На юних кременчужан чекає 12-річна школа в три етапи: Рада ухвалила закон про освіту

6.09.2017, 10:01 Переглядів: 16 227

На юних кременчужан чекає 12-річна школа в три етапи: Рада ухвалила закон про освіту

Нововведення діятимуть вже для першачків 2018 року

Вчора, 5 вересня, Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Він передбачає поділ школи на 3 рівні освіти, кожен з яких, ділитиметься на 2 цикли.

 

Тривалість навчання

 

Середню освіту українці здобуватимуть 12 років:

  • 4 роки початкової освіти;
  • 5 років середньої освіти у гімназіях;
  • 3 роки профільної середньої освіти у ліцеї або коледжі.

У школу йтимуть з 6 або 7 років.

 

Початкова освіта:

 

Загалом триватиме 4 роки - з 1 по 4 клас. З них перші два — адаптаційно-ігровий цикл, упродовж якого учень звикатиме до шкільного життя, а навчання буде схожим на гру без домашніх завдань.

 

У 3-4 класах школярі почнуть вивчати основні предмети. Завдання циклу — сформувати в учнів відповідальність і самостійність.

 

Середня освіта:

 

Загалом триватиме 5 років - з 5 по 9 клас. У 5-6 класах нічого кардинально не зміниться - підтримуватиметься інтерес до предметів і діяльності, передбачених навчальною програмою.

 

У 7-9 класах навчання буде предметним - частину часу учні вивчатимуть предмети, які обиратимуть самі, відповідно до власних інтересів і здібностей.

 

Профільна та професійна освіта:

 

Загалом триватиме 3 роки - з 10 по 12 клас.

 

Старшу школу відокремлять - після 9 класу школярі обратимуть, як продовжити навчання: академічно, з поглибленим вивченням окремих предметів, щоб згодом вступити до університету, чи професійно, коли разом зі здобуттям повною загальною середньою освітою, випускник отримуватиме і професійні навички.

 

Загальноосвітній напрямок передбачає поглиблене вивчення деяких предметів з урахуванням потреб і здібностей учня. Для його здобуття до 2027 року створять спеціальну мережу академічних ліцеїв, на зразок нинішніх ПТУ та коледжів. Перший рік навчання в них буде перехідним, упродовж нього учень ще зможе змінити профіль навчання. Ліцеїсти зможуть обирати не лише предмети, а й рівні їхньої складності.

 

Освіту за професійним спрямуванням здобуватимуть у професійних ліцеях та профільних коледжах. Вона передбачає орієнтованість учня на потреби ринку праці з урахуванням особистих здібностей. Після здачі ЗНО їхні випускники також зможуть вступати до вищих навчальних закладів.

 

ЗНО

 

Після закінчення кожного з рівнів учні здаватимуть ЗНО. У початковій школі воно здійснюватиметься лише з метою моніторингу, а у середній та старшій - ноститиме характер державної підсумкової атестації.

 

Коли чекати змін

 

Навчання за програмами 12-річної школи вводитиметься поступово та розпочнеться:

  • для початкової школи з 1 вересня 2018 року;
  • для базової середньої освіти — 1 вересня 2022 року;
  • для профільної середньої освіти — 1 вересня 2027 року.

 

Мова навчання

 

Навчання вестиметься державною мовою, а, відповідно до освітньої програми, одна або кілька дисциплін можуть викладатися іншими мовами: державною, англійською та іншими офіційними мовами Євросоюзу.

 

Нацменшинам, гарантується право на навчання рідною мовою одночасно з українською в окремих класах дошкільної та початкової освіти.

 

Нова школа - нова зарплата вчителю

 

З 2018 по 2023 роки вчителям поступово підвищать зарплату до 4-х прожиткових мінімумів для працездатних (6 736 гривень).

 

Крім того, вчителі зможуть добровільно пройти сертифікацію - зовнішнє оцінювання професійних компетентностей. За результатами якої отримуватимуть відповідний сертифікат на 3 роки. Протягом дії сертифікату, педагог отримуватиме щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу пропорційно до педагогічного навантаження.

Автор: Руслана Горгола Фото: Александр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх