40 днів без м'яса та молока: як вистояти?

14.03.2016, 10:57 Переглядів: 5 887

14 березня починається найголовніший піст у християнському світі - Великий піст. Що їсти можна, а що ні - читайте далі. 

 

з 14 по 30 квітня буде тривати Великий піст. 40 діб українці будуть обмежувати себе у їжі, щоб наслідувати Ісуса Христа, який постився у пустелі 40-денний термін. На таке випробування віруючі йдуть заради очищення, концентрації на внутрішньому світі. Великий піст - це підготовка до святкування Великодня.

 

Але очищувати потрібно не тільки тіло, а й душу. Під забороною також плотські втіхи, розваги та шкідливі звички. 

 

Що їсти категорично забороняється?

 

Не можна куштувати продукти тваринного походження, а саме: м'ясо, рибу, молоко та молочні продукти, яйця. У деякі дні дозволяється вживати рибу. Масло також не можна використовувати у приготуванні їжі. Побалувати себе рибкою можна на Благовіщення (7 квітня), Лазареву суботу (23 квітня можна вживати рибну ікру ) та Вербну неділю (24 квітня).

 

Що можна їсти без докорів сумління?

 

Не слід вважати, що без м'яса і світ не милий. Багато білків міститься у бобових та горіхах. Дуже корисними є крупи, особливо гречка та вівсянка. Фрукти та овочі також потрібно включити до свого раціону. Можна навіть солодощі, але пісні, без різноманітних вибриків: горішків, кремів та присипок. Також в категорію "можна" потрапляють сухофрукти. 

 

Коли і що можна їсти? 

Перший та останній тижні посту вважаються найсуворішими. Взагалі не можна їсти в перший день посту. У Страсну п'ятницю план харчування також суворий. 

 

Понеділок, середа та п'ятниця - дні так званого сухоїдіння. В ці дні можна вживати фрукти, овочі, компот, воду та хліб. У вівторок та четвер можна дозволити собі гарячі страви без олії. А от на вихідні до страв можна додати олійку. 

 

Хто може не тримати піст? 

Можуть не поститися діти, вагітні жінки та матері, що годують груддю. Також до цієї категорії відносяться військові та люди, які займаються важкою фізичною працею. Якщо ж ви хочете поститися, але по рекомендаціям лікаря вам потрібно вживати білкову їжу - це не перепона для посту. Потрібно звернутися до священника, аби він схвалив ваш "персональний піст" - із білками у раціоні.

 

Як підготуватися до 40-денного посту?

Великий піст слідує одразу ж після тижня Масляної, під час якої на столах переважають ситні млинці. Ще й 8 березня є важким тягарем для шлунків українців. Після таких гастрономічних вихідних нашому організму дуже важко перелаштуватися на пісний режим. Тому вводити пісні продукти в свій режим харчування потрібно вже за декілька днів, а то й за тиждень до початку посту. 

 

То ж, якщо відчуваєте в собі фізичні та духовні сили для 40-денного пісного марафону,  щасти вам. Головне, щоб такі обмеження були тільки на здоров'я.

 

По матеріалам www.preobraz.kiev.ua , a-yak.com

Автор: Евгения Каблучка
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх