Пам’ятники гарного настрою

19.07.2007, 20:07 Переглядів: 4 929
Хто сказав, що пам’ятник ? це обов’язково дідусь Ленін у центрі міста чи бюст когось дуже видатного, хто «в енному році жив і творив у цьому будинку»? На світі є ще дуже багато цікавих людей і хороших речей, які варті того, щоб їм поставили пам’ятники. От наприклад, ми, полтавці, пишаємося своїми галушками, сантехніками, бабцями і, чого вже там приховувати, яйцями..

Більшість кремнчужан упевнена, що наше яєчко ? це той самий «Шалтай-Болтай» з «Аліси в країні чудес», що «сидел на стене, свалился во сне», тому «вся королевская конница, вся королевская рать, не может Шалтая-Болтая собрать». А ось журналісти російського каналу «НТВ-мир», які кілька років тому приїздили знімати наше яйце, чомусь вирішили, що воно ? частина композиції, присвяченої казці «Курочка Ряба». Мовляв, яйце вже є, а курочка приєднається до нього пізніше. От шкода, що не можна наздогнати тих журналістів. Було б у них спитати: якщо це яйце з «Курочки Ряби», то нащо йому здалися червоні черевики і золотий циліндр?

Комсомольськ, вулиця Гірників. Бабуся, яка торгує насінням «на стаканчик» ? це місцевий символ «малого підприємництва», яке процвітає всупереч старанням міської влади і людей у формі. Подейкують, що у місцевих торговок є прикмета ?  якщо посидіти поряд з пам’ятником до сходу сонця, то цілий день буде успіх у торгівлі.

А це вже наші рідні кремнчуцькі сантехніки. Два кремезних чоловіки сумлінно крутять «колесо» водонапірної засувки біля будівлі КП «Міськводоканал». Цю скульптуру ми отримали як подарунок на 435-й день народження міста та 95-у річницю «Міськводоканалу». Наразі сантехніки не дуже готові приймати гостей ? біля них мостять тротуар.

Комсомольськ, та сама вулиця Гірників. Якщо повернутися до бабці з насінням задом, а до проїжджої частини передом, то на протилежному боці вулиці можна побачити сантехніка, який вилазить з люка. Ну що ж, хто на що вчився.

Полтава. Пам’ятник галушці. Диво-монумент відкрили 1 квітня 2006 року. Раніше він красувався  на Соборному майдані біля Свято-Успенського кафедрального собору та музею-садиби Івана Котляревського. Та нещодавно, на прохання полтавської релігійної громади, галушку посунули на 200 метрів ? до найближчого ресторану. Полтавська влада з цього приводу не переймається. Мовляв, навпаки, нове розташування пам’ятника є більш вигідним з погляду панорами, що відкривається для фотографування.
Пам’ятник галушці ? це не єдиний гастрономічний монумент у Полтаві. Там іще є пам’ятник свині-годувальниці.

Жити стало краще. Чи принаймні веселіше.

Незвичайними пам’ятниками прикрашають свої парки і площі не тільки полтавці. По всій Україні з’являються оригінальні монументи, які років 15 тому неможливо було навіть собі уявити. Наприклад, в Одесі спорудили пам’ятник портфелю Михайла Жванецького. Харків дивує туристів пам’тниками першій учительці і закоханим. У Черкасах, біля входу до готелю «Росава», є пам’ятники варенику та самогонному апарату...

Бердянськ. Схоже, тема сантехніків не перестає турбувати український народ.

 

Харків. Пам’ятник футбольному м’ячуна алеї саду Шевченка. Бронзового м’яча діаметром у півтора метра встановлено на місці, де зазвичай не один рік поспіль у недалекому минулому збиралися харківські футбольні фанати.

Ніжин. Пам’ятник огірку. Це перший монумент овочу на території нашої держави. Пам’ятник складається з трьох елементів, що імітують: погрібок для зберігання консервації, бочку, у якій засолюють овочі, і самого винуватця ? найкращого за смаковими якостями ніжинського огірочка..

Львів. Пам’ятник посмішці біля кав’ярні «Дзига». Що він конкретно зображає, сказати важко, але посміхнутися хочеться.

Бердянськ. Приморське місто вирішило увіковічити бичка.  На п’єдесталі так і написано «Бичку-годувальнику». Ця маленька рибка ? не тільки символ міста. Вона насправді не раз рятувала його жителів у часи воєн та голодоморів.
До речі, у Бердянську можна також побачити дві зігнуті фігури трудівників, що пораються на городі, ? у такому вигляді вирішили вшанувати селекціонерів, які вивели особливий сорт помідорів «Колонський». А ще у Бердянську поставили на постамент хлопчика-рибалку.

Одеса. Пам’ятник жінкам моряків. Одесити впевнені ? жіноча вірність існує.

12 вічних стільців
Пам’ятники героям Ільфа та Петрова стоять у багатьох містах України.
Київ. Перший меморіал з’явився тут у 1992 році ? на розі Хрещатика і Прорізної була відкрита меморіальна дошка з написом: «Именно в этом месте зарабатывал не шибко праведным трудом Михаил Паниковский». Пізніше там було встановлено пам’ятник сліпому-симулянту.
Харків. На його вулицях стоять бронзовий отець Федір («Сижу теперь в Харькове, на вокзале»), великий комбінатор Кіса Вороб’янінов з портфелем та шляпою, а також Еллочка-людоїдка.
Одеса. На Дерибасівській встановлено пам’ятник 12-му стільцю, а в Саду монументів Літературного музею ? пам’ятник «Антилопі гну».

Вінниця. Тут є і Остап Бендер, і розпиляна гиря, і Кіса Вороб’янінов, і мадам Грицацуєва... і навіть шестиметровий пам’ятник «Ключу от квартиры, где деньги лежат». Жмеринка. Прямо поряд із залізничним вокзалом стоїть пам’ятник Остапу з одним стільцем. («О берега Жмеринки разбиваются волны мирового океана»).
Бердянськ. Остап і Шура Балаганов, сидячи на стільцях, посьорбують пиво. А поряд стоїть третій стілець ? пустий.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх