Відмінниками будуть лише вундеркінди

8.06.2006, 17:06 Переглядів: 2 794
“ТелеграфЪ” побував на шкільному тестуванні з історії та математики. Учні кажуть, що завдання розраховані на вундеркіндів, а вчителі – що тести складали люди, далекі від школи та дітей.
Перед тестуванням випускників реєстрували

Третє червня, десята година ранку. Біля гімназії №6 вавілонське стовпотворіння. Від кількості школярів рябить в очах. Але немає ні першоклашок з бантами, ні традиційних квітів. Лише випускники напівсонними натовпами “валять” до центрального входу школи. Для них сьогодні відповідальний день – вони складають шкільне тестування з історії та математики. Це – ноу-хау нашого Міністерства освіти. Щось схоже на зріз знань. Які будуть запитання, навіть приблизно не знає ніхто: вгадати, що спало на думку світилам освіти, нереально. За підсумками тестів, видається сертифікат з оцінкою. Якщо цей бал вас влаштує, його прирівняють до оцінок, отриманих на випускному та вступному іспитах. Якщо бал не влаштовує, ви далі «здаєтесь», як завжди. Але наступного року в міністерстві погрожують закінчити з експериментами і зробити тестування всеукраїнським. Тоді права вибору  не буде.

Учні закінчували тести на півгодини раніше…
Дітей розсаджують у класи по 15 чоловік. Хто де сидить, вирішили в Києві:  вони самі «розфасували» учнів по класах, щоб підказок було менше. Школярі заходять з паспортами і запрошеннями. У запрошенні вказується номер, за яким потім можна буде дізнатись конфіденційні результати. За кілька тижнів їх опублікують в Інтернеті. Прізвищ там не буде – лише номер і відповідний бал. Директор школи також не знатиме,  хто є хто – він отримає паперовий варіант без прізвищ. Якщо учень схоче, напише заяву, аби бал перенесли в сертифікат. Ні – просто промовчить.
Іспит з історії. Випускників розсаджують в шаховому порядку на пристойній відстані один від одного. Інспектор запрошує ученицю засвідчити, що пакет із тестами не пошкоджено. В пакеті – зошити із завданнями і бланки. Зошит відіграє роль чернетки, в бланк – чистовик, в якому не можна допускати помилок. Учням пояснюють правила і роздають завдання. На 60 завдань дається півтори години. Часу замало, але багато хто впорався із тестами хвилин на 30 раніше. Невже тестування – це так легко?

… бо ставили галочки “від фонаря”
Ірина: «Тести були дуже складними. Часто доводилося ставити галочки від “фонаря”. Але ж я готувалася! Десь за півтора місяця нам видали зошити з прикладами тестових завдань, щоб ми  адаптувались до них. Але це не допомогло. Про те, що в тестах будуть запитання із стародавньої і всесвітньої історії, ми дізнались лише місяць тому. Якби у мене був рік, я підготувалася б краще».
Влад: «Зустрічалися „ліві” запитання, які, на мій погляд, до історії мало відносяться. Наприклад, знайдіть відповідність між письменниками і творами (хто і що написав), чим прославився Мечніков (медик – Ред), хто автор брошури «Україна irredenta» або хто режисер фільму «Дорога». На таких нюансах ми не акцентували уваги. Зустрічалися незрозумілі запитання».
Аліна: «Я не хотіла йти на тести. Але мене змусила вчителька – пригрозила, що «запоре» на іспиті. Мої батьки шоковані. Кажуть, що на заході від таких тестів вже відмовляються. Мені все одно, скільки у мене балів – я вже поступила у вуз на платне відділення. Ще обурило те, що у нас забрали запрошення. Напевно, вчителі списали собі наші номери, і тепер знатимуть бали».
Ігор: «Нам пощастило – інспектор не був строгим і дозволив спілкуватися. Але деякі задачі були настільки складними, що їх ніхто не розв’язав, навіть круглі відмінники. Часу катастрофічно не вистачало, спочатку намагався думати над відповідями, а потім, коли зрозумів, що не встигаю, у деяких питаннях просто ставив галочки. Ще було дуже незручно креслити малюнок з геометрії за допомогою двох ручок – більше нічим не дозволяють користуватись».

Вивчали одне, питають інше
Вчителі вважають, що люди, які складали тести, не мають відношення ні до школи, ні до дітей. Тести мали запитання, які не вивчаються в межах шкільної програми. Директор гімназії №6 Ольга Бургун каже, що єдність вимог вузів і шкіл зараз дійсно порушена. «Тести повинні бути стандартизовані. Нехай буде, наприклад, дві тисячі варіантів тестів з математики. Якщо над ними працювати протягом року, це колосальна праця, яка просто так не пройде».

Випробування у вузах не відмінять
Наталія Барболіна, начальник обласного відділу загальної та середньої освіти, вважає, що вузи залишать за собою право на додаткові іспити. «До вузу можуть звернутись і сто чоловік з однаковими балами. І потрібно буде вибирати. А в кожного вузу своя специфіка: у майбутнього вчителя повинна бути правильна вимова, архітектор має добре малювати, а медик – не боятися крові. Тести цього не покажуть».

На 12 балів достатньо виконати 80% тестів
Наталя Бикова, спеціаліст відділу кадрів Крюківського райво каже, що в тестах є запас: «Нам казали, що достатньо виконати 80% тестів, аби отримати 12 балів». Валерій Лобода, завідувач відділу освіти Крюківського району відзначає, навіть якщо не розв’язали складну задачу повністю, але мислили правильно, отримаєте додаткові бали. Дійсно, тести містять запитання, не розраховані на шкільну програму. Вони розраховані на дітей з високим рівнем підготовки. Наприклад, розв’язати складну задачу третього рівня не кожному під силу, але ті, хто серйозно готується до вступу у вуз, зможуть це зробити.

Випускники “висять у повітрі”
Результати тестів будуть відомі за день до шкільних іспитів. Часу, щоб вирішити, чи влаштовує отриманий бал, чи краще здавати екзамен, майже не залишиться. Валерій Лобода каже, що фактично, у випускників буде півдня, аби прийняти рішення. «До області результати надійдуть за день до іспиту. Оголосити їх учням одразу ми технічно не зможемо. З інших предметів аналогічна ситуація».

Як виписати атестати?
Випускникам, які згодні з результатами тестів, сертифікати офіційно мають надійти до 30 червня. А атестати у школах вручають 27 червня. І на якій підставі заносити оцінку в атестат? Цим питанням зараз переймаються вчителі. Наталія Барболіна каже, що в такому разі, випускник повинен принести запрошення і написати заяву, аби йому зарахували отриманий бал як держатестацію. Директор звіряє, чи відповідає номер учня балу. На підставі ксерокопій запрошення, заяви і документа, в якому вказані номери учнів і бали,  він може внести оцінку в атестат.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх