роботи Програми розвитку ООН на Сході України «Громадська безпека та соціальна згуртованість», за участю Міністерства культури, молоді та спорту України та за фінансової підтримки урядів Данії, Швеції і Швейцарії.

Автор: Віктор КРУК Фото: Сашко СІМОНЕНКО
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх