У Кременчуці відкрили меморіальний знак Героям АТО та загиблим в Іловайському котлі

29.08.2016, 15:49 Переглядів: 8 408

У Кременчуці відкрили меморіальний знак Героям АТО та загиблим в Іловайському котлі

29 серпня до другої річниці Іловайської трагедії у Кременчуці відкрили меморіальний знак Героям АТО та загиблим в Іловайському котлі

За два роки неоголошеної війни понад одну тисячу кременчужан пройшли горнило війни. 40 кременчужан загинуло на Донбасі, вісім з них в Іловайському котлі. І сьогодні чутно відгомін Іловайська, адже ввечері до Кременчука привезуть загиблого Антона Бутиріна.

 

 

Пам'ятний знак Героям АТО викуваний кременчуцькими ковалями. Це третій в Україні кований меморіальний знак Героям АТО. Він стане початком меморіального комплексу, який збудують на головній алеї у парку “Ювілейний”. У майбутньому, для 40 загиблих кременчужан зроблять пам'ятні знаки, виковані хрести, у вигляді встромлених у землю мечів.

 

У Кременчуці відкрили меморіальний знак Героям АТО та загиблим в Іловайському котлі

 

Сам пам'ятник складається з металевої корони у вигляді тризуба, яка символізує Україну. З неї здіймаються символи військової звитяги, мужності та справедливої відплати. 4 ковані мечі підняті вістрям вгору символ 4 секторів АТО та розташовані за сторонами світу. Вони символізують, що з якої сторони не зайшли б вороги, буде дана невідворотна відсіч. Всередині – підставка для запалювання вогню пам'яті. Поруч – розташована меморіальна плита присвячена бійцям загиблим під Іловайськом.

 

У Кременчуці відкрили меморіальний знак Героям АТО та загиблим в Іловайському котлі

 

Пам'ятний знак відкрили мама загиблого Героя Олексія Борищака Людмила Борищак, бійці Анатолій Лукіянчук і Юрій Самойленко.

 

Міський голова Віталій Малецький:

- Герої ціною свого життя зупинили навалу ворога. Складно аналізувати той період. З одного боку країна святкує незалежність, по майдану йшла військова техніка відновленої армії, а з іншого в оточенні перебували наші бійці. Сьогодні ми повинні попросити пробачення у родичів загиблих. Ми маємо робити все, щоб подібне не повторилося. Величезна подяка всім бійцям, які зупиняли навалу. Які проходили “зеленим коридором” з вірою у домовленість, знаючи що цей коридор “червоний”. Вони вистояли, щоб потім зі зброєю дати відсіч ворогу. Їх подвиг нетлінний в роках. Якби не військові, невідомо чи було б мирне небо над Кременчуком.

 

Сержант батальйону “Донбас” Олег Штефан:

- 29 серпня ми зрозуміли що таке ворог. Російська Федерація без оголошення нам війни вторглася на нашу територію. Тисячі героїв назавжди залишилися там. А найстрашніше, що залишилися хлопці, які не знайшли свій спокій. Хочу подякувати волонтерам і кременчужанам, які допомогли нам, давали кошти на озброєння. Я знаю, що приходили пенсіонери й ділилися останньою гривнею. Величезне вам спасибі. Завдяки вам ми продовжуємо відстоювати незалежність.

 

 

Медик Олександр Оловаренко, який з поля бою витягував поранених і загиблих військових:

- Вічна пам'ять загиблим військовим та мирним мешканцям, які не встигнули покинути свої домівки. Збираючи розірваних, обгорілих та вздутих бійців бачили весь жах наслідків, які принесли на нашу територію окупанти. Пам'ятаю згорілий український танк, за кермом якого обгоріле тіло, він до останнього тримався руками за кулемет. Цей військовий до останньої хвилини свого життя не опустив зброї та продовжив бій. Бій для них триває. До тих пір воюватимуть, поки українці не дізнаються прізвища та посади тих хто допустив ці події.

 

Вогонь пам'яті запалили мама загиблого Героя Артема Носенка Валентина Носенко, боєць Володимир Дзюба та волонтер Ірина Митрофанова. Після офіційної частини присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку.

Автор: Альона Душенко Фото: Ростислав Богданов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх