Попереду потяга: чи варто наступного року у десятьох школах Кременчука лишати старші класи

11.12.2018, 12:28 Переглядів: 6 008

 

Стало зрозуміло, що проект рішення міської ради щодо реорганізації шкіл носить передчасний характер

10 грудня депутати Кременчуцької міськради від Радикальної партії Олега Ляшка зібрали прес-конференцію. Одне із питань, яке винесли на обговорення, стосувалося освітнього питання.


Нагадаймо, на засідання сесії, що відбудеться протягом 12-13 грудня, винесуть на голосування питання щодо створення у Кременчуці 10 ліцеїв. Це означає, що з 30 шкіл лише у десятьох залишаться старші класи.


На прес-конференції радикалів прозвучали ті ж питання, які від них можна було почути на кількох засіданнях депутатських комісії. А саме:

  • Як школи виконуватимуть вимогу щодо територіальної доступності. Тобто, якщо старших класів додасться, чи будуть місця для «першачків» за пропискою;
  • Що буде з вчителями, які втратять педагогічне навантаження;

Список шкіл, які хочуть перетворити в ліцеї, можна знайти тут.


Депутат Дмитро Кавунник зазначив, що школи, в яких хочуть створити ліцей, вибрані «в ручному режимі». Ніякого обговорення з цього приводу не проходило. Також Дмитро додав, що відповідні школи контрольовані міською владою, а їх директори є лояльними.


За словами депутатки Тетяни Сідерки, за бажанням створити 10 ліцеїв стоять гроші. Вона припустила, що після утворенням ліцеїв напишуть програму матеріально-технічного забезпечення, за якою і будуть фінансуватися школи-ліцеї.


Сідерка зазначила, що з переліку десятих шкіл ліцеями варто зробити лише вечірню школу та 21-шу. Щодо всіх інших, потрібно надати адаптаційний період, тобто дати школам можливість спробувати себе у тому чи іншому профілі.


Одна із мам кременчуцького школяра Алла Заможська висловила кілька аргументів, чому кременчуцька влада «біжить попереду потяга» (згідно із законом створити початкову школу, гімназії та ліцеї мають до 2027 року). Жінка зазначила, посилаючись на «свіжий» закон «Про освіту», що реформувати шкільну систему потрібно згідно стандартів профільної середньої освіти. За її словами, поки стандартів профільної середньої освіти немає.


- Більш того, вони ще не затверджені і ще не введені в дію. Тож без цих стандартів ми не можемо прийняти таке рішення, - підсумувала Алла Заможська.


 


Також Алла розповіла про розпорядження Кабміну № № 903-р від 13.12.2017 року. У ньому є наступна вимога:

Сформувати мережу профільних шкіл за результатами:

Інвентаризації наявних профільних шкіл та закладів професійної (професійно-технічної) освіти.


Провести інвентаризацію потрібно у третьому кварталі 2019. Після того, як затвердять стандарти освіти.


Також на прес-конференції порушили питання щодо фінансування кременчуцьких шкіл. Адже гроші, що виділяє бюджет, «йдуть» за дитиною. А що буде, коли зі шкіл приберуть старші класи, зменшиться кількість учнів, але шкільна територія залишиться така ж, і наприклад, рахунки за комуналку.


Наприкінці обговорення підсумували, що раціональне зерно у відповідній реформі є. Проте в умовах Кременчука проблематичним залишається її реалізація.

Автор: Євгенія Каблучка Фото: Євгенія Каблучка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх